09 feb. 2010 | 09:35

Google şi sistemele de comunicare SF

ACTUALITATE
Google şi sistemele de comunicare SF

Turnul Babel Online

În multe filme SF am putut vedea de-a lungul timpului diferite dispozitive de comunicare la distanţă care erau capababile să traducă automat cuvintele rostite, dintr-o limbă în alta, pe măsură ce erau rostite. Vestea bună este că nu vom avea mult de aşteptat până când aceste dispozitive vor apărea şi în realitate: cercetătorii de la Google lucrează în prezent la găsirea unei metode cât mai potrivite de implementare a tehnologiei de traducere instantanee la scară largă. Astfel că în câţiva ani utilizatorii mobilelor cu Android nu vor mai cunoaşte nicio barieră lingvistică în comunicarea verbală.

Folosind tehnologiile de recunoaştere vocală şi de conversie a textului, Google dezvoltă in prezent un sistem care este capabil să recunoască limba străină vorbită de interlocutor, după care automat redă limba nativă a proprietarului telefonului. Construirea traducerii se face treptat, prin împărţirea şi analizarea discuţiei pe segmente, abia după înţelegerea sensului cuvintelor şi frazelor.

Deşi se pot face multe glume pe seamă sistemului de traduce speech-to-text al Google, trebuie să recunoaştem că Androidul este sistemul de operare pentru telefoanele mobile cu cea mai dezvoltată tehnologie de recunoaştere vocală. Mai ales că posesorii de NexusOne pot seta ca GPS-ul să caute un punct de destinaţie după comandă vocală.

În concluzie, Google vrea să rezolve problema celor aproximativ 6.900 limbi, dialecte, graiuri vorbite pe glob. Persoanele suspicioase, precum David Crystal – profesor de lingvistică la Bangor University-, ar putea spune că proiectul este relativ greu de realizat, în condiţiile în care principala problemă constă în accentul fiecărei persoane.

„Într-adevăr, fiecare persoană are o voce şi un accent diferit”, se apăra Franz Och, şeful serviciului de traduceri din cadrul Google, „dar recunoaşterea va deveni ceva personal, întrucât telefonul va învăţa aceste lucruri particulare din conversaţiile anterioare, pe măsură ce este utilizat”.

 

Sursa: Electronista