17 mai 2010 | 16:31

Asus N61Jv: Optimus e pus pe joaca [Review]

TEHNOLOGIE
Asus N61Jv: Optimus e pus pe joaca [Review]

N61-Front

Vestitorul primaverii pentru laptopurile Asus, modelul UL50Vf pe care vi l-am prezentat la inceputul luni martie, a adus cu sine o noua tehnologie, Optimus, care promitea multe la acea vreme si sunt multumit sa constat ca se si tine de cuvant. Al doilea laptop Optimus din portofoliul Asus, N61Jv, beneficiaza de o putere de calcul cam de doua ori mai mare decat primul Optimus si de o echipare hardware premium, asa ca primul lucru pe care mi-am dorit sa-l vad pe acest laptop nu a fost partea de multimedia, care de altfel functioneaza impecabil, ca si in cazul predecesorului sau folosind intens tehnologia Optimus pentru extinderea autonomiei, ci obsesia noastra cotidiana, jocurile.

Daca Optimus a reusit sa faca din UL50Vf o masinarie de gaming decenta, cu toate ca specificatiile tehnice nu indicau o astfel de intentie, in cazul lui N61Jv puternicul procesor Core i5-430M la 2,26GHz (2,53GHz cu Turbo Boost), Hyper-Threading-ul, memoria 2x2GB DDR3-1066 (maximum suportat fiind 2x4GB) si, nu in ultimul rand, solutia video Nvidia GeForce GT325M, deschid calea unui adevarat festival al headshot-urilor in majoritatea jocurilor recente, care constituie o provocare chiar si pentru sistemele desktop.

N61-Left

Asus N61Jv nu este un laptop mic sau usor (masoara 38,4 x 26,5 x 2,79~3,73 cm si chiar daca are un display de numai 16 inci poate fi folosit lejer pe post de inlocuitor pentru desktop, daca nu ai de gand sa rulezi pe el aplicatii specifice unui workstation, ci doar doza uzuala de multimedia, combinata cu gaming de o surprinzator de inalta performanta (pentru un laptop, desigur).

Iar in aceasta zona competitia abunda in oferte, insa N61Jv face fata absolut onorabil, diferentiindu-se net prin tehnologia Optimus, in primul, rand, dar si prin suportul pentru USB 3.0, care sporeste de pana la 10 ori vitezele de transfer a datelor, si un hard disc de 500GB care nu ruleaza la viteza obisnuita pentru un laptop, de 5400 RPM, ci aduce performanta din zona desktopurilor, invartindu-si platanele la 7200RPM.

Cel mai slab aspect ar fi acelasi ecran LCD glossy, care continua sa ofere o rezolutie de numai 1366×768 (768p, care va sa zica). La o diagonala de 16 inci ar merge mai degraba un 1600×900. Acum sa nu intelegeti ceva gresit: imaginile redate sunt luminoase, clare, si de o foarte buna calitate, dar rezolutia ramane redusa, desi asta nu-i un capat de lume atata vreme cat imaginile sunt OK, iar pe N61Jv sunt mult mai mult decat atat.

N61-Keypad

Exista si o posibila explicatie, mai ales ca nu doar Asus, ci toata lumea adopta o astfel de politica in privinta ecranelor LCD. De fapt, ar fi doua posibile motive: in primul rand pretul, care prin folosirea unor ecrane de rezolutie mai mica poate ramane undeva sub pragul de 1000$ si in al doilea rand performanta in jocuri, care ar scadea dramatic la rezolutii mai mari. In cazul de fata, GT325M va rula majoritatea jocurilor in 1366×768 cu detalii Medium/High la frame rate-uri bune. Cu totul altfel ar sta lucrurile daca rezolutia nativa ar creste la 1600×900, chiar daca placa video GT325M ofera o performanta de peste doua ori mai buna comparativ cu dotarea relativ standard, bazata pe o solutie 9400M.

In rest, la capitolul dotari intalnim, pe langa cele uzuale, si cateva suplimente notabile. Asus ofera iesiri HDMI si VGA, Gigabit Ethernet, 802.11n wireless, un reader de memorie flash si un slot ExpressCard/34. In plus, exista un singur port eSATA si doua USB 2.0. Dar pe latura stanga Asus a inclus si un controller NEC USB 3.0, care cu siguranta va fi apreciat de detinatori pe masura ce suportul pentru USB 3.0 se va extinde la tot mai multe dispozitive. Nu am avut la indemana nici un dispozitiv capabil de USB 3.0, asa ca trebuie sa-i cred pe cuvant pe producatori, care sustin pe site ca au ajuns in teste la rate de transfer de pana la 10 ori mai mari decat in cazul unei conexiuni USB 2.0.

N61-Right-Back

Celalalt mare plus este tehnologia Optimus, care maximizeaza autonomia bateriei cu sase celule la 4400 mAh. Autonomia depinde foarte mult de tipul de utilizare si daca este vorba de jocuri cerintele acestora pot fi foarte eterogene, asa ca este greu de spus cam pe unde s-ar situa. In utilizare obisnuita, incusiv navigare pe Web, autonomia nu depaseste 3-4 ore, iar daca te uiti la filme cam 2 ore. De altfel, nici specificatiile oficiale de pe pagina produsului nu mentioneaza durata de viata a bateriei. Ce va pot spune cu mana pe inima este ca in Crysis Warhead, pe care, apropos, il ruleaza fara probleme la setari medii, un plin m-a tinut cam 50 de minute. Dar, cum spuneam mai devreme, Asus N61Jv este foarte potrivit pe post de inlocuitor de desktop, iar dimensiunile si greutatea de 2,80 Kg nu il fac cea mai comoda solutie mobila pentru utilizare toata ziua, asa ca un foarte probabil scenariu de utilizare il plaseaza intr-o situatie in care va fi permanent alimentat, asa ca autonomia devine oarecum irelevanta. Desigur, autonomia bateriei lui N61Jv nici nu se compara cu cea a predecesorului UL50Vf, care era bazat pe CULV avand o autonomie mai mult decat dubla. Dar nici macar nu se apropia ca performanta de N61Jv. Oricum, Optimus isi face treaba chiar si cu aceasta baterie, de o capacitate nu prea mare si per ansamblu, la o asemenea configuratie, autonomia mi se pare decenta.

N61-Right

Un alt element notabil la N61Jv este partea audio, asigurata de o pereche de boxe integrate Altec Lansing care produc un sunet SRS Premium. Laptopul a fost proiectat pentru audiofili , folosind tehnologia SonicMaster dezvoltata de Asus, care regleaza fin energia, nivelul de zgomot si distorsiunile, rezultatul fiind un sunet distinct, clar, amplu si bine separat. Singura problema, oarecum inevitabila, ar fi profunzimea basilor, care nu prea exista, dar pe care nu am intalnit-o nici la alte laptopuri si nici nu vad cum ar putea fi simulata de boxe integrate de mici dimensiuni. Dar calitatea generala a sunetului si claritatea cu care multimedia este adusa la viata compenseaza cu succes problema basilor, iar volumul este considerabil, fara a distorsiona vreun pic.

N61-Topview

Dar m-am luat cu partea tehnica si aproape am uitat sa va zic ca Asus N61Jv este si un laptop care arata bine. Carcasa este glossy si atrage amprentele ca un magnet, dar are o textura interesanta si cel mai surprinzator lucru este ca inseala ochiul. Daca veti merge pe pagina producatorului (unde puteti gasi si specificatiile complete, ca sa termin cu partea tehnica) poate veti fi la fel de surprinsi ca si mine sa constatati ca este un laptop de culoare maro inchis. Desi in majoritatea pozelor de pe internet apare ca fiind negru glossy, este posibil ca nuanta maro sa apara la lumina zilei, sau in lumina foarte puternica, dar eu unul as fi putut jura ca am avut la test un laptop negru si, daca nu ar fi existat site-ul oficial, asta v-ar fi povestit si voua.

N61-Touchpad

Dar finisajul glossy de la exterior este inlocuit de un excelent finisaj mat la interior (cu exceptia ecranului). Palm rest-ul are o textura usor „cauciucata”, care sincer mi-ar fi placut mai mult daca ar fi fost folosita si pentru exterior. Este excelenta la atingere si nu pastreaza amprente. O senzatie foarte placuta ofera si tastatura de tip chiclet, cu taste care au un feed-back foarte bun. Trackpad-ul este si el foarte bun si un pic adancit asa ca te poti prinde cand esti prin zona, dar aici chiar am o mare obiectie. Nu legata de calitate si functionalitate, ci de amplasamentul nefericit al trackpad-ului, atunci cand intri in modul WSAD. In shootere vei irosi multa munitie ori de cate ori vei uita de pozitia degetului mare, care de multe ori atinge tackpad-ul si tragi fara sa vrei. Pana m-am prins de ce am pierdut atatea incarcatoare am schimbat vreo doi mousi care mergeau bine-merci, si apoi a trebuit sa fiu foarte atent pe tot parcursul jocului la pozitia degetului mare. Daca la laptopuri a caror configuratie nu recomanda jocurile pozitia trackpadului e OK, la N61Jv mi-as fi dorit ca trackpad-ul sa fie pozitionat spre dreapta tastaturii

Deasupra tastaturii este o zona argintie perforata, unde sunt amplasate boxele, iar in dreapta este butonul de pornire, inconjurat de un cerc luminos care la prima vedere pare ca face ceva, dar tot ce face pana la urma este sa arate bine. In stanga panoului argintiu sunt amplasate controalele multimedia si butonul care lanseaza mediul ExpressGate Instant-On (un mini-Linux care booteaza aproape instananeu si are cateva functii multimedia de baza).

N61-Right-Side

Lateralele, ca la orice laptop apartin conectorilor de tot felul: pe stanga avem conectorul USB 3.0, card-readerul, portul de retea, iesirile video, zona de ventilatie si conectorul pentru alimentare, iar pe dreapta conectorii audio, 2 porturi USB 2.0, combo-ul Blu-ray DVD si conectorul eSATA.

Din punct de vedere al calitatii constructiei si a materialelor, N61Jv sta foarte bine, avand o carcasa rigida, care nu flexeaza la apasare. Accesul la componentele interne este destul de simplu, ceea ce face foarte usor un eventual upgrade, cu un capac mai mic care ascunde hard disk-ul si unul mai mare care ofera acces la RAM, CPU si un slot mini-PCIe.

N61-Left-Back

Asus N61Jv exceleaza la capitolul multimedia si duce fara probleme jocuri la care multe sisteme desktop cam gafaie. A rulat fara probleme Modern Warfare 2, dar ce m-a surprins cel mai placut a fost fluiditatea cu care a functionat Crysis Warhead, pe care il poti numi oricum, numai milos cu sistemul pe care ruleaza nu. Dar si filmele se vad excelent pe N61Jv, si poti, spre exemplu, sa vezi un film pe Blu-ray in timpul unei calatorii cu trenul, ceea ce nu se intampla chiar zilnic la CFR, deci ai toate sansele de a deveni… vedeta compartimentului. Daca duce Crysis, va dati seama ca ruleaza fluierand oricare dintre aplicatiile uzuale, inclusiv office, sau aplicatii ceva mai solicitante gen editare video (CUDA isi spune cuvantul).

Per ansamblu, N61Jv este un laptop foarte bine echilibrat, care acopera o gama extinsa de scenarii de utilizare, putand foarte usor sa fie singurul computer de care ai putea avea nevoie. Nu stabileste recorduri de viteza, dar va rula excelent orice aplicatie, iar bonusul reprezentat de tehnologia Optimus il ridica destul de mult deasupra concurentei, desi nu fara anumite compromisuri (vezi displayul). Dar are atatea bile albe incat, pe o piata foarte competitiva, se situeaza destul de confortabil undeva in varful… lantului trofic.