Atentie la serviciile de localizare geografica din retelele sociale!

Atentie la serviciile de localizare geografica din retelele sociale!

Utilizatorii de retele sociale care folosesc servicii de localizare permanenta, puse la dispozitie de acestea, se pot expune la o serie de riscuri, atrag atentia specialistii Kaspersky.

De exemplu, unii utilizatori Twitter pentru iPhone publica intentionat coordonatele GPS prin intermediul Google Places. Problema majora este ca nu se constientizeaza cantitatea de informatii personale postate pe Internet.

”Chiar saptamana trecuta, Facebook a introdus un astfel de serviciu pentru localizare”, spune Stefan Tanase, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab. ”Daca luam in calcul cifrele care estimeaza ca peste un sfert din utilizatorii Facebook la nivel mondial acceseaza aceasta retea de pe dispozitive mobile, putem sa ne dam seama ca acestia sunt candidatii ideali pentru un serviciu de localizare. Bineinteles, folosirea optiunii «Places» din Facebook are un numar de beneficii atunci cand interactionezi cu prietenii. Cu toate acestea, riscurile de securitate nu sunt deloc de neglijat prin simplul fapt ca cineva iti poate monitoriza si anticipa miscarile.”

De unde vine riscul?

Serviciul poate fi folosit si de criminali cibernetici care isi falsifica usor identitatea virtuala sau de catre raufacatori. Exista cateva cazuri in care hotii au patruns in locuintele celor care si-au postat pe retelele sociale informatii care divulgau faptul ca toata familia este plecata in vacanta.

”Pana acum, cibercriminalii foloseau tehnici de inginerie sociala pentru a colecta informatii confidentiale despre potentialele victime, dar de cand s-au extins retelele sociale, aceste date sunt publice pe Internet, incat nu mai este nevoie de mult efort pentru a le obtine. In ciuda riscurilor de securitate, cred ca vom vedea in continuare servicii de localizare introduse in retelele de socializare”, mai spune Stefan Tanase.

Concluzie:

Stiu ca suna a sfat parintesc de tipul ”Ai grija cu cine te imprietenesti, mama!” sau ”Nu deschide usa strainilor”, dar pe scurt: orice informatie postata pe site-urile de socializare poate deveni publica intr-o zi. Asta-i tot. Va asumati riscul?