ASUS N73: inginerie de (ra)sunet [Review]
Am auzit de atatea ori povestea cu calitatile audio impresionante ale laptopului pe care tocmai urma sa-l testez si de atatea ori s-a dovedit a fi OK doar cu casti sau cu o pereche de boxe, incat atunci cand am primit la test un ASUS N73 aproape ca nu am luat in seama promisiunea unei experiente audio deosebite, fara a fi implicat vreun dispozitiv extern.
Cu atat mai placuta a fost surpriza atunci cand l-am pornit si l-am pus sa cante chestiile demo ale Windows-ului. Daca, in general, boxele de laptop ofera un sunet relativ clar, dar care cumva pare ca vine din camera de alaturi, pe N73 n-ai cum sa nu-l simti aproape de tine atunci cand reda, practic, orice fel de sunet, fie ca e un jingle al Windows-ului, un MP3, coloana sonora a unui film sau a unui joc sau sunetul vreunui clip rulat din Internet. Sunetul plin si amplu pe care il reda acest laptop are doua explicatii, atunci cand, inevitabil, vei fi curios sa afli de ce se aude asa de bine: ASUS SonicMaster in combinatie cu Bang & Olufsen ICEpower.
N-as vrea sa intelegeti ceva gresit, si anume ca N73 este un soi de masinarie audio high-end, acest laptop fiind de fapt un adevarat monstru multimedia, echipat sa ruleze fara probleme video si audio de inalta definitie, dar si jocuri video. Insa sunetul s-a dovedit a fi atat de impresionant de data aceasta, confirmand pe deplin cele pretinse de producatori, incat nu am putut incepe acest review dintr-o alta perspectiva. Intr-un fel, ASUS N73 face pentru partea audio ceea ce tehnologia 3D face pentru partea video: ii da volum, amploare, textura si perspectiva spatiala.
Oricat de talentati ar fi inginerii, nu pot scoate un sunet amplu dintr-o carcasa compacta, cum este cea a unui laptop. Si asta pentru ca, pur si simplu, nu este loc pentru o camera de rezonanta suficient de mare. In cazul lui N73, insa, inginerii au reusit sa respecte designul cerut de specialistii in sunet si au creat o camera de rezonanta de dimensiuni imense fata de cele integrate de regula in carcasele standard ale laptopurilor. Dar nu este vorba, pur si simplu, de volum. SonicMaster reuseste sa redea si o gama de frecvente sporita, un alt motiv pentru care sunetul este atat de bun la acest laptop.
Tentatia fireasca ar fi sa-i aplici o eticheta „pentru melomani”, dar nu prea vad cum sunetul lui N73 ar putea egala macar ceea ce poate oferi o pereche de boxe bune si nici de ce ar recurge un meloman la o astfel de auditie, in loc sa foloseasca echipamentul de top pe care si l-a adunat de-a lungul timpului. Poate pentru melomani in miscare, ceea ce ar fi o nisa extrem de limitativa. Hmm… ar fi poate mai bine s-o las balta cu melomanii, pentru ca exista un motiv de ce ii spune „muzica de camera”. N73 se aude foarte clar si amplu, dar nu are un subwoofer care sa „umple” o intreaga camera, cum ar face-o un sistem de boxe externe. Asa ca, pana la urma, N73 nu este pentru melomani, este pentru noi toti. Este suficient sa vrei multimedia digitala de inalta calitate si N73 devine un laptop foarte potrivit pentru tine.
ASUS N73 este mai degraba de ascultat decat de citit, asa ca va invit s-o faceti daca aveti ocazia (sau orice alt dispozitiv din seria N, inclusiv nou lansatul NX90, care se aude, previzibil, mult mai bine ca N73).
Daca la capitolul sunet N73 exceleaza, nici la celealte capitole nu sta deloc rau. Si o sa incep cu designul, care se remarca prin carcasa metalica intr-un ton intunecat, care acopera intregul sasiu, inclusiv touchpadul. Tastatura de tip chicklet include si un numeral pad, tastele fiind bine spatiate si cu un feedback foarte bun, si chiar daca sub lupa este vizibila o oarecare curbare a intregului panou la apasare, in practica nu deranjeaza cu nimic. Touchpadul suporta multitouch si se comporta exact cum te-ai astepta, adica foarte bine.
Dimensiunile carcasei si, mai ales, greutatea intregii masinarii, care atinge 3,4 Kg, nu inspira tocmai mobilitate, N73 fiind de fapt un desktop replacement cu valente multiple de divertisment. Ecranul generos de 17 inci ofera, in sfarsit, o rezolutie superioara celei clasice de 1360 x 768 cu care ne obisnuise ASUS de la o vreme, mai precis 1600 x 900, ceea ce cu siguranta este de apreciat in vizionarea continutului HD sau a graficii jocurilor. Iluminarea cu LED a dispay-ului ofera o vizionare buna cam in orice conditii si este de apreciat si faptul ca nu este un ecran glossy, deci reflectiile nedorite sunt mult reduse. Unghiurile de vizionare mi s-au parut absolut decente, iar experienta vizionarii este imbunatatita si de tehnologia Video Magic integrata, capabila sa faca upscale pentru continutul video pana la 1080p cu 72 de cadre.
„Motorizarea” lui N73 intra si ea in clasa superioara, cu un procesor Intel Core i5-520M la 2,4 Ghz, 4 GB de memorie DDR 3 (expandabila pana la 8 GB), o placa video Nvidia GeForce GT325M care lucreaza in tandem cu cipul grafic integrat pe placa de baza gratie tehnologiei Optimus, un hard disk de 640 GB, o unitate combo Blu-ray, conectivitate 802.11 b/g/n 802.11 BGN si Bluetooth. La o astfel de configuratie te poti astepta la redare de continut FullHD si rularea de jocuri video de ultima generatie la setari medii sau chiar mai ridicate, in functie de joc, ceea ce va pot confirma ca N73 poate face fara probleme.
Nu sunt probleme nici la partea de conectica. Pe langa conectivitatea wireless, N73 include si un port eSATA, unul Ethernet, altul VGA, un card reader multi-format si trei porturi USB, intre care si unul USB 3.0, despre care v-am povestit deja in materialul cu Kingston Data Traveler Ultimate 3.0. Portul USB 3.0 este o premiera pe notebook-urile ASUS, oferind o largime de banda de aproximativ 5Gbps, adica de pana la 10 ori mai mult decat ce poate oferi un port USB 2.0. Asta permite nu doar un transfer mai rapid al datelor, foarte util in cazul transferului de continut HD, spre exemplu, dar si o reincarcare mai rapida a dispozitivelor care se incarca prin USB (900mA).
Chiar si fara rafinamentele audio, ASUS N73 ar fi fost un dekstop replacement remarcabil, cu capabilitati multimedia mai mult decat satisfacatoare. Dar combinatia cu un sistem de sunet performant este de natura a invinge orice reticente, pe care eu unul de regula le am fata de laptopurile care isi propun sa detroneze desktopurile. Posibilitatea de a vedea un film cu o coloana sonora care suna asa cum trebuie fara a avea nevoie de boxe externe, stand confortabil in pat sau oriunde altundeva, dar nu langa computer, conteaza mai mult decat mi-as fi imaginat. Dintr-o simpla secventa de test, am ajuns sa ma uit la filme cateva ore bune pe acest laptop, iar sunetul nu diferea decat cu foarte putin de cel obtinut in mod normal prin boxe, ceea ce e mai surprinzator decat pare.
N73 poate ca nu este ideal pentru a-l purta dupa tine prin rucsac (de fapt, sigur nu este ideal entru asa ceva), dar intr-o vacanta cu masina este ca si cum ti-ai lua dupa tine un mic cinematograf portabil.
Designul rafinat il face sa arate bine si intr-un birou, dar si acasa (si nu neaparat in sufragerie), iar capabilitatile tehnice il fac sa ruleze bine spre exceptional cam orice, asa ca, in materie de scenarii posibile de utilizare, imaginatia este limita.
Fara a fi o revolutie in computingul mobil, N73 stabileste, totusi, niste standarde pe partea de audio si banuiesc ca pe viitor voi sesiza imediat sunetul standard plictisitor al laptopurilor obisnuite si doar diferenta de pret va mai constitui o alinare. Pentru ca N73 costa in jur de 5000 de lei cu TVA cu tot, ceea ce nu-i putin de oriunde ai privi. Dar sunetul conteaza mai mult decat as fi crezut si daca l-as fi judecat pe N73 fara sa-l aud, sub nici o forma nu mi s-ar fi parut ca-si merita banii. Acum, nu mai sunt asa de sigur…