Laser contra ţânţari

Laser contra ţânţari

TantariNathan Myhrvold a prezentat o ”armă laser” creată să urmărească şi să omoare ţânţarii în zbor. Dispozitivul a fost realizat de către cercetători în laboratorul Intellectual Ventures, folosind componente cumpărate de pe eBay.

Potrivit lui, Myhrvold la fiecare 43 de secunde undeva pe glob, un copil moare de malarie, iar metodele actuale de eradicare a acestei boli nu sunt foarte eficiente. Încă nu există un vaccin universal şi, deşi plasele de ţânţari par să funcţioneze, oamenii nu le folosesc întotdeauna. În ţările aflate în curs de dezvoltare, plasele distribuite gratuit pentru protecţia anti-ţânţari sunt folosite de cele mai mult ori pe post de plase de pescuit…

Aşa că, până vom putea controla malaria, Intellectual Ventures a găsit o metodă de a controla ţânţarii. Unda laser detectează mişcările specifice ţânţarilor în zbor şi îi neutralizează cât ai zice: ”ţânţar mort”.

Mai jos puteţi vedea gadget-ul în acţiune, imaginile fiind filmate cu o cameră high speed Phantom V12.1 la 6000 de frame-uri pe secundă. În momentul de faţă, sunt căutate modalităţi de eficientizare a costurilor pentru distribuirea acestor aparate în locuri precum Africa, unde ar fi cea mai mare nevoie de asemenea dispozitive.

Într-o notă mai amuzantă, iată şi un filmuleţ apărut în 2005, în care doi olandezi glumesc pe seama unui sistem de apărare contra ţânţarilor desprins din Star Wars… Asta demonstrează că ideea exista, dar ea a fost pusă cu succes în practică abia acum de către cercetătorii de la Ventures.


Sursa: Wired

Etichete: