Asus Cine5 – Micuţul ambiţios [Review]
Dacă acum mai bine de o lună, anunţam apariţia celui mai compact sistem audio din lume, Asus Cine5, a venit vremea să îl şi vedem la lucru. Urmează să analizăm în ce măsură, cei de la Asus au reuşit să revoluţioneze sunetul surround multidirecţional, exact aşa cum au promis că vor face.
Prima impresie:
Cutia în care vine împachetat sistemul este destul de mică şi dacă, să spunem, nu ştii despre ce fel de sistem pe cinci canale este vorba, îţi poţi închipui că Asus a început să proiecteze sisteme audio la microscop. Dacă eşti ceva mai bine informat, înseamnă că ai aflat despre cutiuţa minune, care, deşi măsoară doar 373x100x80 mm, vrea să înlocuiască vechile sisteme audio mari, cu o mulţime de fire şi care necesită timp şi spaţiu din belşug pentru a putea fi instalate…
Oricât de în temă sau nu, odată ce vei deschide cutia vei avea o surpriză, pentru că Cine5 este extrem de mic şi arată incredibil de bine. Vă mărturisesc că am căutat prin cutie „în speranţa” să găsesc ceva mare sau urât, dar înafară de un alimentator (tot mic), un cablu audio şi două seturi de picioruşe (din metal şi cauciuc) nu am reuşit să găsesc nimic urât….De fapt, manualul este singura „componentă” pătrăţoasă şi relativ urâtă din pachet…
Design şi calitatea materialelor:
După cum spuneam şi mai sus, designul poate fi considerat de departe un punct forte al acestui sistem audio şi asta pentru că arată într-un mare fel. Practic este o boxă cu forme foarte bine conturate şi rotunjite, cu ceva detalii cromate care o fac să arate perfect pe orice birou…
Conexiunile audio cât şi de alimentare sunt poziţionate în partea din spate, astfel încât nu afectează designul. Butonul pentru on/of este deasemenea poziţionat în spate, fapt ce te obligă să întorci boxa ori de câte ori vrei să o opreşti. Volumul precum şi funcţia „mute” sunt controlate prin intermediul butonului aflat în partea de sus şi care este înconjurat de o lumină albastră puternică atunci când boxa funcţionează (seara/noaptea poate fi destul de deranjantă).
Plasticul folosit este de cea mai bună calitate, iar asamblarea este cu adevărat impecabilă. Singurul mic inconvenient este reprezentat de suprafaţa lucioasă a sistemului care atrage praful şi mai ales amprentele ca un magnet… Cu toate acestea, dacă ar exista un concurs de frumuseţe pentru sistemele audio, Asus Cine5 ar câştiga fără îndoială premiul de Miss Boxa Univers….
Performanţe:
Principalul atu al acestui sistem audio Asus este, fără îndoială, mărimea şi totodată uşurinţa cu care este instalat şi utilizat. Practic, ai scos boxa şi cablurile din cutie, ai conectat 3 jack-uri şi un alimentator şi gata sistemul 5.1, în mai puţin de 5,1 minute…
Ce impresionează la acest microsistem? În primul rând puterea, claritatea şi calitatea sunetului. Deşi mic în dimensiuni, Cine5 se aude neaşteptat de tare şi foarte clar. Calitatea sunetului emis este, de asemenea, de remarcat, pentru că sistemul nu distorsionează aproape deloc. Totuşi, având în vedere forma ultra compactă, atunci când o să vreţi să ascultaţi la maxim muzica preferată… veţi avea senzaţia că o armată de pitici urlă dintr-o cutiuţă subdimensionată. Să nu mă înţelegeţi greşit, Cine5 se aude bine, dar parcă dispune de ceva mai multă putere decât poate să ducă şi de aici sunetul, deşi tare ca volum crează o senzaţie de „gâtuire”.
Specificaţii Asus Cine5 |
|
Conexiuni şi control |
3×3,5mm jack (Front, Side, Center/Subwoofer) |
Input |
1,5 Vrms pentru toate intrările |
Output |
15 W RMS |
DC IN |
12V/3A |
Frecvenţa |
80-20KHz |
Dimensiuni |
373x100x100 mm (cu picioruşele din metal) |
Problema este că aceşti pitici, chiar dacă urlă cu putere, nu prea se descurcă cu „bătutul în tobe” şi deşi au la dispoziţie două găurele de bass reflex, Cine5 scoate un bass extrem de timid. Era şi de aşteptat, având în vedere dimensiunea minusculă pe lângă un subwoofer dedicat, precum şi caracteristicile tehnice din care vedem că frecvenţele nu coboară sub 80 de Hz. Cu alte cuvinte, bass-ul, mai ales cel de frecvenţe foarte joase, se va auzi ca o serie de „păcănituri” sau nu se va auzi deloc. Dar cine vrea senzaţii tari şi bass pentru deplasarea plămânilor, mai mult ca sigur deja are instalat cel puţin un sistem 7.1 pe al cărui subwoofer pot dansa liniştite sau foarte neliniştite două animatoare…
Dar să trecem la lucruri serioase şi anume în ce măsură Cine5 ne poate oferi un surround precis, clar şi asemănător sistemelor clasice? Am efectuat o serie de teste, atât cele oferite de producătorul plăcii de sunet cât şi vreo câteva mai răsărite găsite pe Youtube: 1, 2 , 3. După multe bâzâieli de albine, şuierături de gloanţe, susur de apă, zgomote de navete spaţiale, roboţei şi alte orătănii, pe lângă o uşoară durere de cap, m-am ales şi cu o concluzie. Cine5 oferă un surround de calitate, destul de precis care seamănă cu surround-ul unui sistem compus din 6 boxe diferite şi câţiva metri de cabluri.
În filmele Blu-ray, cât şi în jocuri gen Counter Strike, micuţul sistem dă dovadă de ambiţie şi se descurcă excelent, în majoritatea cazurilor am avut senzaţia că ne trec pe la urechi gloanţe, explozii şi shrapnelul rezultat din acestea…
Plusuri:
+ dimensiuni extrem de reduse
+ materiale şi asamblare premium
+ design futurist
+ sunet puternic şi surround de calitate, ambele raportate la dimensiuni
+ două seturi de picioruşe de cauciuc şi de metal cu vârfuri de cauciuc care oferă stabilitate şi elimină vibraţiile sistemului
Minusuri:
– suprafaţa extrem de luciosă care necesită curăţarea frecventă (amprente/praf)
– lumina albastră din jurul volumului destul de puternică şi nu poate fi reglată sau oprită
– incapacitatea sistemului de a reda frecvenţele joase (bass-ul)
– amplasarea incomodă a butonului on/off
– deşi sistemul dispune de un alimentator extern, după o utilizare prelungită,boxa se încălzeşte
Concluzii:
Cei de la Asus demonstrează, prin lansarea Cine5, că nu trebuie să întindem kilometri de cabluri şi să ne înconjurăm de zeci de boxe pentru a ne bucura de un sunet de calitate şi de surround. Cu toate acestea, performaţele microsistemului trebuie privite din perspectiva dimensiunii şi uşurinţei de instalare şi utilizare. Bineînţeles că pus faţă în faţă cu un sistem 5.1 (adică 6 boxe distincte), Cine5 pare doar o boxulică frumoasă care are potenţial şi cam atât…
Dacă merită cumpărată sau nu, asta depinde de ce îşi doreşte fiecare. Dacă vrem să ne mutăm vecinii, să vibreze geamurile şi totodată să ne aranjăm mobila în funcţie de locul rămas liber după instalarea megasistemelor, atunci Cine5 nu este pentru noi…
Dar dacă vrem să ascultăm muzica la o calitate/putere decentă oriunde şi la orice fel de aparat portabil (MP3, telefon, DVD-player, laptop, netbook) şi chiar la PC, fără să ne împiedicăm de prea multe cabluri şi fără să afectăm feng shui-ul încăperii, atunci microsistemul Asus este exact ce căutăm.
Mai intervine şi preţul, care pare destul de mare, la 130-150 de euro. Gurile rele ar putea spune că: „la banii ăştia îmi iau un sistem de stă mâţa în coadă”…Nu ştiu cât va sta mâţa în coadă dacă va auzi un Cine5, dar ştiu sigur că un utilizator mai puţin pretenţios şi care are nevoie de comfort şi mobilitate se va bucura din plin de sunetul şi surround-ul oferit de micuţul ambiţios al celor de la Asus.