29 ian. 2010 | 14:49

Ce îi lipseşte iPad-ului?

FEATURE
Ce îi lipseşte iPad-ului?

iPad

iPad-ul ar fi trebuit să schimbe ideea de computer portabil și să devină o nouă și nemaiîntâlnită experiență digitală. Dar ce am văzut cu toții zilele trecute pare a fi doar un iPhone cu steroizi. Dacă este așa sau nu vă lăsăm să decideți singuri, după ce vom analiza principalele lipsuri ale acestui nou gadget:

OLED
Unul dintre cele mai mari zvonuri cu privire la iPad este acela că va exista și o versiune cu ecran OLED. Este superior LCD-ului în redarea culorilor, dar costă mai mult, consumă mai multă energie și în lumină directă este ceva mai greu de citit. Cu alte cuvinte, nu cred că vom vedea prea curând iPad-uri OLED.

USB
Este adevărat că iPad-ul nu a fost proiectat să înlocuiască laptopurile sau netbookurile, dar un port usb ar fi sporit aplicabilitatea, utilitatea și compatibilitatea dispozitivului. Există o mufă proprietară, iar Apple a anunțat deja lansarea unui kit (de 30 dolari) de conectare a camerelor foto pentru transferul pozelor și al filmelor. Cu alte cuvinte, dacă vrei să folosești iPad-ul în mai multe scopuri, va trebui să plătești în plus. Ne așteptăm la o dezvoltare intensă de accesorii și software dedicat pentru noua „jucărie” a lui Steve Jobs.

Multitasking
Din demonstrația văzută, reiese că, așa cum am învățat în cazul iPhone-ului, nu pot fi rulate mai multe aplicații simultan. Acest lucru poate fi deranjant. Dacă vrei să editezi ceva sau să scrii un articol, ai nevoie să rulezi mai multe aplicații pe care să le închizi doar după ce ai terminat. Poate de aici și autonomia de zece ore, procesele care rulează în background reprezentând un mare consumator de energie.

Camera
Nu are cameră video, foto sau webcam. Asta poate fi un mare dezavantaj, deoarece limitează atât funcțiile multimedia, cât și comunicarea pe Internet. Probabil a fost un compromis pentru reducerea costurilor și mai mult ca sigur ne așteptăm să vedem accesorii menite să diminueze acest inconvenient.

16:9
Ecranul iPad-ului pare a fi aproape pătrat, adică un format 4:3. Practic, dacă vei dori să vezi filme widescreen va trebui să te reobișnuiești cu bine cunoscutele dungi negre deasupra și dedesubtul imaginii. Dacă ne uităm la poziționarea siglei și a butonului de meniu, ne putem da seama că, deși are accelerometru, iPad-ul a fost proiectat pentru o utilizare în modul portret. Însă un ecran 16:9 ar fi fost mult prea înalt și subțire, fapt ce ar fi afectat întregul design al produsului. Cu alte cuvinte, dacă vrei să vezi multe filme, trebuie să te reorientezi.

HDMI
Mai mult ca sigur va exista video out pentru conectarea la un proiector spre exemplu, dar, bineînțeles, tot prin intermediul mufei proprietare. Așa că, momentan, mută-ți gândul de la ideea de a te uita cu prietenii la un film din iPad pe un monitor/televizor HD.

GPS
Apple nu a fost foarte clar în ceea ce privește acest aspect. Tot ce știm este că modele Wi Fi nu vor avea deloc GPS, iar unitățile 3G includ un AGPS. Nedumerirea vine din faptul că anumite gadget-uri care au acest GPS asistat au și GPS real, iar altele nu. Vom ști cu exactitate în momentul în care vom reuși să testăm această nouă jucărie Apple.

Flash
Pe Mega iPhone, la fel ca și pe gadgetul-mamă, îl lasă puterile când dă de conținut Flash într-un site web, ceea ce poate genera o mulțime de probleme de navigare, dacă site-urile tale favorite comit sacrilegiul de a folosi Flash (care în campusul de la Cupertino este probabil o înjurătură). Măcar Google s-a milostivit și oferă și conținut non-Flash pentru drept-credincioși, inclusiv conținut HD, ceea ce e totuși o bilă albă.

Preț
Pentru un produs Apple poate că pare ieftin, dar la banii ăștia poți găsi un laptop sau un notebook care nu are deficiențele de mai sus. Dacă ai deja un iPhone, ia-ți un MacBook. Dacă nu, ia-ți iPhone. De ce ai vrea un iPhone fără telefon sau un MacBook cu handicapuri?

Sursa: CNN