Internet, my precious
Daca pana nu demult televizorul era conectorul constant cu lumea din jur, acum romanii au depasit pana si stadiul telefoniei mobile. Internetul a ajuns optiunea de conectare by default in Romania si un must-have pana si pe o insula (pustie). Surprinsi? Sper ca nu… Cel putin asa au declarat 45% dintre romanii intervievati pentru un studiu despre comportamentul utilizatorilor de Internet din Romania si Europa – daca ar trebui sa plece pe o insula, ar vrea neaparat acces la Internet. Pentru telefonul mobil ar opta 36%, iar pentru batranul TV, doar 12%.
Si cum sa nu fie Internetul in topul preferintelor, atata vreme cat informarea este de baza. Stiati ca 68% dintre internauti consulta review-uri online inainte de a cumpara un produs? E un traseu intelept, zic eu. Chiar, procedati asa?
La nivel national, stiu, accesul la Internet este inca mic fata de media europeana – o treime la noi (circa 5,7 milioane de romani), fata de 60% la nivel european. Insa dintre acestia 98% acceseaza Internetul de acasa, exact ca in Europa. O conexiune broadband au 92% dintre romani. Ceva mai prost stam la capitolul acces wireless – la noi 20%, in Europa dublu.
Totusi, lucrurile se vor imbunatati cu siguranta, mai ales ca o treime dintre internautii romani detin laptop (55% dintre europeni), iar cu smartphone-urile suntem destul de aproape de Europa – 11% dintre romanii care navigheaza pe Internet au smartphone, fata de 14% dintre europeni. Nu-i rau, nu?
Si pentru ca tot vorbeam de acest Internet must-have, hai sa vedem daca ghiciti ce ii atrage muuult pe romani online. Socializarea, desigur! Suntem o natie de prietenosi. 55% acceseaza o retea sociala cel putin o data pe saptamana, fata de media europeana de 46%. Si daca tot suntem asa sociabili, inseamna ca ne place si divertismentul. Peste un sfert (27%) dintre internauti intra online pentru pariuri si jocuri. Ne place sa ne distram, ne place sa riscam… nu stiu. Cert e ca facem asta mai mult decat media europeana, de 21%.
Partea la care stam totusi destul de rau fata de Europa este cand vine vorba de banii aflati in ”buzunarul” nostru online. Doar 19% au incercat e-commerce-ul in Romania, fata de… 57% in Europa. E ceva diferenta, da! (Or sti romanii de ce, cu atata hack-uiala autohtona!) Iar la online banking proportia este similara – 19% in Romania, 52% in Europa.
Daca va intereseaza si alte informatii, sondajul este disponibil in Orange Meetup. Cercetarea a fost realizata de firma InSites Consulting, pe un esantion de 2.035 romani.