Cel mai sensibil accelerometru din lume

Cel mai sensibil accelerometru din lume

accelerometruHP a realizat un accelerometru atât de sensibil, încât poate detecta o schimbare de poziţie egală cu grosimea unui fir de păr.

Senzorul face parte din programul CeNSE (Central Nervous System for the Earth), prin care se urmăreşte construirea unei reţele mondiale de senzori care să măsoare tot ce ţine de mediul înconjurător.

Dispozitivul este atât de sensibil, încât poate detecta chiar şi bătăile inimii. Sursa acestei sensibilităţi o reprezintă chip-ul de 5mm construit pe trei straturi de siliciu. Stratul din mijloc este suspendat între celelalte două cu ajutorul unor linii de siliciu extrem de flexibile. Astfel, când chip-ul se mişcă, centrul suspendat ”rămâne în urmă”, datorită inerţiei. Prin măsurarea aproximativă a mişcării se calculează viteza, direcţia şi distanţa.

În vreme ce proiectul CenNSE va avea implicaţii ecologice, prima utilizare practică a accelerometrului va fi în domeniul industriei petroliere. Shell va folosi senzorul pentru a detecta zăcămintele de petrol, ceea ce le va eficientiza procesul de extracţie.

Cu toate acestea, HP speră să înglobeze noua tehnologie în cât mai multe gadgeturi… Vă daţi seama ce sensibilitate ar avea un Wiimote? Sau ce aplicaţii se pot dezvolta pentru un telefon care are de 1.000 de ori sensibilitatea iPhone-ului…

Bineînţeles, există şi reversul tehnologiei. Nu o dată mi s-a întâmplat să rotesc imaginea din greşeală din cauza accelerometrului din telefon, dar, mai nou, voi putea face acest lucru cu mult mai multă precizie şi eventual mai des….


Sursa: Gizmodo

Etichete: