17 feb. 2010 | 21:09

ASUS O!Play Air: High Definition fără cabluri [Review]

TEHNOLOGIE
ASUS O!Play Air: High Definition fără cabluri [Review]

oplay1

Home Cinema se pronunță cât ai zice pește, dar mult mai greu este de realizat. Dacă pe partea hardware tot ce ai de făcut e să-ți cumperi un astfel de sistem și să-l instalezi, de regulă în sufragerie, cu totul altă (hmm) mâncare de pește este conținutul pe care noul tău sistem să-l poată rula. Dacă te mulțumești cu vizionarea de DVD-uri (sau Blu-ray-uri dacă îți permiți), după instalare ai tot ce ți-ai dorit, dar dacă vrei toată multimedia la care poți avea acces, vei căuta modalități de a extinde configurația inițială a sistemului tău.

Cel mai simplu e să conectezi un laptop sau un desktop la el și deja spectrul conținutului multimedia accesibil pe sistemul tău de divertisment va crește exponențial. Dar asta înseamnă cabluri, și nu puține, ceea ce strică destul de mult aspectul sufrageriei tale, după tot chinul de a le masca pe cele ale sistemului Home Cinema inițial. Cu laptopul o mai scoți la capăt, dacă nu te deranjează să tot bagi /scoți mufe, dar dacă desktopul își are locul în altă cameră, vei avea nevoie de cablu video foarte lung sau mai multe legate între ele și riști să pierzi din calitatea imaginii. Ca să n-o mai lungim, e prea multă bătaie de cap și inutilă, întrucât există soluții cu mult mai elegante.

oplay2

Aici intră în scenă ASUS O!Play Air (HDP-R3), un media player HD care poate rezolva cu minim de efort problema transferului de conținut multimedia între PC (și nu numai) și Home Cinema. Având dimensiunile aproximative ale unui set-top-box și toată conectica de care ai nevoie, O!Play Air rulează toate formatele multimedia cunoscute de om, de la rip-uri după Blu-ray la clipuri filmate cu camere mai vechi.

Nu are memorie internă, ceea ce ar fi cam singurul minus imaginabil, dar ai o mulțime de variante de a aduce conținutul la player, fie prin conectare directă a unui dispozitiv de stocare pe USB (memory stick, hard disk extern), fie prin carduri de memorie de diverse tipuri, prin dispozitive cu conectare eSATA, prin rețea LAN și, în sfârșit, prin conexiune wireless, grație suportului pentru WiFi 802.11n, cu care HDP-R3 vine în plus față de modelele anterioare (la fel și card reader-ul). oplay4Ceea ce cam acoperă toate scenariile de conectare, indiferent pe ce suport ai avea multimedia la care vrei să ai acces pe televizorul familiei. Un memory stick sau un hard disk extern au slabe șanse de a-ți strica feng shui-ul din sufragerie, iar un router wireless rezolvă problema conexiunii la PC la o rată de transfer de maximum 600Mbps, dacă nu ai prize de rețea prin toate camerele, ceea ce nu e un lucru chiar rar întâlnit în ziua de azi. Oricum, vestea bună este că nu va trebui să întinzi noi cabluri prin toată casa.

Conectarea playerului la televizor se poate face prin intermediul unui cablu HDMI (care nu este inclus în pachet) sau a unui cablu composit (care este, vorba politicianului), așa că poate fi folosit și în combinație cu televizoare mai vechi, pentru care, în funcție de ce intrări suportă, ai mai putea avea nevoie de ceva adaptori.

oplay_osd

Interfața lui O!Play Air este ceva mai ușor de folosit ca interfața lui Windows Media Center, cu care seamănă întrucâtva. Telecomanda se potrivește foarte bine în mână, iar butoanele sunt intuitive și amplasate ergonomic. De remarcat butonul shuffle pentru muzică de pe telecomandă, care va selecta aleator piese din colecția de muzică pe care o are la dispoziție. Setările sunt simple și ușor de realizat pentru oricine, dar poți opta și pentru softul O!Link, care se instalează pe PC și poate configura automat conexiunea, așa că tot ce-ți rămâne de făcut este să selectezi fișierele pe care vrei să le vezi pe televizor. Dacă ai mai multe conexiuni wireless active prin casă, poți selecta manual, din setări, pe cea dorită, sau poți configura conexiunea LAN, fie cu ajutorul DHCP, fie introducând manual IP-ul dorit.

O altă opțiune utilă și pe care nu am mai văzut-o la alte playere similare este aceea de copiere a fișierelor de pe un suport pe altul. Merge pentru orice tip de fișiere, dar pentru fotografii există un manager separat, cu care nu doar că poți copia fotografiile de pe cardul de memorie al camerei tale foto direct pe un hard disk extern sau pe orice alt mediu de stocare conectat la O!Play, dar le poți și sorta automat în funcție de dată, pe baza informațiilor din EXIF.

oplay3

O!Play Air costă în jur de 700 de RON la magazinele online de pe la noi, chiar dacă prețul sugerat de producător era undeva în jur de 90 de euro, dar nu mi se pare exagerat față de ceea ce oferă în plus sistemului de divertisment. Există și alternative mai ieftine, cu caracteristici similare, dar pe acelea nu le-am testat și, deci, nu știu precis de ce sunt ieftine. Și, la cum am văzut că funcționează O!Play Air, probabil nici n-o să aflu.

oplay5

Specificații:

Formate suportate:
Video: MPEG1/2/4, RM/RMVB, VC-1, H.264
Extensii fișiere video: .mp4, .mov, .xvid, .avi, .asf, .wmv, .mkv, .rm, .rmvb, .flv, .ts, .m2ts, .dat, .mpg, .vob
Audio: MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital AC3, Dolby
Digital Plus, DTS Digital Surround
Imagini: JPEG, BMP, PNG, GIF
Subtitrări: SRT, SUB, SMI, SSA
Conexiuni:
Input: DC Power In, 1xUSB 2.0 Port, 1xUSB 2.0 / eSATA Combo Port, RJ-45 LAN Port, Card readers (CF, SD+MMC, MS+MS Duo), 802.11n Wireless Networking
Output: Composite Video, Composite Audio L/R, S/PDIF Out, HDMI 1.3
Accesorii: Adaptor AC, cablu alimentare, telecomandă, cablu Composite A/V
Dimensiuni: 181 x 125,3 x 47,7 mm
Greutate: 479 g
Consum energetic: mai puțin de 10 W