24 feb. 2010 | 15:14

Canon Ixus 105 și 210: compactele la putere [Review]

ACTUALITATE
Canon Ixus 105 și 210: compactele la putere [Review]

Deschidere Canon1

La începutul lunii, cei de la Canon anunțau lansarea a două noi produse din prea bine cunoscuta gamă Ixus și anume: Ixus 105 și Ixus 210.

De curând am avut ocazia să ne jucăm și noi cu aceste două minunății și putem spune că am fost plăcut impresionați de noile apariții. Vă prezentăm în continuare un review care sperăm să vă ajute în cazul în care doriți să vă schimbați vechiul aparat foto sau pur și simplu vreți să aflați cam ce mai e nou în sectorul camerelor foto compacte.

cum sta in mana 105

Design & dimensiuni
Camerele au un design inovativ, plăcut atât la vedere cât și la atingere, ambele dispun de carcase metalice (specific gamei Ixus) și vor fi disponibile în câte patru culori, Ixus 105: argintiu, bleu, roz și maron, iar Ixus 210: argintiu, auriu, negru și roz. Cu alte cuvinte se va găsi câte o cameră potrivită pentru gustul sau personalitatea fiecăruia. După cum se poate observa și în poze cele două modele testate de noi au avut din fericire culori „normale”. Personal nu prea înțeleg cum poți să cumperi un aparat foto auriu sau roz, dar probabil că cei de la Canon nu fac discriminări și se orientează către toate segmentele de piață (respectiv piți/coca).

cum sta in mana 210

Ambele camere se pot lăuda cu dimensiuni de invidiat, Ixus 105 măsurând 90,5 x 55,8 x 21,2 mm, iar Ixus 210 fiind ceva mai mare 99,3 x 55,7 x 22,0 mm și cântărind doar 140, respectiv 160 de grame, asta cu tot cu baterie și card de memorie. Atât dimensiunile cât și greutatea fac din Ixus 105, o cameră ceva mai ergonomică, ce poate fi cu ușurință manevrată cu o sigură mână și care stă „cuminte” în palmă. Ixus 210. deși mai mare și mai grea. are un design mai rotunjit ce dă senzația că oricând poate s-o ia la fugă spre podea (am fost pe aproape și noi în timpul testelor), dar noroc că cei de la Canon au inclus în pachet și șnururi de prindere… pentru orice eventualitate. Se observă clar o evoluție în gama Ixus pentru că, pe lângă cele două noutăți, orice alt model pare învechit/depășit, atât din punct de vedere al formei, cât și al funcțiilor. Cu toate acestea, cele două „fotomodele” din gama compactă, oricât de frumoase și rotunjite ar fi, suferă de o ușoară „amețeală”, mai exact dacă vrei să le programezi să-ți facă o poză o să te chinui puțin să le găsești poziția din care să declanșeze fără să cadă pe spate/față.

utilizare 105

Funcții de bază
Noile modele au obiective cu zoom optic 4x – Ixus 105 și 5x – Ixus 210 și lentile cu unghi larg de 28 și respectiv 24 mm, ce permit capturarea optimă și fără efort a peisajelor sau fotografiilor de grup.

Din categoria funcţiilor și caracteristicilor comune, ambele camere se pot lăuda cu: același senzor CCD de 1/2,3, procesor DIGIC 4 cu tehnologia iSAPS, stabilizator optic de imagine și i-Contrast (pentru un contrast îmbunătățit și detalii mai multe în condiții dificile de luminozitate).

Dacă Ixus 105 vine să completeze gama cu al ei senzor de 12,1 megapixeli, Ixus 210 de 14,1 megapixeli este noua vedetă, înglobând ultimele tehnologii dezvoltate de cei de la Canon. Din punct de vedere al stocării imaginilor/filmelor, cele două modele sunt perfect compatibile cu tipurile de carduri SDHC de până la 32Gb și cu noile SDXC de până la 2 Terra.

utilizare 210

Printre alte caracteristici ce merită a fi menționate se numără modul inteligent de fotografiere: Smart Auto care detectează ambientul, luminozitatea, contrastul și distanța, ca mai apoi să aleagă dintre 18 variante posibile (Ixus 105) sau 22 (Ixus 120) pe cea optimă, rămânând ca utilizatorul doar să apese pe buton pentru a captura o imagine cât mai aproape de realitate.

Acest lucru poate fi cu ușurință observat în pozele făcute de noi, dintre care majoritatea au ieșit cât se poate de bine având în vedere că sunt făcute cu aceste aparate foto compacte și în modul auto… Se observă totuși o diferență între pozele făcute cu 105 și cele cu 210, deși ambele camere au fost pe auto și în aceleași condiții ambientale, pozele cu cea dea doua cameră par ceva mai reușite…

Poze făcute cu Ixus 105

Ixus 105 bezna blit autoIxus 105 bezna blit auto (2)Ixus 105 bezna blit mod noapteIxus 105 bezna blit mod noapte (2)Ixus 105 exteriorIxus 105 exterior (2)Ixus 105 interior fara blitIxus 105 interior fara blit (2)Ixus 105 macro

Poze făcute cu Ixus 210

Ixus 210 bezna blit autoIxus 210 bezna blit auto (2)Ixus 210 bezna blit mod noapteIxus 210 bezna blit mod noapte (2)Ixus 210 exteriorIxus 210 exterior (2)Ixus 210 interior fara blitIxus 210 interior fara blit (2)Ixus 210 macro

Imaginile la dimensiunile originale le puteți vedea descărcând această arhivă.

De asemenea, tehnologia de detectare a feței este și ea prezentă la ambele aparate foto, care pot identifica până la 35 de chipuri într-o fotografie urmând să regleze focalizarea, expunerea, setările blițului și balansul de alb, pentru a obține nuanțe cât mai naturale ale pielii. Ca să vă formați o idee despre acuratețea acestei funcții, vă putem spune că nu am încercat pe un grup de 35 de persoane, dar camerele sunt capabile să identifice cu ușurință un număr mare de fețe nu numai dintr-o scenă, ba chiar și dintr-o poză deja făcută și proiectată pe un monitor…

meniuri 210

În modul auto, ambele camere nu prea te lasă să reglezi mai nimic înafară de bliț (auto/oprit) și de rezoluția la care să fie făcută poza. Un lucru interesant este că, pe măsură ce te aproprii de un obiect, camerele detectează distanța și la un moment dat trec automat în modul macro pentru a putea obține maximul de detalii în cazul unei fotografii, dacă totuși te răzgândești și nu mai fotografiezi ceva de aproape e suficient să îndrepți obiectivul către alt punct de interes și camerele revin în modul auto.

Ambele camere oferă destul de multe moduri de fotografiere (15) care mai de care mai interesante sau inedite, dar dintre toate câteva merită atenția noastră pentru că ni s-au părut utile. Unul dintre aceste moduri este cel pentru lumină scăzută, în care aparatele fac poze clare și fără utilizarea blițului.

Ixus 210 dispune de asa numitul „Declanșator inteligent” care folosește detecția feței pentru a declanșa automat. Acesta poate fi setat să facă poza în momentul în care detectează un zâmbet, să înceapă numărătoarea inversă atunci când cineva clipește sau când intră în cadru o față nouă. Practic, în felul ăsta, cel care setează aparatul pentru o fotografie de grup nu mai trebuie să se grăbească de frică că nu o să intre în poză. Singura problemă este că aparatul este foarte sensibil și toată lumea trebuie să fie incredibil de tristă până în momentul declanșării, pentru că altfel la cel mai mic zâmbet aparatul declanșează automat, la fel și în cazul clipitului. Deci nimeni nu flirtează cu aparatul până nu și-au ocupat toți locurile!

selectarea punctului de focalizare

O altă funcție interesantă și utilă în același timp este cea de stabilire a punctului de focalizare pentru Ixus 210. Practic vrem să facem o poză și să alegem noi pe ce să focalizeze aparatul, nimic mai simplu, punem degetul pe display, indicăm obiectul și apoi indiferent cum mișcăm camera, aceasta va păstra același punct de focalizare (cel indicat de noi).

Trebuie să avem în vedere și faptul că aceste două minunății Canon mai și filmează și o fac chiar bine, Ixus 105 filmează avi (640×480 la 30 fps, aproximativ 48 de minute în 4Gb), iar Ixus 210 HD (1280×720 la 30fps, aproximativ 22 de minute în 4Gb). Filmele HD pot fi văzute pe un televizor compatibil, cu ajutorul conexiunii HDMI de care dispune Ixus 210. Mai jos puteți vedea câte un filmuleț făcut cu fiecare aparat pentru a vă lămuri asupra calității și clarității.

Clip filmat cu Ixus 105:

Clip filmat cu Ixus 210:

Display și meniuri
Cele două camere excelează la capitolul display și asta pentru că amândouă beneficiază de tehnologia  PureColor II, ceea ce se traduce într-o reproducere extrem de fidelă a culorilor. De asemenea, ambele display-uri dispun de câte cinci trepte de luminozitate ce pot fi selectate în funcție de nevoia utilizatorului și de condițiile în care se realizează fotografiile/capturile.

alta utilizare 105

Ixus 105 dispune de un LCD de 2,7 inch (6,8 cm) cu o rezoluție de aproximativ 230.000 de pixeli, iar Ixus 210 impresionează printr-un „mega display” de 3,5 inch (8,8cm) full touch cu un format 16:9 și o rezoluție de 460.000 de pixeli. Un oarecare neajuns al formatului 16:9 ar fi acela că te poți bucura de display-ul de 8,8 cm în toată splendoarea sa doar dacă fotografiezi wide (4320×2432) sau filmezi HD (1280×720), altfel te pricopsești cu câte o minunată dungă neagră de câte un centimetru de o parte și de cealaltă a ecranului. Aceste dungi sunt practic omniprezente, iar dacă vrei să vezi ce ai fotografiat/filmat bineînţeles că le vei întâlni și în meniul play al camerei. Din punct de vedere al sensibilității ecranului tactil, aceasta nu este una extraordinară, mai ales când vine vorba de scroll, dar poate fi ușor îmbunătățită prin rularea funcției de calibrare, disponibilă în meniul de setări al camerei.

În cazul acestor două modele, Canon a renunțat la vizorul optic, fapt ce îngreunează captura în momentul în care display-ul se află în lumina directă a soarelui, pentru că, deși atât rezoluția, cât și culorile sunt excelente, ambele display-uri devin ușor ilizibile. În cazul lui Ixus 210 ecranul tactil, deși impresionant, devine aproape inutil datorită zecilor de amprente de pe suprafața sa care îl fac indescifrabil în mediul extern.

Camerele mai vechi din gama Ixus dispuneau de acel vizor optic însoțit de opțiunea de a închide display-ul, fapt ce ajuta la economisirea bateriei, opțiune ce nu este integrată în meniul celor două noi modele.

alte meniuri 210

Cât despre meniuri, în cazul lui Ixus 105, totul este la locul lui, fiecare funcție fiind ușor de găsit și folosit, fără schimbări majore față de modelele precedente. Ixus 210 excelează și la capitolul meniuri, iar dacă la început utilizarea touch screen-ului poate crea o ușoară confuzie, odată ce te obișnuiești cu lipsa butoanelor constați că „zbori” prin meniuri și te bucuri de o senzație de libertate. De asemenea, meniul poate fi customizat după bunul plac, adică poți schimba ordinea sau chiar elimina anumite funcții ce apar pe display.

recunoaste gesturi similar iphone

Ecranul full touch este capabil să recunoască și să identifice câteva mișcări, într-un mod similar iPhone-ului, astfel că pentru a vizualiza următoarea poză/film este de ajuns să treceți cu degetul peste suprafața ecranului, pentru zoom in este suficientă o simplă atingere pe suprafața pozei, iar pentru zoom out sunt necesare două atingeri succesive.

Per ansamblu, ambele modele se încadrează perfect în specificul gamei, din punct de vedere al meniurilor, atât cel pentru reglarea funcţiilor cât și cel pentru personalizarea camerei fiind extrem de intuitive și ușor de folosit.

continut pachet general

Accesorii
La capitolul accesorii, după cum se poate observa și în poze, Canon oferă în pachet strictul necesar, ambele camere venind echipate cu:
– acumulator Li-ion NB-6L (3,7V și 1000 mAh)
– încărcătorul pentru baterie CB-2LYE ( conform testelor, încarcă total bateria în aproximativ 1h și 40 de minute)
– cablul mini usb B pentru conexiunea cu PC-ul (IFC-400PCU)
– cablul AV (AVC-DC400)
– șnurul de prindere
– CD-uri și manuale (în momentul testului acestea nu erau încă disponibile)

Având în vedere faptul că Ixus 210 se vrea a fi vârful de gamă, ne așteptam la ceva accesorii în plus față de Ixus 105, măcar o husă sau un kit special de curățare a touchscreen-ului ar fi fost binevenite. Să nu mai vorbim de faptul că, deși Ixus 210 beneficiază de conexiune HDMI, cablul HTC-100 trebuie cumpărat separat…

Specificații tehnice

Canon Ixus 105 Canon ixus 210
Senzor Imagine CCD tip 1/2,3 CCD tip 1/2,3
Pixeli efectivi Aproxi. 12,1 M Aproxi. 14,1 M
Procesor Imagine DIGIC 4 cu tehnologie iSAPS DIGIC 4 cu tehnologie iSAPS
Lentilă (distanță focală) 5 – 20mm (echivalent 35mm: 28 – 112mm) 4,3 – 21,5 mm (echivalent 35mm: 24 – 120mm)
Zoom Optic 4x. Digital aprox. 4x (cu Digital Tele-Converter aprox. 1,5x sau 2x și Safety Zoom). Combinat aprox. 16x Optic 5x. Digital aprox. 4x (cu Digital Tele-Converter aprox. 1,7x sau 2,1x și Safety Zoom). Combinat aprox. 20x
f/number maxim f/2.8 – f/5.9 f/2.8 – f/5.9
Stabilizator imagine Da Da
Senzitivitate ISO AUTO, 80, 100, 200, 400, 800, 1600 AUTO, 80, 100, 200, 400, 800, 1600
Obturator 1 – 1/1500 sec (implicit din fabrică)
15 – 1/1500 sec (total – variază în funcție de modul de fotografiere)
1 – 1/3000 sec (implicit din fabrică)
15 – 1/3000 sec (total – variază în funcție de modul de fotografiere)
White Balance Auto (inclusiv Face Detection WB), Daylight, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Custom Auto (inclusiv Face Detection WB), Daylight, Cloudy, Tungsten, Fluorescent, Fluorescent H, Custom
Monitor LCD 6,8 cm (2,7”) PureColor LCD II (TFT), aprox. 230.000 dots 8,8 cm (3,5”) PureColor II Touch (TFT), 16:9 aspect ratio, aprox. 460.000 dots
Bliț Auto, Manual Flash On / Off, Slow Synchro Auto, Manual Flash On / Off, Slow Synchro
Reducere ochi roșii Da Da
Moduri fotografiere Auto*, P, Portrait, Night Snapshot, Kids Pets, Indoor, FaceSelf-Timer, Low Light (2.0MP), Beach, Underwater, Foliage, Snow, Fireworks, Long Shutter, Movie
*with Scene Detection Technology
Auto*, P, Portrait, Night Snapshot, Kids Pets, Indoor, Smart Shutter (Smile, Wink Self-Timer, FaceSelf-Timer), Low Light(3.5MP), Color Accent, Color Swap, Fish-eye Effect, Miniature Effect, Creative Light Effect, Beach, Foliage, Snow, Fireworks, Long Shutter, Movie.
*with Scene Detection Technology and Motion Detection Technology
Efecte foto My Colors (My Colors Off, Vivid, Neutral, Sepia, Black White, Custom Color (limited)) My Colors (My Colors Off, Vivid, Neutral, Sepia, Black White, Positive Film, Lighter Skin Tone, Darker Skin Tone, Vivid Blue, Vivid Green, Vivid Red, Custom Color)
Fotografiere continuă Aprox. 0,9 cadre/sec. (până se umple cardul de memorie) Aprox. 0,7 cadre/sec. (până se umple cardul de memorie)
Dimensiuni imagini (L) 4000 x 3000, (M1) 3264 x 2448, (M2) 2592 x 1944, (M3) 1600 x 1200, (S) 640 x 480, (W) 4000 x 2248.
Resize in playback (M3, S, 320 x 240)
(L) 4320 x 3240, (M1) 3456 x 2592, (M2) 2592 x 1944, (M3) 1600 x 1200, (S) 640 x 480, (W) 4320 x 2432. Resize in playback (M3, S, 320 x 240)
Filme (L)640 x 480, 30fps/30fps(LP)
(M)320 x 240, 30fps
(HD) 1280 x 720, 30fps, (L)640 x 480, 30fps, (M)320 x 240, 30fps
Dimensiune filme Până la 4GB sau 1 oră (L și M) (HD) Până la 4GB sau 10 min
(L și M) Până la 4GB sau 1 oră
Tipuri foto JPEG compression, (Exif 2.2 [Exif Print] compliant) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] Version 1.1 compliant JPEG compression, (Exif 2.2 [Exif Print] compliant) / Design rule for Camera File system, Digital Print Order Format [DPOF] Version 1.1 compliant
Tipuri filme AVI [Motion JPEG compression + WAVE (monaural)] MOV [H.264 + Linear PCM (monaural)]
Card memorie SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HC MMCplus SD, SDHC, SDXC, MMC, MMCplus, HC MMCplus
Autonomie baterie Aprox. 240 cadre
Aprox. 420 min. playback
Aprox. 220 cadre
Aprox. 300 min. playback
Dimensiuni 90,5 x 55,8 x 21,2 mm 99,3 x 55,7 x 22,0 mm
Greutate Aprox. 140g (inclusiv baterii și card memorie) Aprox. 160g (inclusiv baterii și card memorie)

Mai multe detalii aici

Concluzii

Pro:
– design compact, formă ergonomică ușor de manevrat și de purtat în buzunar, mai ales Ixus 105
– calitate excelentă a materialelor și a îmbinărilor
– senzor de calitate specifică Canon de 12,1 și 14,1 MP, de unde rezultă poze incredibile
– meniuri intuitive și user friendly
– sensibilitate ISO crescută (între 80-1600)
– stabilizatorul optic își face treaba chiar și când fotografiem cu zoomul aproape de maxim
– display-urile reproduc foarte bine culorile și imaginile sunt afișate foarte clar datorită rezoluției ridicate
– Ixus 210 dispune de senzori de o parte și de alta a camerei astfel că în galerie poți naviga printre fotografii/filme „lovind” ușor lateralele camerei și nu display-ul
– funcții avansate de detecție a feței
– calitate ridicată a filmelor realizate (avi/HD)

Contra:
– forma prea rotunjită aproape că te obligă să folosești un trepied dacă vrei ca aparatele să fotografieze/filmeze de pe o suprafață plană (în special pentru Ixus 210)
– accesoriile lasă de dorit mai ales pentru Ixus 210 (lipseşte cablul HDMI)
– Ixus 210 folosește același acumulator ca și Ixus 105, ceea ce se traduce automat în poze/filme mai puține (displayul imens consumă mai multă energie)
– lipsa vizorului optic
– ambele camere sunt practic magnet de amprente și necesită curățarea frecventă pentru că altfel display-urile devin inutilizabile (mai ales pentru Ixus 210)
– obiectivul lui Ixus 105 produce un zgomot „infernal” atunci când este utilizată funcția de zoom (dacă este liniște deplină și se filmează aproape că se aude în film…) plus că rotița de zoom răspunde destul de greu când se folosește zoom out
– sensibilitatea touchscreen-ului la Ixus 210 lasă de dorit, nu odată am selectat ceva și a fost activată altă funcție/opțiune din meniu
– dimensiunile și greutatea lui Ixus 210 fac utilizarea cu o singură mână aproape imposibilă
– durata relativ mare de încărcare a acumulatorului (100 de minute) timp în care aparatele nu pot fi utilizate decât dacă este achiziționat un acumulator de rezervă

comparatie cu modele mai vechi care par invechite

Verdict
Acum 4 ani când mi-am cumpărat prima mea cameră foto digitală, un Canon Ixus 70 eram ferm convins că am făcut cea mai bună alegere, având în vedere raportul calitate/preț pentru o cameră compactă. Și așa a și fost, pentru că de atunci și până acum camera a văzut multe…. și a fotografiat/filmat destule… Uitându-mă înapoi, nu am prea multe să-i reproșez, poate doar pe alocuri anumite mici neajunsuri… Dar per total camera încă funcționează ireproșabil și face niște poze incredibile pentru cei 7,1 megapixeli ai ei.  Dar, am vorbit destul despre trecut… acum să privim spre viitor, mai exact ce putem spune despre cele două noutăți Canon, acum că am ajuns să le cunoaștem destul de bine.

Sunt două modele incredibile, care se încadrează de minune în stilul și renumele gamei Ixus. Îmbină perfect designul și funcționalitatea și realizează niște fotografii impresionante pentru gama aparatelor foto compacte. Este adevărat că ambele modele aduc mai mult a facelift decât a modele de sine stătătoare și asta pentru că există deja Ixus 100 și Ixus 200, dar totuși îmbunătățirile aduse le recomandă ca variante de upgrade pe viitor.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să îți schimbi vechiul aparat foto și nu ești pasionat de prea multe setări manuale, dacă vrei un aparat foto care să încapă cam oriunde (de le buzunarul unei perechi strâmte de jeanși și până la cea mai mică gentuță pe care o ai) și totuși vrei ca pozele pe care le faci să arate incredibil de bine, atunci sigur trebuie să optezi pentru una din cele două „vedete” Canon Ixus.

Diferențele tehnice dintre cele două nu sunt imense, totul rezumându-se în mare parte la design, touchscreen și câteva funcții. Pe perioada testări, Ixus 105 a rămas practic neobservat pe când Ixus 210 a întors câteva capete și a adunat ceva aprecieri, asta în principal datorită display-ului full touch, care îi conferă un aer de gadget „extracool”.

Intervine și problema prețului, iar în momentul de faţă Ixus 105 poate fi achiziționat în Anglia pentru aproximativ 180 de lire, pe când Ixus 210 costă peste 300 de lire. Dacă merită sau nu diferența de preț rămâne să hotărască fiecare cumpărător în parte. Totuși suntem curioși să vedem prețurile și în lei odată cu lansarea acestor jucării și pe meleagurile noastre.