08 mai 2010 | 02:22

Cat ar costa un costum Iron Man?

TEHNOLOGIE
Cat ar costa un costum Iron Man?

Costumul Iron Man nu este asa SF cum ati crede. Majoritatea componentelor exista chiar acum in stadiu de cercetare si dezvoltare in laboratoare. Cat l-ar costa pe Tony Stark astazi sa si le procure si sa devina super om?

Casca HMD

casca

Tony isi controleaza costumul Iron Man printr-o casca sofisticata cu ecran care este activata vocal. Dispozitivul cu tehnologia avansata Helmet Mounted Display (HMD) poate fi comparat usor cu unele casti dezvoltate in prezent pentru avioane de lupta de tipul F-35. Pilotii le folosesc pentru a ghida aeronava in felul in care Tony isi ghideaza costumul. Anul trecut, companii precum Vision Systems International, care dezvolta casti HMD pentru F-35, au anuntat ca le vor crea cu un buget de dezvoltare de 54,1 milioane dolari.

Costul dezvoltarii unui HMD tipic pentru un avion de lupta: 54,1 milioane dolari

Exoskeleton

exoskeleton
Costumul lui Tony este in esenta un exoskeleton care ii da lui Iron Man super putere si manevrabilitate. Cateva companii si laboratoare dezvolta astfel de modele exoskeleton ca cel al lui Tony care dau purtatorului puteri suplimentare. Costumele sunt de regula concepute pentru soldati care poarta incarcatura grea sau pentru persoane cu dizabilitati astfel incat sa inlocuiasca scaunul cu rotile. Dintre aceste tipuri, poate cel mai apropiat de costumul lui Tony este modelul XOS, care permite purtatorului sa ridice aproape 100 de kilograme ca si cum ar ridica un fulg!

Costul dezvoltarii exoskeleton XOS: 10 milioane dolari

Sursa de energie nucleara portabila

inima nucleara

Inima cu distrugere nucleara a lui Tony poate fi comparata cu Generatorul Termoelectric cu Radioizotopi pentru Misiuni multiple (MMRTG), dezvoltat de NASA pentru diverse misiuni spatiale. Iata aici despre este vorba.

Costul MMRTG, conform estimarilor Nasa: 36 milioane dolari

Incarcatura cu reactie

dispozitiv cu reactie

In ghetele lui Tony sunt dispozitive cu reactie care ii permit sa zboare si sa planeze. Pachetele cu reactie nu functioneaza satisfacator, e drept, dar au exista si ceva reusite. Una dintre ele este cazul Yves Rossy, din imagine, care chiar a pilotat un astfel de dispozitiv deasupra Canalului Manecii. Si sunt companii care vand asemenea dispozitive prinse cu o curea. Posibil chiar sa poata fi modificate astfel incat sa fie adaptate pentru incaltaminte. Daca sunteti interesati sa cumparati asa ceva, va recomandam Jet Pack International, insa va trebui sa scoateti ceva bani din buzunar. Aproximativ 200.000 de dolari pentru un dispozitiv. Si va trebuie doua.

Costul a doua dispozitive cu reactie de la JetPack (cate una pentru fiecare picior): 400.000 dolari

Computere la purtator

computer la purtator

Costumul lui Tony functioneaza cu ajutorul unui computer cu fire prin tot corpul si controlat din casca HMD. Din fericire, computerele sunt mult mai ieftine decat celalte componente. Cateva procesoare, cateva hard discuri foarte bune si alte elemente asemnea. In fine, tragem linie si facem socoteala.

Costul estimat al computerelor la purtator: 20.000 dolari

Totalul? 100.420.000 dolari

Mult? Neah! Vi se pare. Costul unui avion F-35 este estimat la 95-113 milioane dolari, potrivit The New York Times. Deci costumul Iron Man s-ar incadra perfect in bugetul actual al armatei. Al altei armate, desigur.

F-35


Sursa: Gizmodo