HTC Desire HD: Voiaj inaugural pe nava-amiral [Review]
Multimedia
Primul lucru pe care simt nevoia sa-l mentionez la acest capitol se refera la performantele audio ale lui Desire HD. Dintotdeauna am preferat ca lucrurile sa fie bine delimitate: telefonul este pentru vorbit, MP3 playerul este pentru muzica, camera digitala este pentru facut poze, iar la filme ma uit pe monitorul PC-ului de acasa sau pe televizorul conectat la PC. O lume simpla, clara, in care nu au de ce sa apara dubii. Sa asculti muzica de pe telefon mi se parea sa cobori la un nivel de calitate pe care muzica ta nu-l merita (poate cu exceptia telefoanelor Walkman), iar poze cu mobilul nu faceam decat prin deplasari. Ei bine, de cand cu Desire HD, ca sa fiu sincer mi-am mai schimbat parerea. Muzica ascultata de pe telefon se aude atat de bine incat am recurs la testul de a lasa MP3 playerul acasa in mod deliberat si pentru prima oara nu mi-a lipsit absolut deloc. E drept ca nu am folosit castile originale cu care vine Desire HD, ci unele pentru Zune si, alternativ, pentru Walkman. Calitatea audio este impresionanta si ai multiple posibilitati de a personaliza sunetul prin folosirea Dolby Mobile, SRS virtual surround sound sau clasicele egalizatoare. Volumul este suficient de amplu in casti si poate fi controlat foarte usor chiar si cand ecranul este blocat, cu ajutorul butoanelor de pe latura stanga a telefonului. Una peste alta, daca luam in calcul calitatea sunetului si dimensiunile telefonului, daca alegi sa nu-ti mai aglomerezi buzunarele si cu un player muzical dedicat nu vei regreta, intrucat Desire HD poate face fata fara probleme exigentelor melomaniace.
Cu totul altfel sta treaba pe partea de video. Cea mai mare problema este absenta, pentru moment cel putin, a suportului pentru DivX. Ca formate video, telefonul suporta oficial 3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), .xvid (MP4 ASP and MP3). Am gasit prin colectia mea doar un singur clip .avi care a rulat fara probleme, dar dupa ceva sapaturi exista si o solutie pentru a putea vedea clipuri in toate formatele uzuale, si anume RockPlayer, o aplicatie (mai nou, disponibila si pe Android Market, desi eu am instalat-o din alta sursa) care ruleaza DivX fara probleme majore pe Android (mici scapari pe partea audio). Daca ai nevoie si de suport pentru subtitrari, no problem: RockPlayer… rocks, dar mai exista si un alt player, arcMedia, care suporta subtitrari si probabil si altele pe care nu le-am descoperit inca. Aceste playere sunt inca in faza beta, asa ca noi caracteristici pot fi oricand adaugate, dar iti pot rezolva o problema cum ar fi vizionarea celui mai recent episod din serialul favorit, chiar daca nu esti pe langa PC. Asadar, cu un minim de efort, poti rula orice format uzual video pe Desire HD (inclusiv mkv-uri).
Un alt element central al capabilitatilor multimedia de care este capabil acest telefon este camera sa de 8 MP, cu Autofocus si flash dual LED. Neavand butoane fizice dedicate, nici pentru declansator si nici pentru zoom as considera Camera drept o alta aplicatie a Android-ului, ceea ce cam e. Camera foto sau cea video se pot lansa cu ajutorul unor shortcut-uri de pe ecran sau direct din lista de aplicatii, motiv pentru care in primele zile am cam ignorat-o, pentru ca erau atat de multe altele de descoperit. Dar am ignorat-o pe nemeritate, pentru ca face poze foarte OK, iar controalele integral digitale sunt simple si usor de folosit. Ai chiar si o serie de posibilitati de setare a efectelor un pic peste medie, cum ar fi adancimea campului, vigneta si altele, dar si capabilitati de recunoastere faciala, geotagging si inregiastrare video HD 720p. Focalizarea manuala este cat se poate de… digitala, intrucat poti atinge exact zona care te intereseaza. In conditii de iluminare redusa rezultatele nu vor fi prea stralucite, decat daca flash-ul e setat pe automat si subiectul nu e foarte departe, dar in rest, per ansamblu, calitatea fotografiilor si a filmuletelor mi s-a parut foarte buna. Mai jos aveti si cateva sample-uri.