03 dec. 2010 | 12:17

3D marca Apple

ACTUALITATE
3D marca Apple

Cei de la Apple nu par prea impresionati de actualele realizari in materie de continut 3D, asa ca planuiesc o noua tehnologie, mai buna zic ei.

Un sistem care permite mai multor persoane sa vada imaginile 3D din orice unghi. Si fara ochelari.


Compania tocmai a depus o cerere de patent pentru metoda proiectarii imaginilor 3D care pot fi percepute fara ochelari speciali, potrivit Cnet.

Practic, sistemul ar functiona astfel: fiecare pixel ar fi proiectat pe o suprafata reflectorizanta care este apoi redata privitorului separat pentru fiecare ochi (stang-drept), producand efectul 3D sau stereoscopic. Sistemul ar repera pozitia ochilor fiecarui privitor, astfel incat mai multi oameni sa poata privi din unghiuri multiple.

Suna destul de confuz, intr-adevar. Mai departe… oricum, momentan totul este la stadiul de idee, stim bine ca nu toate brevetele ajung sa se concretizeze in tehnologiile vizate. Pe de alta parte, daca aceasta abordare isi va gasi si metoda de aplicare, bineinteles ca ne vom bucura de o experienta 3D fara distorsionari vizuale.

Momentan, Toshiba si Sharp au prototipuri de televizoare 3D fara ochelari care ar putea iesi la vanzare in Japonia catre finalul anului. Metoda Toshiba presupune folosirea unui procesor puternic si rapid pentru a avea o imagine 2D, crearea simultan a noua imagini din aceasta, din noua directii diferite, in timp real, si afisarea pe un televizor LED HD.

Pana una-alta, asteptam proiectorul 3D marca Apple. Totusi, veti poate suprinsi sa aflati ca cererea originala de brevet a fost depusa in 2006…