HTC Desire HD: Voiaj inaugural pe nava-amiral [Review]
Interfata, aplicatii si noul HTC Sense
Pe langa noutatile in materie de interfata aduse de Android 2.2, HTC a implementat in Desire HD si cea mai recenta versiune a interfetei sale proprietare, Sense. HTC Sense este, practic, un fel de skin care lucreaza in paralel cu elementele de interfata ale Android-ului, adaugand functionalitati noi sub forma de widget-uri, layout-uri ale diverselor ecrane si un numar sporit al acestora. Multe dintre widget-urile clasice ale Androidului sunt dublate de widget-urile HTC Sense, care de regula aduc si un spor de functionalitate sau propun o alta abordare.
Desire HD are multiple posibilitati de personalizare si o foarte mare flexibilitate in materie de asezare in diversele ecrane a aplicatiilor care te intereseaza. Pentru o selectie rapida a ecranului, fie glisezi ecranele stanga-dreapta pana ajungi la cel dorit, fie apesi butonul Home de doua ori (sau o singura data, daca esti deja acolo), fie executi un pinch-zoom pe oricare dintre ecrane si vei obtine o vedere de ansamblu a layout-ului zilei. Daca vrei sa schimbi un widget sau shortcut-ul spre o aplicatie, fie folosesti butonul paleta din dreapta jos, fie tii un pic apasat cu degetul o zona libera de ecran. Poti oricand glisa iconitele sau widget-urile de pe un ecran sau le poti muta pe alte ecrane. Practic, imaginatia este limita, dar vei consuma probabil o halca considerabila din baterie facand asta, intrucat ecranul este unul dintre cei mai mari consumatori de curent din acest telefon. Daca mai folosesti si fundaluri animate sa nu te miri daca in cateva ore ai nevoie de incarcator.
Aplicatiile sunt usor de accesat folosind butonul din stanga jos al oricarui ecran. Initial, ele sunt toate la un loc, dar nimic nu te impiedica sa le grupezi pe foldere, desi e mai fun sa scroll-ezi pana gasesti ce te intereseaza. Daca nu gasesti, atunci e suficient sa lansezi Android Market si te-ai facut de cateva zeci de minute sau poate chiar ore de browsing si, dupa principiile care stau la baza supermarket-urilor, la sfarsit te vei alege si cu o multime de aplicatii „de test”, pe care nu stiai ca le vrei si pe care probabil nici nu le vei tine prea mult prin telefon. In special daca abia acum descoperi intimitatile Android-ului, cum este cazul meu, vei petrece ceva timp prin Market.
Widget-urile HTC Sense sunt fie de dimensiunea unui intreg ecran, fie poti opta pentru o versiune redusa ca dimensiuni, si deci poti aduce pe ecrane mai multe. In spatele acestor widget-uri se ascund o multime de conturi sincronizate, fie de e-mai, fie cele de pe retelele sociale, dar oricate procese ar rula in background, rareori vei simti vreo pierdere de viteza.
Experienta tactila oferita de Desire HD este una impecabila si pana acum n-am vazut nici intarzieri nici blocaje, oricat de tare am fortat telefonul. Scrolling-ul merge brici si chiar daca pe alocuri ecranul este poate prea sensibil, va fi o placere sa tot rearanjezi chestiile de pe ecran pana ajungi la configuratia ideala (daca ea exista, ca eu unul nu prea o intrevad, nu ca m-ar deranja cu ceva sa o tot caut). Dar nu doar layout-ul poate fi personalizat, Android-ul oferind nativ o puzderie de posibilitati de setare a telefonului pentru cam orice scenariu de folosire imaginabil. La asta se adauga si optiunile de multe ori destul de stufoase ale aplicatiilor, atat a celor preinstalate pe telefon, cat si a celor pe care le poti obtine din Market, sau, daca esti sigur ca stii ce faci, de pe diversele forumuri dedicate Android-ului. Recomandarea „safe” ar fi sa te limitezi la ce-ti ofera Market-ul, dar daca vrei, spre exemplu, sa vezi filme DivX, nesuportate inca de Android, poti gasi un player beta care le converteste in timp real la un format suportat de OS, dar care nu este inca in Market.
Bara de notificari din partea de sus a interfetei poate fi trasa in jos din aproape orice aplicatie si acolo poti obtine o multime de informatii utile, cum ar fi starea curenta a unui download, mesaje noi, aplicatii accesate recent si multe altele, in functie si de ce anume l-ai pus sa faca. Daca instalezi o aplicatie de tip „Task Manager” poti omora aplicatii care inca ruleaza in fundal. La 1,5 Gb de memorie interna, nu este o problema daca aplicatiile raman rezidente in memorie, dar daca vii din lumea Windows-ului, probabil vei fi foarte tentat sa le omori pe cele pe care nu le mai folosesti, „just in case…”
Un alt lucru apreciabil este viteza de boot a acestui telefon. Prima oara cand il scoti din cutie dureaza ceva, dar daca l-ai oprit fara sa-i scoti bateria, la urmatoarea bootare vei avea de asteptat surprinzator de putin, chiar sub 10 secunde.
Pe langa toate upgrade-urile de interfata ale HTC Sense, tehnologia ofera si o serie de functionalitati extrem de utile, prin intermediul noului portal HTCSense.com. Este cat se poate de recomandabil sa-ti faci un cont acolo, intrucat nu doar ca vei avea acces la noi widget-uri, walllpaper-e, sonerii siu alte elemente de petrsonalizare, dar iti ofera si posibilitatea de a-ti controla telefonul de la distanta. Daca l-ai ratacit prin casa, spre exemplu, de pe acest portal iti poti face telefonul sa sune la nivelul maxim al soneriei, chiar daca aceasta era setata pe silent sau doar pe vibratii. Daca l-ai pierdut, il poti bloca de la distanta, si poti dsa-l faci sa afiseze un mesaj celui care eventual l-a gasit, incluzand si un numar de telefon alternativ la care poti fi contactat. Daca telefonul a fost „gasit” mai pe romaneste, poti sterge absolut toate datele de pe el de la distanta. Daca ai activat functia Phone Finder din setarile telefonului, poti chiar sa vezi cu aproximatie pe o harta cam pe unde se afla, ca sa nu bati drumul pana in cealalta parte a orasului degeaba daca nu l-ai uitat la vreun prieten sau mai stiu eu pe unde crezi ca ar putea fi. Este posibil sa apara si erori daca incerci toate lucrurile astea din Romania, intrucat portalul nu are o versiune localizata pentru tara noastra. Eu m-am inregistrat in UK si am reusit sa-l fac sa sune si sa descarc chestii de interfata, dar sa-l blochez nu, pentru ca nu recunostea functia Phone Finder ca fiind activata, si sa-l sterg cu totul nici nu ma gandesc.
O sa ma opresc aici cu acest capitol, pentru a va da posibilitatea sa cititi acest review anul acesta, si voi trece la un alt capitol crucial, si anume…