O scurtă istorie a clonelor Mac
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/themes/strawberry-playtech-2023/assets/images/placeholder.png)
După ce companiei Psystar i s-a interzis complet să vândă Open Computers, producătorul de clone Mac a intrat în seria firmelor care au încercat să comercializeze Mac OS X pe hardware non-Apple.
Pe parcursul celor trei decenii de business, Apple a acordat uneori licenţe de folosire a sistemului său de operare pe alte computere. Însă de la întoarcerea lui Steve Jobs ca CEO, în 1997, politica a fost clară: Apple va fi singura companie care va putea vinde Mac OS preinstalat.
Deşi Psystar a încercat şi a eşuat, mai există două companii – aflate în siguranţă în afara Statelor Unite şi a legii americane a drepturilor de autor – care continuă să sfideze acordul pentru licenţă privind consumatorul final (End User License Agreement – EULA) Apple.
Haideţi să aruncăm o privire şi în trecut.
Deşi compania a rezistat admirabil timp de 17 luni, inevitabilul s-a produs săptămâna trecută: companiei Psystar, producător de clone Mac, i s-a ordonat în instanţă să întrerupă imediat şi definitiv vânzarea computerelor cu Mac OS X preinstalat. Firma din Miami, fondată de fraţii Rudy şi Robert Pedraza, a încercat să îi provoace pe cei de la Apple, argumentând că monopolizează piaţa şi se implică în practici de business incorecte. Totuşi, într-un final s-a stabilit că Psystar este vinovată de violarea dreptului de autor şi a mărcii înregistrate Apple.
Spre deosebire de Psystar, PearC a continuat să opereze fără o dispută legală cu Apple. Cum a reuşit? Se pare că firma îşi vinde aparatele în Germania şi şi-a găsit o portiţă de scăpare. Potrivit PearC, legea germană spune că EULA poate fi aplicat doar în cazul în care este văzut înaintea achiziţionării. Astfel, dacă un client nu vede acordul, nici nu poate fi dat în judecată pentru acest aspect.
RussianMac, denimită acum Bizon Computers, vinde o versiune completă a Mac OS X preinstalat pe computerele sale şi susţine că poate primi actualizări automate ale sistemului de la Apple. Cei de la Bizon Computers afirmă că acordul EULA nu este încălcat, fiindcă sistemul de operare a fost achiziţionat direct de la sursă. Bineînţeles, condiţia ca sistemul să fie instalat pe un aparat Apple nu este îndeplinită. Compania operează în afara Rusiei din 2007, dar a reuşit să ocolească avocaţii Apple, cel puţin până acum, activând şi în afara Statelor Unite.
Cei de la Apple au avut activitate intensă şi îndelungată în încercarea de a pune capăt ameninţărilor apărute pentru computerele şi sistemul său de operare. În 1982, compania a acţionat în instanţă Franklin Computing, producătorul Franklin Ace. Procesul a constituit un precedent important, întrucât s-a stabilit că poate exista drept de autor pentru sistemele de operare. Apple a declarat că memoria read-only (ROM) a Franklin şi sistemul de operare au fost luate direct de la versiunile găsite pe Apple II. Deşi compania Franklin a înregistrat victorii în primele etape ale procesului, la înfăţişări în curţi mai mici, în final Apple a triumfat când cazul a fost judecat la Curtea de Apel a Statelor Unite, în etapa a treia.
După revenirea la Apple, în 1997, Steve Jobs a decis că producătorii de clone Mac furau profitul companiei sale. După o dispută cu cea mai mare firmă dintre acestea, Power Computing, Apple a acceptat să o cumpere cu 100 milioane de dolari. Ca urmare a acordului de achiziţie, nici Power Computing nu avea să fabrice computere pentru Apple, nici Apple să cumpere bunuri produse de Power Computing. Achiziţia a constat în angajaţii cu experienţă în marketing direct, baza de clienţi a de Power Computing şi licenţa de distribuire a Mac OS.
În luna iunie, un producător de clone Mac din zona Los Angeles-ului, a anunţat că va deschide un magazin. Să ieşi din Internet pentru a vinde sistem Macintosh pe computer non-Apple chiar într-un magazin fizic era cu totul neobişnuit. Sfidare sau nebunie, având în vedere lunga istorie în justiţie a Apple pentru protejarea proprietăţii intelectuale. În plus, procesul cu Psystar era încă în desfăşurare la acea dată. Totuşi, fondatorii Quo au insistat că ei vor fi diferiţi. Sistemele vor veni cu Mac OS X Leopard preinstalat, dar clienţii vor trebui să accepte licenţa la comandarea unui computer Quo pe care să fie instalat sistemul de operare.
Sursa: Cnet