31 dec. 2010 | 10:52

Cele mai bune laptopuri ale anului 2010

FEATURE
Cele mai bune laptopuri ale anului 2010

Probabil ca deja v-ati obisnuit cu ultimele articole ce incearca intr-un mod foarte modest sa prezinte cele mai importante aparitii ale acestui an in functie de categoria acelui produs. Ei bine ne-am ocupat de jocuri, gadget-uri, hardware, si a venit si momentul portabilelor. Vom include in acest segment doar laptopuri nu si tablete sau netbook-uri, acestea merita un articol ceva mai complex la inceputul anului avand in vedere performantele si modelele noi care au aparut sau vor fi lansate la inceputul lu 2011.

Sa incepem deci cu laptopurile pe care le vom imparti in mai multe categorii unde vom mentiona unul sau doua modele ce merita si care ne-au atras atentia in mod deosebit in functie de performante, pret, caracteristici deosebite, si de ce nu si design.

Segmentul de Business

Ei bine aici discutam de tehnologii de top in pachete cat mai mici. Pretul este pe masura si cu siguranta nu este factorul primordial de selectare al acestuia. Utilizatorii din acest segment doresc sa aiba cele mai noi tehnologii la indemana precum si un design deosebit, mai sobru si mai elegant insa fata de restul modelelor. Este acel laptop pe care il vom vedea pe birou intr-o sala de sedinte si care cu siguranta se poate achita de toate sarcinile care i se impun. O mentiune destul de corecta ar fi noile modele de Sony VAIO seria Z si seria S.

Seria Z este varful de lance al celor de la Sony si fascineaza mai ales nivelul de performanta care a reusit sa fie integrat intr-o carcasa cu o greutate de aproximativ 1.5 kilograme cu o diagonala de 13.3 inci. Un procesor Core i5, o placa grafica dedicata si una integrata pentru a oferi atat performanta cat si autonomie foarte ridicata a acumulatorului si mai ales o matrice RAID cu 2 sau 4 SSD-uri ce ofera o viteza de scriere/citire absolut uimitoare. De asemenea display-ul beneficiaza de o rezolutie minima de 1600×900 pixeli si o rezolutie maxima FullHD pentru modelul de varf. Carcasa este realizata dintr-un aliaj de fibra e carbon si include materiale precum aluminiu in constructia acesteia. Ei bine pretul pleaca de la aproximativ 6000 Lei pentru aceasta jucarie si poate atinge pragul de 10.000 Lei pentru varianta Full Option.

Seria S este interesanta mai ales pentru producator pentru ca au incercat sa aduca la un pret ceva mai mic o parte din caracteristicile si elementele de design ale lui Z. Se pare ca au reusit, S fiind ceva mai cautat de catre utilizatori decat fratele sau mai mare si reuseste sa satisfaca o mare parte din consumatorii ce nu isi permit modelul de top. Designul este foarte asemanator cu al lui Z insa pretul pleaca de la 4000 Lei pentru doritori.

Segmentul de Gaming

Aici intra in discutie acele laptopuri care nu au in primul rand o autonomie ridicata a acumulatorului, nu sunt subtiri, nu sunt usoare, insa compenseaza toate acestea cu o putere de calcul superioara, o configuratie puternica formata atat dintr-un procesor performant cat si dintr-o placa grafica de ultima generatie cu memorie dedicata.

Desigur, poti sa te joci ceva jocuri si pe un laptop gandit in alte scopuri insa daca e sa ne adresam unui public pasionat de acest domeniu nu putem sa ii oferim decat ce este mai bun. Astfel ASUS G73J este unul dintre cele mai performante modele, si de asemenea unul dintre cele mai recent aparute.

Dupa cum inspira si imaginea este cu adevarat un monstru. Cantareste aproximativ 5 kilograme (doar adaptorul de alimentare are o greutate de aproximativ 700g) asa ca nu imi imaginez pe cineva carandu-l zi de zi intr-un rucsac la birou. Durata de viata a acumulatorului este destul de mica daca este folosit pentru scopul sau principal, aproximativ 1 ora si jumatate maxim 2 insa configuratia modelului testat m-a lasat cu gura cascata. Un procesor intel Core i7 740QM, 12GB DDR3 (Da! 12GB memorie RAM), 2 HDD-uri de 500GB ce pot fi instalate intr-o matrice RAID si, cireasa de pe tort, o placa grafica Nvidia GTX460M cu 1.5 GB memorie video, GDDR5, dedicata. Trebuie sa recunosc ca si desktop-ul meu de acasa nu poate face fata acestui laptop. Un alt lucru foarte interesant la acest model este sistemul de racire care preia are rece din fata, il circula peste componentele fierbinti si il evacueaza prin intermediul a doua fante mari de aerisire pozitionate in partea din spate. Astfel zgomotul de functionare este mult mai redus decat al altor modele si de asemenea temperatura este mult mai mica. Trebuie sa admit ca nu am simtit tastatura incalzindu-se pe parcursul celor cateva ore petrecute in fata lui. Pretul acestuia este in jurul sumei de 6500 Lei pentru configuratia prezentata mai sus, cu 4 GB RAM insa, un pret destul de bun pentru un protabil cu asemenea performante.

Segmentul Multimedia

La aceasta categorie dispozitivul la care ne asteptam trebuie in primul rand sa aiba o rezolutie FullHD si o unitate optica BluRay, doar asta e standardul la ora actuala nu? Ce mai pui pe langa, configuratie, sistem de sunet, acumulator sunt relativ pozitionate pe planul al doilea sau mai jos. Aici s-ar putea achita de aceasta sarcina aproape orice model de laptop, pentru ca Multimedia inseamna in primul rand filme la calitate inalta sau muzica. Chiar si aici ASUS reuseste sa imbine toate aceste elemente si chiar sa aduca la un loc intr-un singur dispozitiv caracteristicile optime pentru vizionarea unui film. Ei bine cu acest lucru nu sunt perfect de acord pentru ca dupa parerea mea si cred, a multora dintre voi, o experienta optima de vizionare a unui film are loc intr-un cinematograf, sau pentru cei mai norocosi, la ei acasa unde dispun de un proiector si un sistem de sunet surround de calitate. Totusi merita sa mentionam laptopul care a facut ceva furori anul acesta, care are ca si echipa de design si constructie pe cea de la Bang&Olufsen, ASUS NX90.

Ce are atat de deosebit acest model? Ei bine, ce am mentionat mai sus, un display cu rezolutie 1920×1080 cu o diagonala de 18.4 inci, 8GB RAM, un procesor intel Core i7, o placa grafica Nvidia GT335M. Alaturi de acestea regasim sub carcasa acestuia conectivitate de ultima generatie USB 3.0, Bluetooth 3.0, un TV Tuner digital, si, elementul pe care a facut atata tam-tam producatorul, un sistem de sunet Bang&Olufsen Ice Power. Pentru cei care nu sunt familiari cu aceasta companie mentionam ca este una dintre cele mai selecte companii producatoare de sisteme de sunet, iar tehnologia Ice Power a fost creata in colaborare cu inginerii de la ASUS special pentru laptop-uri. Forma acestuia este de asemenea atent desenata si pentru a ii incurca pe critici si mai mult producatorul s-a decis sa foloseasca doua touchpad-uri laterale in loc de cel obisnuit de la baza tastaturii. Cred ca din experienta personala mi s-a parut foarte interesant ca a fost singurul eveniment destul de amplu organizat pentru lansarea doar a acestui model de laptop, interesant mai ales pentru ca este un produs Premium cu o nisa destul de restransa de potentiali cumparatori. Ei bine pretul unui astfel de dispozitiv atinge cu usurinta pragul de 10.000 Lei asa ca atentie mare la buget daca va indragostiti cumva de acest model.

Segmentul Ultraportabil

Dupa ce am vazut ce pot unii producatori pe partea de performanta in ceea ce priveste laptopurile „carabile” sau „abia carabile” sa trecem la un segment ce este destul de vizat mai ales de catre utilizatorii care calatoresc foarte des si nu dispun tot timpul de un mijloc de transport. Pentru acestia exista mai multe solutii. Una dintre ele ar fi un netbook, produs cu care nu se intelege toata lumea din cauza dimensiunilor sau a puterii de calcul mai reduse. O alta solutie ar fi laptopurile Ultraportabile. Acestea trebuie sa indeplineasca mai multe criterii cum ar fi o greutate cat mai mica a produsului, o rezistenta cat mai buna si o fiabilitate ridicata precum si o performanta decenta cel putin. Sa nu uitam si de o durata de viata a acumulatorului cat mai ridicata. Multi dintre voi cred ca si-au dat seama ce laptop as putea recomanda. Este vorba despre noul MacBook Air, fie ca este vorba de varianta de 11.6 inci sau de cea de 13.3 inci.

Daca stam putin si ne gandim la rece, lasand la o parte hype-ul creat de Apple pentru toate produsele lor, analizand noul MacBook Air ramanem la concluzia ca este unul dintre cele mai bine construite laptop-uri. Varianta de 13 inci are si ea un design putin modificat precum si o configuratie pe masura insa centrul atentiei este acum modelul de 11.6 inci. Spre deosebire de aproape orice alt model la dimensiunea lui procesorul  nu este un low voltage cu o putere mai mica de calcul ci vorbim de un Core 2 Duo in toata firea, la o frecventa ceva mai redusa desigur, 1.4 GHz, insa cu aceleasi performante ca un procesor normal. De asemenea placa grafica este aceeasi ca si in aproape toate celelalte modele de MacBook, Nvidia GT320M. HDD-ului i s-a acordat o foarte mare atentie. Avand in vedere ca este un ultraportabil era nevoie de un HDD rapid si mai putin sensibil, astfel s-a decis folosirea unui SSD, fie de 64 GB, fie de 128 GB. Astfel pornirea este foarte rapida, inchiderea sistemului de operare la fel, rezistenta laptopului mult mai ridicata si o autonomie ceva mai crescuta a acumulatorului. Trebuie sa recunosc ca Air-ul de 11 inci a rezistat, cu ceva mici pauze si setarile de luminozitate si power saving la maxim, aproximativ 9 ore pentru navigarea pe internet. In concluzie MacBook Air 11.6 este cel mai recomandat laptop pentru segmentul de ultraportabile. Varianta de 11.6 inci are un pret estimativ ce pleaca de la 5000 Lei si poate fi configurat si el in functie de preferintele si bugetul utilizatorului.

Segmentul Mainstream

Acest segment este destinat in special utilizatorului de rand care are nevoie de o putere de calcul medie, eventual o placa grafica cu ceva memorie integrata pentru jocurile ocazionale. Astfel pretul de achizitie nu va fi foarte ridicat insa va depasi in general suma de 2000 Lei. Aceasta este zona pe care se lupta de fapt aproape toate companiile producatoare de notebook-uri pentru ca piata de consumatori pentru acest segment este cel mai mare. Tocmai din acest motiv vom trece putin mai pe scurt peste acest segment prezentand cateva modele ce ne-au atras atentia.

Unul dintre modele este Asus X52JE. Cu o diagonala a display-ului de 15.6 inci si o rezolutie de 1366×768, precum si dotat cu o configuratie medie, un procesor de generatie noua Intel Core i3, o placa grafica AMD Radeon, un HDD de 320 GB si 4 GB memorie RAM este suficient pentru orice utilizator obisnuit. Se pot rula diverse programe, sau jocuri la o rezolutie si un nivel de detaliu mai redus, beneficiaza de o autonomie medie de aproximativ 3 ore si are o conectica destul de buna pentru a satisface cerintele conectarii de diverse dispozitive. Are o tastatura completa ce include si partea numerica precum si un design inovativ ce adauga eleganta acestuia.

Un alt model destul de reusit si cu un raport pret-performanta la fel de reusit este Acer Aspire 5742G. Propulsat tot de un procesor Core i3, 3 GB memorie RAM si 500 GB HDD aceasta varianta se poate gasi in magazine la aproximativ 2500 lei. Placa grafica este de generatie noua, un GT420 de la Nvidia si poate face fata unor jocuri destul de solicitante atat timp cat ne rezumam la rezolutia display-ului acestuia. Ce este foarte interesant la aceste modele este ca vin fara sistem de operare in pachet, de aici si pretul destul de redus. Utilizatorul isi poate instala astfel ce sistem de operare doreste, mai ales daca detine deja o licenta de Windows. De asemenea si acesta detine un display wide de 15.6 inci cu orezolutie standard de 1366×768 pixeli.


Un al treilea model recomandat pentru segmentul de mainstream, mai ales pentru cei care calatoresc mai des si si-ar dori un laptop cu o dimensiune mai mica, pot alege unul de 13.3 inci de la Lenovo. IdeaPad Z360 este solutia optima, folosind de asemenea un procesor full power Core i3, o placa grafica dedicata GeForce 310M, avand un hard disc incapator de 500 GB si o autonomie a acumulatorului standard de aproximativ 4 ore si jumatate (depinde foarte mult si de cat de puternic este solicitat laptopul). Pretul acestuia se invarte in jurul sumei de 3300-3500 Lei insa dispuneti de performantele unui notebook cu dimensiuni normale intr-un pachet mai mic si mai usor. Ce mai este interesant este posibilitatea achizitionarii acestuia intr-o gama variata de culori pentru toate gusturile


Segmentul Low-End

Aici se pot cataloga laptopurile sub 2000 lei pentru utilizatorii ce au nevoie de un minim de performanta si care sunt foarte atenti cu bugetul de care beneficiaza. Atentie insa, aceste variante ot fi folosite pentru editarea de documente, navigarea pe internet, eventual filme sau muzica, si mai putin jocuri sau programe de editare complexe. Este de fapt recomandat unei game foarte largi de utilizatori care in principiu doar acest lucru il fac in general pe laptop. Detine o diagonala a display-ului de 15.4 sau mai nou 15.6 inci, un procesor single sau dual core si o placa grafica integrata, in general intel. Toshiba Sattelite C660 si HP Compaq CQ56 sau CQ62 sunt doua alternative foarte bune pentru aces segment.

Ei bine aici se incheie clasificarea facuta de noi la nivelul celor mai recomandate laptopuri in functie de performante sau de bugetul dumneavoastra. Un lucru este esential de mentionat, majoritatea daca nu toate modelele, chiar si cele cu un pret de sub 2000 Lei vin in configuratii multiple, cele mai variate modificari sunt cele de memorie RAM si HDD, insa de la o vreme producatorii lanseaza sub acelasi nume de model o multime de variante cu procesoare diferite si placi grafice diferite. De asemenea acelasi model de laptop poate fi achizitionat cu sau fara licenta de Windows sau cu o varianta de Linux preinstalata. Recomandam ca inainte de plati produsul sa il si incercati in magazin si sa puneti cat de multe intrebari despre acesta vanzatorului, fara rusine, pentru ca pana la urma voi sunteti cei care platiti pentru produs si puteti avea tot ce este mai bun. O alta recomandare in cazul in care achizitionati un produs sa fiti atenti sa detina macar 2GB RAM. Daca acesta vine in configuratie cu doar 1GB cereti un upgrade vanzatorului care se poate face pe loc si cu o diferenta minima de pretul produsului, insa cu un avantaj semnificativ in performanta. Atat pentru acum si va doresc un An Nou cat mai fericit.