28 iul. 2010 | 12:59

Mac mini 2010 facelift [Review]

REVIEW
Mac mini 2010 facelift [Review]

computer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow Leopard

Ce e mic, portabil, sexy, produs de Apple si merge brici oricum l-ai apuca? Daca dupa trei incercari inca te mai invarti in zona produselor Apple care incep cu „i”, mai ai cate ceva de invatat despre baietii din Cupertino, care au dat lumii mult mai mult decat gadgeturile pe cat de stralucitoare pe atat de controversate in acest moment. Dincolo de toate iChestiile din prezent, Apple isi are asigurat locul in istorie pentru ca a creat unele dintre cele mai bune computere cunoscute de om, Mac-urile, care, daca stai bine sa te gandesti, sunt chiar motivul pentru care computerele personale au ajuns sa fie cunoscute de om.

Inca de la primele Mac-uri, aparute cu peste doua decenii in urma, designerii Macintosh au avut viziunea unui computer care sa devina un bun de larg consum, ieftin sau macar accesibil, si cat se poate de simplu de utilizat. Privind retrospectiv la tot ce au scos pe piata Apple pana acum, Mac mini este computerul care seamana cel mai mult cu viziunea initiala a Apple. Si asta se reflecta nu doar in designul minimalist, ci si in modul in care Mac mini-urile sunt folosite in general de oameni. Intrucat puterea de calcul pe care o ofera este relativ limitata, putine Mac mini ajung pe un birou pe post de computer principal, desi s-ar putea achita cu brio de toate sarcinile unui computer de business. Dar la cum arata, multe mini-uri au luat direct calea sufrageriei, fiind folosite intensiv pe post de HTPC-uri (Home Theater PC). Designul le ajuta sa se integreze foarte bine in ambientul unei camere de zi, iar faptul ca sunt computere in toata regula ofera o multime de beneficii sistemului de divertisment dintr-un living modern.

computer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow LeopardMac mini-urile au cunoscut, la jumatatea lunii iunie a acestui an, primul facelift major din istoria lor, de fapt mai degraba o reproiectare completa, capatand nu doar o super sexy carcasa unibody din aluminiu, ci si o configuratie hardware mult mai puternica decat a predecesoarelor. Dar poate cea mai semnificativa adaugire, care consolideaza pozitia noilor Mac mini pe piata HTPC-urilor, o reprezinta iesirea HDMI, care a fost in sfarsit integrata, ceea ce face conectarea unui Mac mini la un HDTV o simpla joaca de copii.

Evident, primul lucru pe care il remarci este designul, si acesta se ridica la cele mai inalte standarde probate de Apple pana acum. Carcasa unibody din aluminiu este pur si simplu spectaculoasa in simplitatea ei si este mult mai supla decat la precedentele mini-uri. A-i gasi un loc in sufragerie nu este atat o problema tehnica, cat una de design interior: toata povestea seamana mai mult cu amplasarea unui bibelou decat cu mascarea cablurilor (de altfel putine) si daca nu gasesti un loc in care sa-l poti vedea din toate unghurile, este suficient de mic pentru a incapea pur si simplu sub televizor si nu stiu multe computere pe care sa le poti monta in spatiul mic pe care il creeaza piedestalul unui HDTV.

computer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow Leopardcomputer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow Leopard

Mac mini are si el propriul sau piedestal, care il inalta cu doar cativa milimetri fata de suprafata pe care il asezi, suficient pentru a alimenta cu aer sistemul de racire si pentru a disimula antena Wi-Fi si pe cea pentru Bluetooth, care altfel ar intra in contact cu corpul de aluminiu si stim cu totii ca asta i-ar mai lipsi lui Apple. In plus, acest mic truc asigura receptie la 360 de grade, ceea ce simplifica enorm conectarea la o retea wireless. Acelasi piedestal permite si accesul la RAM, daca rasucesti capacul de plastic, asa ca poti pune memorie suplimentara daca ai nevoie, dar nu ai acces si la hard disk, care daca pica, nu poate fi inlocuit.

Cu toate ca noul Mac mini are o carcasa mult mai compacta decat modelele anterioare, inginerii Apple au reusit sa integreze si sursa de alimentare, asa ca nu vei vedea decat un cablu de alimentare, ceea ce are un impact serios asupra designului. Poti avea cel mult doua cabluri: cel de alimentare si HDMI-ul, iar in porturile USB receivere pentru mouse si tastatura wireless.: un setup cat se poate de simplu, iar mascarea a numai doua cabluri n-ar trebui sa-ti dea prea multe batai de cap.

Din punct de vedere al designului, ar mai fi de mentionat un lucru si anume posibilitatea de a renunta la unitatea optica si de a o inlocui cu un hard disk suplimentar. In cazul acesta carcasa nu va mai avea fanta pentru introducerea discurilor.

computer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow Leopard

Daca privit din fata arata admirabil, nu mai putin admirabila este si privelistea pe care ti-o ofera panoul cu conectori din spate. Mac mini a fost gandit sa se poata conecta cam cu orice, asa ca ca are toate porturile de care are nevoie: patru USB, un FireWire 800, un gigabit Ethernet, un slot pentru carduri SDXC (o premiera Apple), un mini DisplayPort, HDMI, mic in si audio out, care suporta si optical out. In plus, Mac mini vine la pachet si cu un adaptor HDMI-to-DVI. Portul HDMI este compatibil cu versiunea 1.3, deci poate trasporta pana la opt canale audio si semnal video FullHD, la rezolutie 1920 x 1200. Ca si la mini-urile anterioare, se pot folosi simultan ambii conectori pentru display, iar pe mini DisplayPort poti scoate o rezolutie maxima de 2560 x 1600.

„Sub capota”, mini seamana foarte mult cu un MacBook, sistemul pe care l-am testat avand un procesor Core 2 Duo la 2,4 GHz Core 2 Duo, o placa video NVIDIA GeForce 320M, 2GB de RAM si un hard disk de 320 GB. O configuratie absolut decenta, desi lipsa unei unitati Blu-ray este destul de stranie avand in vedere capabilitatile HD ale acestui computer. Dar cum un Mac mini costa aproape 1.000 de euro, trebuie spus ca la banii astia iti poti lua un PC cu o configuratie beton, cu tot cu periferice, dar asta este o (eterna) alta discutie.

computer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow LeopardConfiguratia lui Mac mini ruleaza un Mac OS X Snow Leopard si suita iLife mai mult decat decent si este capabila sa ruleze binisor chiar si jocuri video 3D, din selectia disponibila pentru Mac. Este de peste 2 ori mai bun la chestia asta decat vechile Mac mini, dar e bine sa nu-l confunzi cu un computer pentru jocuri; daca asa ceva vrei, nu Mac mini este cel mai bun raspuns. Daca vrei un computer pe care sa-l folosesti la aplicatii de business, poti opta pentru Mac OS X Server si un hard disc suplimentar , ii poti creste capacitatea de stocare 1 GB si ai deja un computer care combina business-ul cu… placerea de a-l privi si folosi.

Mac mini este un computer extrem de silentios, si chiar si in sarcina maxima, eventual ruland un joc video, va trebui sa cam apleci urechea spre el pentru a-i auzi ventilatoarele. In plus este foarte cool la propriu, si abia daca il simti incalzindu-se, dupa ore intregi de functionare, desi te-ai astepta la altceva, mai ales dat fiind aluminiul excelent conducator de caldura al carcasei.

Mac mini nu este prietenos doar cu utilizatorul, ci si cu mediul, fiind construit din materiale foarte usor reciclabile. Dar cea mai semnificativa carateristica ecologica ramane consumul de energie, care este foarte mic, in idle nedepasind 10 W, ceea ce reprezinta cam jumatate din consumul altor sisteme concurente.

computer, computer portabil, Apple, computer Apple, Mac, Mac mini, noul Mac mini, Mac mini facelift, Mac mini HDTV, Mac mini Full HD, Mac mini HDMI, Mac mini design, Mac OS X, Mac OS X Snow Leopard

Cum spuneam, daca vrei sa-l folosesti pe post de HTPC, Mac mini va raspunde fara ezitare tuturor exigentelor, dar nu trebuie uitat ca mini este un computer, nu doar un player multimedia. Asa ca daca ii vei face loc in sufragerie si vrei sa-l folosesti la intreaga capacitate (si nu vad de ce nu ai vrea asta) va trebui sa te obisnuiesti cu ideea unei tastaturi si a unui mouse. Vestea buna este ca poti folosi orice mouse sau tastatura ai avea pe acasa (cu conditia sa nu fie vreo vechitura pe PS/2) sau, daca te tine punga, poti cumpara o tastatura wireless si un Magic Mouse tot de la Apple (te va costa aproape 200 de euro toata povestea). Oricum, nu vrei mouse sau tastatura cu fir, ar fi pacat. Utilizatorii de Mac mini au fost destul de inventivi de-a lungul timpului, si daca nu stiai, ei bine mini poate deveni chiar si computer… de bord pentru masina ta, mai ales noile mini, care sunt si mai suple decat predecesoarele, asa ca pretul de aproape 1.000 de euro s-ar putea amortiza in modalitati pe care nici nu le banuiai.

Noul Mac mini este si cred ca va ramane mult timp de acum incolo un computer absolut dezirabil. Daca vrei un Mac fara sa te chinui sa instalezi OS X pe un PC (multa bataie de cap si clar ilegal, dar se poate), mini este cea mai accesibila varianta. Daca vrei un computer pentru sufragerie, iar este o varianta excelenta, intrucat, cu Boot Camp, poti rula si Windows pe Mac mini. Mac mini este un Mac ieftin, dar nu si un computer ieftin. Daca vrei sa scoti maximum de performanta dintr-un buget limitat, ai nenumarate variante de PC-uri la dispozitie. Daca insa banii nu sunt o problema, cu greu poti gasi un computer mai sexy pentru sufrageria ta.