Arma inteligentă știe când e timpul pentru o luptă

Arma inteligentă știe când e timpul pentru o luptă

Armatrix SmartGun_1Armatrix SmartGun este un sistem format dintr-o armă ce nu va putea fi folosită fără să fie autentificată de un ceas biometric.

Forțele poliției de pe întreg mapamondul se confruntă tot mai des cu traficul de arme și cu folosirea ilegală a acestora de către infractori. Cum aceste fenomene sunt extrem de greu de controlat, o soluție ar fi ca, odată armele ajunse în mâinile criminalilor, aceștia să nu le poată utiliza. Acest fapt stă la baza conceptului Armatix SmartGun care inactivează arma dacă nu este în mâinile cuiva care poartă acest ceas biometric.

Nimic mai simplu, ar spune mințile criminale: “odată cu armele traficăm și ceasurile speciale”…doar că lucrurile nu stau deloc așa. Ceasul are un cititor de amprentă care verifică amprenta posesorului într-o bază de date. Odată ce procesul de verificare este încheiat, ceasul se activează pentru o perioadă definită de timp (orele de serviciu ale unui ofițer de politie, spre exemplu) sau până este dezactivat manual.

Armatrix SmartGun_2Odată cu ceasul este printr-un sistem electronic intern este deblocată şi arma dar numai dacă se află în apropierea ceasului. Astfel dacă spre exemplu arma este scăpată sau pierdută nu se va putea declanșa accidental sau nu va putea fi folosită de altcineva decât purtătorul ceasului. De asemenea, și în cazul ceasului, dacă acesta este pierdut sau furat, atât el, cât și arma, se vor bloca instantaneu.

Armatrix a ales să folosească acest sistem, în loc să înglobeze un senzor biometric în armă, pentru a asigura o bună utilizare a armei chiar și atunci când posesorul poartă mănuși sau este murdar pe mâini. Ceasul biometric poate fi folosit pentru a activa mai multe arme, în funcție de autorizațiile de care dispune polițistul. Ca măsură de precauție și monitorizare, fiecare activare a unei arme este înregistrată în sistem. La ora actuală, acest concept este dezvoltat pe un pistol de calibrul 22, dar Armatrix declară că, în principiu, va putea fi integrat în orice tip de armă.


Sursa: Gizmag

Etichete: