04 ian. 2010 | 12:35

Deceniul mobil: De la prima camera de telefon la iPhone 3GS

FEATURE
Deceniul mobil: De la prima camera de telefon la iPhone 3GS

[galleria]

Am intrat în 2010 şi ne-am gândit să aruncăm o privire asupra mediului mobil al ultimilor zece ani. Mai ales că s-au întâmplat de toate. Da, primul telefon mobil cu o cameră foto, prima reţea 3G, Windows Mobile, iPhone – au fost zece ani incredibili.

2000 Sharp lansează primul telefon cu cameră foto, J-SH04. În acest an vom vedea şi primul telefon cu Bluetooth.

2001 Prima reţea 3G comercială este lansată în Japonia, iar doi ani mai târziu urmează şi Europa.

2002 RIM aduce primul său telefon smart BlackBerry. Sony Ericsson lansează T68i, primul mobil cu MMS, care le permite utilizatorilor să trimită texte mai lungi şi chiar poze.

2003 Este lansat Windows Mobile, care ajunge foarte utilizat de oamenii de afaceri care lucrează în deplasare.

2004 Motorola lansează în Statele Unite un telefon foarte subţire cu clapetă, Razr, care devine imediat un succes mondial. De altfel, încă este unul dintre cel mai bine vândute telefoane din toate timpurile.

2005 Sony Ericsson lansează un superb telefon cu cameră foto, K750i, şi unul cu muzică, W800i. Prin aceste două aparate, Sony Ericsson se impune ca un producător serios pe segmentul pentru consumatori.

2006 Nokia lansează un telefon foarte simplu, Nokia 6300, unul dintre cel mai bine vândute aparate în ultimii zece ani. Compania HTC îşi lansează, de asemenea, marca proprie, iar LG iese pe piaţă cu elegantul Chocolate. RIM suportă o reîmprospătare cu BlackBerry Pearl.

2007 Apple lansează iPhone în Statele Unite, iar Nokia aduce în Europa un telefon smart fantastic, N95. Samsung învinge Motorola în lupta pentru locul al doilea în ceea ce priveşte vânzările globale.

2008 Este lansat primul telefon Android, T-Mobile G1 (prin HTC Dream), care se impune prin noul sistem de operare. Apar şi iPhone SDK şi iPhone 3G, iar aplicaţiile pentru iPhone se aglomerează.

2009 Palm lansează un sistem de operare nou-nouţ, webOS, şi un telefon strălucitor, Pre. Apple iese pe piaţă cu 3GS, iar Motorola revine cu Dext şi Milestone.

2010 Există zvonuri că Apple va lansa un iPhone mai mare sau un aparat-tabletă. Palm va anunţa, sperăm, un nou telefon la CES, iar din partea Nokia toată lumea aşteaptă o dezvăluire uimitoare.


Sursa: Recombu