Detalii despre Sandy Bridge la IDF 2010
Procesoarele din noua familie Intel Core 2011, cunoscute si sub numele de cod Sandy Bridge, sunt destinate incorporarii in notebook-uri, datorita faptului ca permit integrarea unor caracteristici grafice direct pe chip-uri, dupa cum au dezvaluit producatorii in cadrul primei zile a Intel Developer Forum 2010.
Concret, chip-urile se bazeaza pe noua microarhitectura Intel “visibly smart”, de 32nm, ce include a doua generatie de tranzistori cu poarta de metal si constanta dielectrica ridicata. Iar arhitectura “inel” va permite motorului grafic integrat sa partajeze resurse (precum memoria cache) cu nucleul de procesare, pentru a mari performanta de calcul si cea grafica, mentinand in acelasi timp eficienta energetica.
A doua generatie de procesoare Intel Core include si o varianta imbunatatita a tehnologiei Turbo Boost, care permite realocarea resurselor si distribuirea sarcinilor nucleelor, pentru a asigura utilizatorului un plus de putere atunci cand este nevoie.
Laptop-urile si PC-urile dotate cu cea de-a doua generatie a procesoarelor Intel Core sunt asteptate sa apara la inceputul anului viitor, urmand ca in cel mai scurt timp aceasta tehnologie sa fie extinsa si la nivel de servere si produse tip embedded.
Din punct de vedere grafic, noile procesoare se concentreaza asupra zonelor cel mai des folosite de utilizatori: video HD, 3D, socializare online, multi-tasking, gaming si multimedia. Iar functionalitatea Advanced Vector Extensions (AVX) ofera o performanta sporita,care permite o gestionare mai buna a datelor, precum si rearanjarea si sortarea lor. Noul set de instructiuni pe 256 biti accelereaza floating point-ul unor aplicatii cu cerinte mari de sistem, cum ar fi programele de editare a fotografiilor sau cele ce permit crearea de continut video.
Pe langa prezentarea Sandy Bridge, Intel a aratat si un server cu doua procesoare din noua generatie Intel Xeon, pe care rula un software de videoconferinta creat de Vidyo, ce foloseste cele 32 de thread-uri ale sistemului si care utilizeaza noul set de instructiuni AES (AESNI). Noile procesoare Intel Xeon pentru serverele cu doua socket-uri si pentru statiile de lucru detin 8 nuclee si 16 thread-uri per procesor, fiind programate sa intre in productie in a doua jumatate a anului viitor.