02 iun. 2010 | 11:21

Micuţul Kworld SA220 1680ex [Review]

TEHNOLOGIE
Micuţul Kworld SA220 1680ex [Review]

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Ai pe acasă un monitor CRT sau LCD mai vechi care stă şi adună praful degeaba? Cu o investiţie minoră şi fără prea mare bătaie de cap îl poţi transforma într-un televizor veritabil… Un bun candidat pentru această transformare pare să fie TV Tunerul SA220 al celor de la Kworld. Rămâne să ne dăm seama dacă merită sau nu investiţia după ce îl vom pune la treabă pe micuţ şi vom vedea de ce este în stare.Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Prima impresie:
De cum îl scoţi din cutie, SA220 impresionează prin dimensiunile sale „minuscule” şi prin modul în care arată… Să nu mă înţelegeţi greşit, dar orice gadget care nu ocupă prea mult spaţiu pe birou are un punct în plus din partea mea… Aşadar la doar 150 x 100 x 20 mm (măsuraţi cu rigla, pentru că producătorul nu ne oferă această informaţie), cred că îl putem supranumi: „micuţul”…

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Design şi calitatea materialelor:
Nu tot ce este mic trebuie să fie şi frumos sau bine construit, dar se pare că cei de la Kworld iau în calcul şi design-ul când îşi proiectează produsele. Cu alte cuvinte, SA220 arată incredibil de bine, materialele folosite sunt de calitate (nu trosneşte din toate încheieturile) şi colac peste pupăză poate fi pus atât culcat cât şi în picioare (cu ajutorul suportului livrat în pachet). Nu ştiu câţi vor alege să folosească suportul vertical şi asta pentru că multitudinea de cabluri îi afectează stabilitatea…

După cum se poate observa şi în poze, TV Tunerul are un design simplist şi totodată util, în partea din spate fiind amplasate toate mufele de conectare, în faţă senzorul pentru telecomandă, iar deasupra cele cinci butoane care permit controlarea principalelor funcţii (meniu/volum/programe).

Performanţe:

Specificaţii:

TV System Input

75Ω IEC or type-F

TV System Supported

NTSC / PAL / SECAM

Video Input

YPbPr Input
VGA Input

Video Output

D-SUB Output

VGA Output Resolutions

800 x 600, 1024 x 768, 1280 x 1024, 1440 x 900, 1680 x 1050

Audio Input & Output

Mini Jack (3.5mm)

Power

5V DC, 1A


În primul rând trebuie să ne lămurim puţin cu privire la aceast Tunner care este cât se poate de sincer: „what you see is what you get…”. Kworld SA220 este un TV Tuner analogic extern, care nu va „vedea” programele transmise digital, dar totuşi le va afişa superb pe celelalte şi fără să necesite pornirea PC-ului (principala diferenţă faţă de tunerele interne). De asemenea, dacă cu ajutorul tunerelor interne, puteam să facem capturi în cazul de faţă acest lucru nu este posibil, tunerul având nevoie doar de un semnal TV pe care ulterior să-l afişeze prin VGA pe un monitor.

Pentru teste am folosit un monitor Horizon 2206SW – 22 de inci cu boxe incluse astfel că am eliminat necesitatea unor boxe dedicate. SA220 are încorporată o „miniboxă” care îşi face treaba în sensul că se aude un pic mai bine decât deloc, dar care totuşi nu este suficientă pentru un sunet decent… Din păcate această boxuliţă face mai mult rău decât bine pentru că scoate un ţiuit enervant mai ales când tunerul este închis…

Cât despre calitatea imaginii, nu trebuie să omitem faptul că pe orice tuner fie el intern sau extern, aceasta depinde foarte mult de semnalul TV, de numărul de televizoare instalate în casă precum şi de calitatea cablului coaxial şi a mufelor/spliterelor folosite la conectare. Pe o conexiune RDS cu încă două televizoare instalate înaintea micuţului, cablu coaxial de 75 de ohmi, vreo două splitere şi ceva mufe metalice (sunt mai solide decât cele din plastic), SA220 s-a descurcat neaşteptat de bine reuşind să prindă 65 de posturi de la prima scanare. Din 65, doar vreo zece canale se văd mai puţin clar, restul fiind afişate impecabil.

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Tunerul poate fi folosit pe monitoare de diferite mărimi şi la diferite rezoluţii, după cum se poate observa şi în specificaţii, este capabil să redea imaginile la rezoluţii de până la 1680×1050 iar din meniu se poate alege formatul de 4:3 sau 16:10. De precizat faptul că în funcţie de mărimea monitorului şi rezoluţia folosită calitatea imaginii diferă, adică pe un monitor de 17 sau 19 deşi mai mic se va vedea mult mai clar decât pe un monitor de 24 sau 27…

Din punct de vedere al culorilor majoritatea canalelor sunt afişate cu o uşoară tentă de roşu, dar acest mic inconvenient poate fi foarte uşor remediat prin reglarea celor patru opţiuni din meniu: contrast, brightness, chroma şi sharpness.

O funcţie interesantă şi totodată utilă mi s-a părut timer-ul on/off. Mai exact poţi alege în cât timp să se închidă televizorul (15-180minute), dar şi la ce oră să pornească, pe ce canal şi cât de des (o singură dată sau în fiecare zi), ceea ce îl transformă într-un veritabil ceas cu alarmă…

Printre alte funcţii „extra” se numără: calendarul, calculatorul şi un joc, toate trei fiind controlate cu ajutorul telecomenzii.

Că tot a venit vorba despre telecomandă…După cum se poate vedea şi în poze este destul de mică şi îndeplineşte cu succes toate funcţiile tunerului, iar butoanele sunt aerisite şi dispuse într-o formă intuitivă. Dar există totuşi două mici/mari probleme: sensibilitatea senzorului (telecomanda funcţionează doar îndreptată spre tuner) şi faptul că este nevoie de apăsarea multiplă a butoanelor (ca să ajungi la volum maxim – 100 trebuie să apeşi de 100 de ori, pentru că, dacă ţii apăsat un buton, nu se întâmplă nimic).

Conectivitate:
Mai jos puteţi vedea schema de conectare a tunerului aşa cum o prezintă producătorul. Practic acest tuner poate fi folosit doar prin conectarea la un monitor,la semnalul TV şi la priză. Adică transformi un vechi monitor în televizor…

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Dacă vrei să conectezi tunerul la monitorul calculatorului şi, eventual, să le foloseşti simultan, adică să lucrezi la PC şi să vezi ce se mai întâmplă prin lume, lucrurile se complică puţin… Tunerul vine în pachet cu un cablu special VGA care ajută la conectarea cu PC-ul, dar din pachet lipseşte cablul VGA normal pe care producătorul a bănuit că îl are fiecare acasă (ce păcat că unii au DVI sau HDMI)… Dar să trecem peste, am făcut rost şi de acel VGA care lipsea şi am conectat tunerul exact ca în schemă, adică în aşa fel încât semnalul computerului să treacă prin el. În acest mod toate funcţiile micuţului sunt disponibile adică inclusiv modul PIP, care este un fel de picture in picture, prin care televizorul apare ca o fereastră mică deasupra desktop-ului atunci când PC-ul este pornit. Această fereastră poate fi mutată şi îi pot fi modificate dimensiunile (are 3 mărimi predefinite), dar din păcate, nu ştiu de ce, calitatea imaginii are de suferit în acest mod…

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Bine, bine şi practic suntem obligaţi să folosim calculatorul pe VGA doar ca să avem şi televizor? Nu neapărat, dar conform spuselor producătorului acest tuner nu afectează imaginea PC-ului, ba chiar suportă trecerea unui semnal HD1080i dinspre PC spre monitor… Totuşi, pentru cei care utilizează DVI sau HDMI, există o altă variantă pe care am improvizat-o oarecum. Se conectează tunerul pe VGA doar cu monitorul şi calculatorul pe DVI sau HDMI astfel nu va fi afectată calitatea imaginii de pe PC în nici un fel. Problema este că nu mai putem folosi simultan PC-ul şi tunerul ci pe rând… Practic, în cazul de faţă, veţi fi nevoiţi să selectaţi manual sursa de semnal pentru monitor din meniul acestuia, ceea ce poate părea supărător sau greoi. Există o soluţie şi la această problemă… Setăm computerul să închidă monitorul după 1-5 minute de neutilizare şi odată închis prin simpla deschidere a tunerului monitorul va funcţiona pe VGA ca televizor, iar la închidere va reveni pe DVI/HDMI, asta dacă se doreşte ca PC-ul să rămână deschis…

Acum că am găsit ceva variante pentru imagine să vedem cum conectăm sunetul… Păi cel mai simplu ar fi exact ca în schemă. Ideal este un monitor cu boxe integrate pentru că în felul acesta odată cu închiderea tunerului se va închide şi monitorul cu tot cu sunet. O altă variantă mai puţin elegantă ar fi conectarea la boxele PC-ului sau la o altă pereche de boxe şi ultima opţiune ar fi neconectarea pentru că după cum spuneam şi mai sus există o boxă integrată, dar care se aude foarte slab…

Tunerul oferă posibilitatea conectării şi altor aparate la monitor, prin intermedul cablului special livrat în pachet, iar aceste intrări pot fi selectate cu ajutorul telecomenzii din meniu (funcţie extrem de utilă pentru conectarea camerelor, consolelor sau a unui DVD Player).

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Plusuri:
+ dimensiuni reduse
+ materiale de calitate şi design plăcut
+ calitatea imaginii
+ căutare şi memorare rapidă a programelor
+ meniu complet şi opţiuni multiple
+ raport calitate/preţ

Minusuri:
– nu are teletext sau radio
– telecomanda functionează doar dacă este îndreptată exact spre tuner
– sunetul din boxa incorporată este o „glumă”
– led-ul roşu stă aprins când tuner-ul este pornit şi pâlpâie când acesta este oprit (deranjant mai ales noaptea)
– se aude un uşor ţiuit în boxe mai ales când tuner-ul este oprit
– calitate precară a imaginii atunci când este folosit ca fereastră cu PC-ul pornit (PIP)
– în modul PIP, meniul nu poate fi accesat
– cablul VGA necesar pentru conectarea la monitor lipseşte din pachet
– telecomanda nu are o acţiune liniară (adică dacă ţii apăsat un buton nu se întâmplă nimic)
– culorile sunt prea aprinse, mai ales roşul, dar pot fi reglate ulterior

Kworld SA220 1680ex, TV Tuner extern, Kworld TV Tuner, TV Tuner Kworld SA220 1680ex, TV Tuner CRT, TV Tuner LCD, TV Tuner telecomanda, TV Tuner VGA, TV Tuner HDMI, TV Tuner DVI

Concluzii:
Până nu demult trebuia să cheltui o grămadă de bani ca să-ţi transformi monitorul în televizor, fie că montai un tuner intern care necesita funcţionarea PC-ului (mai mult zgomot şi consum de energie), fie căutai un TV Tunner extern, de cele mai multe ori cu un raport calitate/preţ nu tocmai de invidiat…

De asemenea, în ultimul timp au apărut tot felul de monitoare cu TV Tunnere incluse, dar care au nişte preţuri cam piperate (pentru 22/24 inci – 800/1200 RON).

Dacă analizăm puţin piaţa, un monitor de 22/24 inci costă undeva între 500-750 RON, iar micuţul SA220 ajunge la 150 RON, ceea ce ne arată că practic putem economisi ceva bani.

Totuşi cumpărarea lui cred că este mai justificată pentru utilizatorii care au deja un monitor şi vor să se uite la televizor fără a face un upgrade prea costisitor…

Deşi unele aspecte sunt deranjante (sezorul telecomenzii, ţiuitul, tenta de roşu), acest TV Tunner extern al celor de la Kworld îşi face treaba serios şi pe bani puţini. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ai televizor în cameră, nu vrei să depinzi de PC şi nici să investeşti o căruţă de bani, SA220 este o variantă demnă de luat în seamă atunci când porneşti la cumpărături…