Hoții de mașini intră în era digitală

Hoții de mașini intră în era digitală

key-impression

Pentru a confecționa o cheie de mașină ai nevoie de un ID code specific fiecărui automobil. Dacă nu știi acest cod și totuși ai nevoie de o cheie ești pus într-o situație de genul: Misiune imposibilă 5 (dar fără Tom Cruise).

Ted Schwarzkopt şi Steve Randall au venit totuși cu o soluție, văzând cum se chinuia tatăl lor, lăcătuș de meserie. Aceștia au realizat un gadget sub numele de: Electronic Key Impressioner. Această “jucărie” odată introdusă în contactul mașinii, scanează cu ajutorul unui senzor mecanismul unic de pornire al mașinii, ca mai apoi să trimită prin intermediul mufei usb toate datele într-un program care generează codul în funcție de marca mașinii. Odată codul obținut, fabricarea cheii potrivite devine piece of cake. Momentan, replicatorul este proiectat să funcționeze doar pe mașinile Ford, dar băieții promit să extindă aplicabilitatea acestuia la orice model de mașină care funcționează cu chei simple, adică fără senzori sau cartele.

Oricât de interesantă ar părea această jucărie, intervine problema hoților de mașini care odată intrați în posesia ei, nu ar putea doar să fure mașinile dar să le și vândă apoi mult mai ușor… Cei doi inventatori se apără spunând că produsul poate fi procurat doar de cei ce fabrică chei legal și dețin și o licență în acest scop. Pe de altă parte, odată folosit, gadget-ul se conectează prin internet la o bază de date iar dacă persoana nu este autorizată, aparatul este blocat instantaneu.

Din păcate, așa cum istoria o demonstrează, indiferent cât de sigur este un sistem, oricând se va găsi cineva să-l spargă și să îl folosească în scopuri mai mult sau mai puțin legale… De aici pornesc și criticile la adresa replicatorului de chei, venite mai ales din partea producătorilor de mașini, care s-au declarat extrem de nemulțumiți de apariția acestuia.

Dar dacă e să ne gândim doi oameni au reușit să inventeze un sistem cu un potențial uriaș, iar marile companii ar trebui să răspundă prin creșterea nivelului de siguranță al mașinilor pe care dăm o grămadă de bani și care pot dispărea foarte ușor și fără acest Key Impressioner. Ca să vă faceți o idee, doar la noi în țară, anul trecut, s-au furat peste 4.800 de mașini, dintre care nu foarte multe Dacii și asta fără nici un replicator ce chei….

Etichete: