NVIDIA Optimus: echilibrul perfect pentru un notebook
Nu mai este un secret pentru nimeni că viitorul în computing aparține, în cea mai mare parte, dispozitivelor mobile. Notebook-urile și netbook-urile sunt pe cale să devină sinonime cu termenul „calculator” și chiar dacă desktopurile își vor păstra probabil locul în casele noastre (cel mai probabil ca platforme pentru gaming sau multimedia), notebook-ul va deveni, mai devreme sau mai târziu, calculatorul principal pentru toată lumea.
Deja performanțele laptopurilor au ajuns pe picior de egalitate cu cele ale desktopurilor, și cele mai avansate modele ale momentului includ, pe lângă capabilitățile grafice integrate, și soluții grafice discrete, bazate pe GPU-uri ce pot rula fără probleme orice tip de conținut, de la jocuri, la filme HD. Dar marea problemă a utilizatorului rămâne autonomia bateriei și până acum soluția optimă era așa-numita Switchable Graphics, lansată de NVIDIA cu doi ani în urmă, care permitea comutarea între chipul grafic on-board și GPU, în funcție de ce anume urma să ruleze netbook-ul. Dar asta presupune comutarea manuală între cele două, fiind necesară oprirea unora dintre aplicațiile care rulează și, în unele cazuri, chiar repornirea sistemului. Switchable Graphics nu informează utilizatorul despre modul în care rulează netbook-ul și dacă ai uitat să comuți la loc pe grafică integrată după ce ai ieșit dintr-un joc sau dintr-un film, vei avea surpriza ca toate aplicațiile să ruleze prin procesorul grafic discret, cu efectul golirii foarte rapide a bateriei, iar situația va continua până ce îți va pica (dacă îți va pica) fisa să comuți la loc. În condițiile în care majoritatea utilizatorilor nu sunt power useri, rezultatul este că doar aproximativ un procent dintre utilizatorii de netbook-uri cu Switchable Graphics ajung în final chiar să folosească această tehnologie.
Ei bine, noua soluție optimă dezvoltată de NVIDIA se numește… Optimus. Care face un lucru aparent simplu și logic, comută automat soluția grafică necesară, în funcție de ce tip de aplicație rulează în orice moment. Spre exemplu, dacă vrei să-ți verifici email-ul, va rula, desigur, cipul grafic on-board, suficient ca să-ți afișeze textul mesajului. Dar dacă atașamentul conține un filmuleț, eventual unul HD, atunci Optimus comută automat GPU-ul și vei putea viziona filmul la calitate maximă, după care GPU-ul se oprește când ai de citit din nou text. La fel se va întâmpla când bântui pe web, sau în orice alt scenariu de utilizare. Ca efect, vei obține maximum de autonomie a bateriei, fără vreun compromis de calitate și fără să fii nevoit să comuți manual.
Un element-cheie al tehnologiei Optimus este abilitatea acesteia de a folosi o listă de aplicații care necesită GPU și care au un profil Optimus unic. Aceste profile au fost îndelung testate în laboratoarele NVIDIA, pentru a determina dacă activarea GPU-ului adaugă calitate, performanță, putere sau funcționalitate unei anumite aplicații. Spre exemplu, Optimus poate recunoaște imediat aplicații ce folosesc CUDA și multe playere video care permit accelerare video prin GPU DXVA și va comuta automat GPU-ul când aceste aplicații sunt lansate. Desigur cele mai noi aplicații sau jocuri s-ar putea să nu aibă imediat și un profil Optimus, motiv pentru care, pe măsură ce apar, profilele Optimus sunt stocate pe un server web al NVIDIA și sunt trimise automat utilizatorului, la fel ca update-urile de Windows. Dacă acesta nu dorește actualizări automate, poate dezactiva opțiunea din NVIDIA Control Panel. De asemenea, există și posibilitatea ca utilizatorii să-și personalizeze profilele Optimus și să-și creeze unele noi.
NVIDIA Optimus funcționează sub Windows 7, cu GPU-urile din seriile GeForce 200M, GeForce 300M, viitoarele generații de GeForce M și viitoarele GPU-uri ION. CPU-urile suportate sunt cele din familiile Intel Penryn (Core 2 Duo), Intel Arrandale (Core i Family), Intel Pine Trail (Atom N4xx).
Partener cu NVIDIA în lansarea tehnologiei Optimus, ASUS anunță integrarea acesteia în cele mai noi serii de portabile care vor fi disponibile în lunile următoare. Printre acestea se vor regăsi portabilele ASUS N recomandate pentru utilizarea multimedia, mai multe modele subțiri și ușoare din seria U/UL, precum și notebook-urile versatile din seria K. Lista laptopurilor ASUS disponibile cu tehnologia Optimus cuprinde modelele ultra-subțiri și ușoare UL50Vf și U30Jc, precum și următoarele din seria multimedia N: N61Jv, N71Jv, N82Jv.
Și mai multe detalii puteți găsi aici.