Intel Atom intra in smartphone-uri din semestrul 2 al 2011

Intel Atom intra in smartphone-uri din semestrul 2 al 2011

Primele smartphone-uri cu cipuri Intel vor aparea catre finalul anului viitor, a spus directorul executiv al companiei, Paul Otellini.

Initial se declarase ca telefoane cu procesoare Intel integrate, mai exact Atom Z600, urmau sa fie lansate la inceputul lui 2011. Cipurile pentru clasa smartphone, cu nume de cod Medfield, sunt inca in dezvoltare si verificare si nu vor putea fi incluse prea curand in terminalele mobile, urmand a fi disponibile catre sfarsitul anului 2011 sau chiar in 2012.

Medfield este succesorul cipului Moorestown, lansat in luna mai si care nu a aparut in nici un smartphone anul acesta, in pofida asteptarilor Intel, exprimate la CES 2010. Momentan, ARM este singura optiune disponibila. Procesoarele Atom actuale consuma prea multa energie si ocupa prea mult spatiu pentru a putea fi integrate in telefoane, astfel incat sunt folosite in notebook-uri si in unele tablete.

Intre timp, Intel mizeaza pe un val tablete care vor folosi platforma Oak Trail, astfel incat sa isi poata mentine activa divizia de produse pentru dispozitive mobile. Potrivit lui Otellini, aproximativ 35 de companii vor folosi noua platforma incepand din primele luni ale anului 2011. Chiar daca nici o companie nu a fost mentionata, se zvoneste ca printre cele interesatre se numara Asus, Dell. In plus, oficialul Intel a spus ca dispozitivele nu vor fi limitate la Windows 7 sau propriul sistem de operare MeeGo, ci vor folosi si Android 3.0.

Produsele pentru consumatori vor parea in prima partea a anului viitor, cu Moorestown in special in tablete subtiri si usoare, iar mai avansatul procesor Atom Oak Trail in tablete pe baza de Windows.

Totusi, cele mai multe tablete lansate in 2011 sunt asteptate sa foloseasca procesoare ARM, avand in vedere ca in general ocupa mai putin spatiu, consuma mai putina energie si au performante video mai rapide bune.


Sursa: Financial Times

Citește și: