SteelSeries Ikari Laser
Vom începe seria de prezentări hardware cu un dispozitiv vital pentru orice gamer serios și anume un mouse. Produsul ales este SteelSeries Ikari Laser, un mouse foarte apreciat, atât de jucători, cât și de critici, având un palmares impresionant de review-uri favorabile. Nu va face excepție nici review-ul de față și nici nu prea ar avea cum, având în vedere ca vorbim de un mouse cu un polling rate de nu mai puțin de 1000Hz. Precizarea se impune: USB polling rate de 1000Hz înseamnă că mouse-ul trimite informații către calculator de 1.000 de ori într-o secundă. În termeni „umani” această caracteristică reprezintă un lag de doar o milisecundă între comandă și înregistrare (răspuns) in comparație cu un mouse având polling 125Hz (lag 8 milisecunde), astfel vei spune mult mai rar „am tras primul și tot el mă omoară…”
Ambalaj și conținut
Așa arată cutia lui Steel Series Ikari Laser, iar designul acesteia permite ca mouse-ul să poată fi văzut și analizat sumar, din punct de vedere ergonomic, dar și estetic, fără a fi necesară desigilarea pachetului. În interior nu te vor întâmpina surprize de proporții, urmând să descoperi – conform așteptărilor – pe lângă mouse-ul prorpiu-zis și un CD cu aplicația necesară personalizării avansate a setărilor, o broșură cu instrucțiunile de utilizare și un abțibild pentru personalizare.
La bani mărunți
Încă de la prima vedere, mouse-ul arată excelent. Scopul declarat al celor de la SteelSeries a fost crearea unui mouse care să combine cât mai bine tehnologia folosită în interior cu ergonomia.
Inițial, poți fi indus în eroare de forma mouse-ului, mulți crezând ca design-ul este făcut pentru mâna stângă. De fapt, el este un mouse exclusiv pentru dreptacii cu o palmă mai mare. Suprafața aflată în contact cu palma este plăcută la atingere și este cauciucată. Personal, apreciez faptul că fiecare deget își are locul bine definit pe lateralele ușor extinse, după cum se vede în imaginea de mai sus, oferind o mai mare siguranță în prindere și împiedicând o frânare bruscă, datorată alunecării degetului mare sau mic pe pad.
Butoanele laterale pot fi folosite cu setările implicite pentru browsing, sau le puteți aloca taste și macro-uri, folosind aplicația de pe CD. O nemulțumire personală este butonul 3 (stânga imaginii), căruia i se putea găsi o așezare mai bună, fiind ceva mai greu de apăsat și poziționat prea aproape de celălalt.
Click-urile sunt plăcute și destul de sensibile datorită materialelor de bună calitate folosite, chiar dacă sunt cam zgomotoase. Rotița pentru scroll este din cauciuc cu o aderență foarte bună, treptele sunt bine definite, iar lățimea oferă un confort destul de bun în comparație cu un G5, care parcă înțepa la apăsare. Central, lângă scroll, se află și butonul pentru schimbarea CPI-ului High/Low. Prin apăsarea prelungită a acestui buton se intră în meniul de editare al CPI-ului și afișarea acestuia pe display-ul mouse-ului. După intrarea în meniu se pot face modificări folosind rotița de scroll. Salvarea se face printr-o apăsare scurtă a butonului de schimbare CPI. Această facilitate este utilă la un lan, unde nu ai la dispoziție soft-ul mouse-ului.
Piciorușele au fost supradimensionate pentru o mai bună alunecare. Display-ul afișează numele profilului stocat în memoria mouse-ului și CPI-ul când se intră în meniul de editare.
Senzorul laser cu care este echipat face parte din a doua generație a acestei tehnologii, putând înregistra mișcarea la o accelerație de până la 20G și o rezoluție maximă de 3200DPI. Sensibilitatea senzorului este excelentă, dar are și consecințe. Pentru folosirea mouse-ului în condiții optime vei avea nevoie și de un pad de calitate. Eu nu am reușit să împac deloc mouse-ul cu pad-ul SteelSeries QcK deși producătorii recomandă această asociere. Cursorul sărea mereu și „fugea” pe ecran chiar și când nu atingeam mouse-ul. Rezultate excelente am înregistrat folosind mouse-ul pe QPAD XT-R.
Software și drivere
Acest mouse nu necesită instalarea niciunui driver. Îl conectezi, setezi CPI-ul după cum am precizat anterior și spor la joaca. Daca vrei o personalizare avansată, va trebui să folosești aplicația care însoțește mouse-ul. Mi-a plăcut foarte mult faptul că această aplicație nu trebuie să ruleze în mod constant, economisind astfel resursele calculatorului. O deschizi, faci setările „după gust”, salvezi profilul, Apply to mouse și o închizi, toate modificările fiind salvate în memoria mouse-ului și rămânând acolo, oriunde l-ai duce. Personal, mi-aș mai fi dorit de la acest mouse să poată stoca măcar două profile.
Aceasta este prima pagina din aplicație. Aici poți salva profilul cu numele dorit (numele va fi afișat și pe display-ul mouse-ului, cool) și aloca celor cinci butoane de pe mouse taste sau combinații de până la cinci taste (macro). Macro-urile pot fi, la rândul lor, editate prin introducerea unei pauze automate (delay).
O altă setare care se face cu ajutorul aplicației este FreeMove. Această tehnologie implementată de SteelSeries permite mouse-ului să înregistreze traiectoria exactă descrisă în timpul mișcării, spre deosebire de alți mauși care reduc această traiectorie la linii drepte. Cât de utila este, rămâne să decidă fiecare, având la dispoziție șapte trepte.
Durabilitate
După aproximativ zece luni de folosire pot spune că nu observ nicio schimbare în ceea ce privește performanțele acesui mouse. Butoanele se apasă la fel de ușor, senzorul este la fel de precis, iar suprafața în contact cu palma nu a suferit schimbări majore. Piciorușele cu care a venit le-am schimbat abia după opt luni, deși l-am folosit pe pad-uri cu suprafețe dure.
Concluzii
Materiale de bună calitate, precizia și utilizarea confortabilă ne-a determinat să-i acordăm o merituoasă notă 9. Primește doar această notă datorită prețului cam mare. În ce privește performanțele și confortul el este de nota 10, însă nu cred că mulți sunt dispuși să plătească în jur de 300 RON pentru un mouse. Dacă ții mouse-ul cu toată palma, nu deranjezi pe nimeni cu click-urile, ții la ergonomie, mergi des la lan-uri și ești dispus să scoți 300 RON din buzunar, acesta este mouse-ul pentru tine.