Avatar vs. Modern Warfare 2: monştrii de miliarde de dolari

Avatar vs. Modern Warfare 2: monştrii de miliarde de dolari

Săptămâna aceasta a fost anunţat că mega jocul Call of Duty: Modern Warfare 2 a avut vânzări de peste 1 miliard de dolari în toată lumea, de la lansarea în noiembrie 2009. Acesta şi filmul Avatar al lui James Cameron, ambele cu peste 1 miliard de dolari mondial, arată entuziasmul pentru cele două platforme diferite care în ultimii ani s-au luptat pentru supremaţie demografică.

Lansarea, în octombrie 2007, a Halo 3 le-a cam dat fiori celor de la Hollywood. Cea de-a treia serie a popularului joc X-Box generase deja peste 1 milion în pre-comenzi, iar marea grijă era că publicul cinefil va sta acasă pentru a juca Halo în loc să meargă să cheltuiască pe popcorn şi, desigur, pe bilete de film pentru a vedea fie Heartbreak Kid, fie Mr. Woodcock. Şi aveau dreptate să fie îngrijoraţi. Ambele filme au avut vânzări considerabil mici, în timp ce Halo 3 a înregistrat 155 milioane de dolari în prima zi. Comparativ, primul film Spiderman a avut 151 milioane dolari în primul weekend de rulare.

Lecţie învăţată! De atunci, studiourile de film se feresc să lanseze producţii cinematografice în acelaşi weekend în care apar jocuri video mult aşteptate. Şi nimic nu putea fi mai aşteptat decât Modern Warfare 2. Jocul a încasat aproximativ 550 milioane dolari în primele cinci zile de la lansare. Puse una peste alta, succesul jocurilor video în ultimii ani i-a făcut pe analiştii din industrie să se aşeze cuminţi şi să îşi ia notiţe.

Avatar vs. Modern Warfare 2Regele lumii

Acum toată lumea ştie ce succes a avut Avatar-ul lui James Cameron la box office. Dar înainte de lansare şi-a încasat porţia de batjocură şi critică. Totuşi, în weekend-ul lansării Avatar a avut vânzări de 73 milioane de dolari în Statele Unite şi 200 milioane în toată lumea. 17 zile mai târziu, filmul spărgea bariera de 1 miliard de dolari, iar de atunci a atras tot mai mulţi bani, depăşind recordurile anterioare stabilite de Piraţii din Caraibe: Cufărul mortului (1,06 miliarde dolari) şi Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (1,19 miliarde dolari). În acest moment, Avatar este al doilea film ca încasări (1,37 miliarde dolari), după chiar un alt film al lui Cameron, Titanic (1,84 miliarde dolari).

Fiecare dintre cei doi distribuitori ai producţiilor, respectiv Infinity Ward (Modern Warfare 2) şi 20th Century Fox (Avatar) se mândreşte cu faptul că a zguduit recordul jocurilor video, respectiv box office-ul de cinema. Un lucru este cert: cele două industrii sunt afaceri de muuulte milioane de dolari şi reprezintă două platforme de mare succes. Acum deja se vorbeşte de o continuare a Avatar şi de un film Call of Duty.


Sursa: Business Management EU

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: