07 mai 2010 | 13:59

Apple vrea iPhone-ul deblocat de inima

ACTUALITATE
Apple vrea iPhone-ul deblocat de inima

O noua metoda de securitate integrate intr-un viitor model iPhone ar putea tine la distanta curiosii neautorizati care vor sa verifice dispozitivul. O noua aplicare pentru un patent Apple, intitulat „Seamlessly Embedded Heart Rate Monitor”, a fost depusa la Biroul pentru Patente si Marci inregistrate al Statelor Unite. Ideea vizeaza integrarea in iPhone a unui senzor care poate detecta bataile inimii utilizatorului atunci cand telefonul este atins. Iar datele biometrice pot fi folosite pentru identificarea individului.

„De exemplu, anumite durate ale ritmului cardiac al unui individ sau dimensiunea momentelor de varf ale electrocardiogramei (EKG) pot fi procesate si comparate cu niste date de profil stocate in vederea autentificarii utilizatorului respectivului dispozitiv”, se spune in aplicatie.

Senzorul ar furniza telefonului informatiile despre ritmul inimii, care ar fi analizate ca niste caracteristici individuale unice. Sistemul ar urma sa permita detinatorului folosirea respectivului telefon ori sa blocheze accesul persoanelor straine.

[galleria]

Aplicatia face referire si la alt patent solicitat de Apple in luna ianuarie, conform caruia starea emotionala a utilizatorului ar putea fi identificata pentru a furniza continut potrivit. Aplicatia respective descria un software care ar putea selecta muzica in functie dispozitia persoanei, printr-un sistem care ar putea determina starea de fericire, tristete, furie si asa mai departe.

In aceasta ultima aplicatie depusa de Apple pentru monitorizarea ritmului cardiac se precizeaza ca datele obtinute ar putea fi folosite si pentru determinarea dispozitiei personale si alegerea unui playlist corespunzator.

„De exemplu, dispozitivul electronic poate identifica bataile pe minut ale inimii sau alte caracteristici asociate cu semnalul cardiac obisnuit, iar continutul media furnizat cel cunoscut”, se mai spune in aplicatie. „Sau, daca bataile inimii sunt mai lente ori mai rapide decat in mod obisnuit, muzica ar fi calmare sau dinamizare.”

Bineinteles, folosirea elementelor biometrice in dispozitivele electronice pentru identificarea persoanelor nu este ceva nou. Cititoarele de amprente, senzorii de recunoastere a fetei sau a irisului, software-ul de recunoastere a vocii sunt exemple cunoscute. Totusi, noutatea consta in “magia” pe care Apple vrea sa o imprime procesului, atrag atentia cei de la Unwiredview. Tinand un iPhone in mana, senzorii cardiaci integrati in carcasa iPhone-ului pot monitoriza ritmul cardiac, identificand astfel persoana care tine dispozitivul.

Si asta e tot. Fara parole care pot ghicite, fara miscari caudate pe touchscreen care pot fi recunoscute usor. Doar luam iPhone-ul, iar el va “sti” instantaneu cine e. Da, o idee grozava, recunoastem, si care, foarte important, ar putea fi aplicata si in alte domenii. Insa deocamdata este la nivel de patent, iar implementarea va depinde de disponibilitatea muuultor senzori, de software, de… mai vedem.


Sursa: Appleinsider