Amintiri din viitor: Firefox 4.0
Dacă obișnuiți să folosiți sistemul de operare și programele pe care le instalați așa cum vin ele de la mama lor, mai bine citiți alt post, pentru că dacă vă prinde virusul temelor – credeți-mă – e boală grea. Veți fi tot timpul la pândă, în căutarea celei mai noi teme, fie pentru Windows, fie pentru browser, pentru clientul de mail, pentru playerul de muzică sau de filme, chiar și pentru Notepad (Glass Notepad, anyone?). E complicat și foarte frustrant, mai ales dacă în ciclul nesfârșit de instalări și dezinstalări se bușește ceva prin registry și nici măcar tema implicită nu mai funcționează ca lumea. Dar e și plăcut, în cele câteva zile cât vei fi mulțumit de cum arată și funcționează sistemul, după care sigur te vei gândi la ceva care începe cu: „Cum ar fi dacă…?”
Tema momentului pentru browserul meu favorit, Firefox, este însă una pe care s-ar putea s-o folosesc mult timp de acum înainte, cel puțin până ce va apărea Firefox 4.o, pe care unii dintre cei mai buni „themeri” ce au văzut vreodată lumina web-ului au reușit să-l aducă la viață încă de pe acum.
Cum poți folosi un program care încă nu a fost scris? Povestea începe cu Mozilla Wicki, unde există o secțiune dedicată așa-numitelor mockup-uri, proiecte de design care propun variante pentru viitoarea interfață a Firefox-ului. Această pagină a fost izvorul de inspirație al talentatului SpewBoy de pe deviantART, care a creat pentru versiunile de Firefox curente o temă, Strata40, care respectă cât mai fidel mockup-urile. Cu ajutorul altor programatori talentați de pe deviantART (SoapyHamHocks, dert07, codefisher, foxdie, Seth, ashi, 6XGate, BoneyardBrew și MrHenky) reuniți într-un grup numit ReduxTeam, a apărut și o extensie-companion, numită StrataBuddy, care oferă o serie de opțiuni de personalizare pentru temă. Lucrurile evoluează în permanență, versiunea curentă a temei fiind 0.6Beta2, cu un companion actualizat, versiune pe care v-o recomand fără ezitare.
Între cum arată Strata40 și cum va arăta viitoarea interfață a Firefox-ului sunt, fără îndoială, diferențe, mai ales că Mozilla nici nu a început încă lucrul la viitoarea interfață. Dar multe dintre elementele propuse de mockup-uri s-ar putea să se regăsească în versiunea finală, și dacă asta se va întâmpla, vom avea un Firefox foarte diferit de cel de azi. Și asta în sensul bun al cuvântului. Trendul minimalist pe care îl urmează în prezent majoritatea browserelor maximizează spațiul rezervat efectiv paginii web și simplifică mult modul general de folosire a browserului. Navigarea cu taburi (file, dacă e să te iei după traducătorii versiunii în română) e deja un standard, deci scoaterea lor în evidență pe principiul tabs-on-top, explorat de Google Chrome și, mai nou, de Opera 10.5 Beta, ar putea deveni implicită în viitor. Bara de meniu, alt element de interfață care cam ocupă spațiul degeaba, este mult simplificată și integrată în interfață sub forma unui singur buton sau se poate ascunde după preferințe (opțiunea e deja integrată în Firefox 3.6, unde nu mai ai nevoie de o extensie pentru asta). Transparența își face loc în interfața Firefox-ului și este posibil să devină nativă și ea, odată cu versiunea 4.0.
Per ansamblu, Strata40 este cea mai bună temă de Firefox pe care am folosit-o vreodată, iar minimalismul și economia de spațiu pe care o aduce este mult apreciată, în special atunci când navighez având drept monitor principal televizorul, care nu suportă, din păcate, o rezoluție mai mare de 1360×768, deci fiecare centimetru contează.
Dacă, dintr-un motiv care îmi scapă, nu îți va plăcea Strata40, exista și o alternativă, la mare concurență, numită Fx4, foarte asemănătoare cu Strata40, mai ales că unele resurse folosite sunt identice. Sau poți opta pentru o altă temă a unui membru al ReduxTeam, BoneyardBrew, care a creat o alternativă bazată pe Strata40, dar inspirată din cromatica noului Office 2010, numită TwentyTen, care arată impecabil, cu excepția acelui buton File, pe care aș fi preferat să scrie Firefox.
Dacă vrei Firefox 4.0 azi, cu puțină imaginație îl poți avea. Dar repet avertismentul inițial, personalizarea e boală grea și dă o dependență comparabilă cu fumatul. You have been warned!