30 iul. 2009 | 13:10

Legile nescrise ale unui LAN Party reușit

ACTUALITATE
Legile nescrise ale unui LAN Party reușit

Orice gamer care vrea să-și respecte titulatura ar trebui să-și măsoare puterile și măiestria în fața unor concurenți în carne si oase, pentru că de multe ori inteligența artificială a personajelor din jocurile tale preferate nu înseamnă o provocare adevărată. În cazul în care nu ești fan înrăit al MMORPG-urilor, care prin natura jocului te obligă să lucrezi împreună cu alți gameri, simplul fapt că ești singur-cuc și joci ore în șir cu ochii în monitor și țăcănit de taste în urechi nu te poate convinge dacă te pricepi cu-adevărat, sau doar asa iți place să crezi. Cel mai bun mod de a-ți testa aptitudinile de gamer presupune organizarea unui LAN party (asta ar fi denumirea pretențioasă, dar mult mai simplu e să spui că „tragi o rețea” împreună cu tovarășii).  În traducere liberă, soluția cea mai distractivă pentru o sesiune de gaming productivă ar fi să-ți chemi prietenii cu PC-urile și laptopurile din dotarea fiecăruia, să vă conectați toți la o rețea (LAN sau WLAN) și să vedeți care-i mai bun în butonare. Iar dacă toată gașca dovedește că se pricepe la un anumit joc, cu puțină organizare și antrenament veți descoperi că se pot face și bani frumoși în cadrul competițiilor de jocuri virtuale.

Minimul necesar
RJ45Înainte de a stabili cine are privilegiul de a fi invitat la sesiune de gaming, gândește-te cât spațiu ai la dispoziție. Chiar dacă amicii tăi nu se supără să stea claie peste grămadă, ai nevoie totuși de loc pentru sistemele lor și pentru monitoare, iți trebuie birouri sau măcar mese și scaune (fie ele și de bucătărie). Află din timp cam care sunt configurațiile desktopurilor sau laptopurilor celor care vor participa la rețea și nu te sfii să tai de pe listă pe acela care încă e convins că Pentium-ul lui 4 se mai descurcă într-o bătălie cu Core 2 Duo sau orice altă configurație multi-core, acesta fiind standardul impus cel puțin în ultimul an. Deci, asigură-te că toți veți avea sisteme comparabile ca performanță, altfel lupta nu va fi echitabilă, sau vă veți enerva la culme dacă un coechipier încă mai încarcă jocul în timp ce inamicii deja vă asaltează din toate părțile.

Având in vedere că iți chemi amicii la o rețea… n-ar strica să ai elementele principale pentru interconectarea tuturor, deci se impune obținerea unui switch sau a unui router (a doua variantă înseamna mai puține bătăi de cap la capitolul configurarea rețelei), pregătirea cablurilor de rețea pentru toți jucătorii, nu strică să ai pregătită și o placă de rețea de rezervă pentru că Murphy nu doarme niciodată. Dacă știi că urmează să participe și gameri cu laptop, un router wireless te scapă de cabluri suplimentare înșirate prin cameră, dar asigură-te că ai suficiente porturi disponibile și pentru cei care au mai multă încredere în bătrâna soluție Ethernet.
lan-party-bag-3

Deși inventarul sumar pe care fiecare gamer invitat la LAN Party va cuprinde elementele principale (desktop/laptop, monitor, tastatură, mouse, câști), puțini sunt cei care se gândesc să aducă și un banal prelungitor, atât de util în cazul în care înghesui mai mult de patru gameri într-o cameră. Iar dacă tot ai de gând să conectezi atâtea calculatoare la rețeaua de curent, asigură-te că nu vei prăji în prima secundă întregul circuit, că ai siguranțe de rezervă sau că măcar unul dintre voi știe să schimbe o siguranță pe liță (dacă e cazul). Prelungitoarele își au rostul cu atât mai mult dacă sunt foarte mulți jucători, iar pentru evitarea suprasolicitării unui circuit electric, ar fi indicat să repartizezi uniform conectarea computerelor la mai multe circuite. Oricum, dacă e să faceți vreo nefăcută, ar fi de dorit ca sursele computerelor să fie protejate de supra-sarcini, altfel petrecerea voastră se va încheia brusc și nu cu rezultatul dorit. Gândește-te că respectivele circuite mai trebuie să susțină și celelalte aparate electrice din casă, ba chiar și un foarte util aer condiționat, care să mai răcorească atmosfera.

Setări necesare / utile
Dacă ai un router wireless, ar fi indicat să schimbi temporar parola rețelei tale pentru perioada LAN Party-ului și să revii la soluția mai sigură odată joaca terminată. Dacă vrei sa fii mai catolic decât Papa, și ai de gând să restricționezi accesul anumitor persoane, renunță la cheia de securitate și activează filtrarea adreselor MAC pentru Router sau Access Point. Așa vei stabili individual  care computere pot avea acces la rețea.
firewallAr fi o idee bună să ai instalate soluții de securitate actualizate la zi, pentru că amicii din rețea s-ar putea să vină nu numai cu bune intenții la petrecere, dar și cu o colecție frumoasă de viruși și troieni, care abia așteaptă să se răspândească pe sistemele slab protejate. Iar dacă tot vorbim despre protecție, ar fi indicat să dezactivezi partajarea fișierelor în rețea, astfel încât tovarășii să nu-ți cotrobăie prin informațiile personale.
O alta „setare” imperios necesară implică notificarea părinților, vecinilor, prietenei  sau prietenilor, neinvitați la acest LAN Party și impunerea statutului incommunicado. Nimic nu poate fi mai enervant decât sa fii deranjat de unul dintre aceste personaje, chiar în mijlocul unei partide cruciale pentru soarta întregului joc.
Iar ultimul reglaj fin ține de stomacurile care după multe ore de joc neîntrerupt vor începe să ghiorăie la unison. Problema poate fi rezolvată dacă iți respecți statutul de gazdă responsabilă și ai aprovizionat în prealabil frigiderul cu proteine, glucide și bere/cola sau dacă măcar ai mereu la îndemână telefonul unei pizzerii care livrează la domiciliu.

Înainte de a vă dori joacă plăcută, propun o scurtă recapitulare a arsenalului auxiliar:
–    Jocuri
–    Switch / Router /  Access Point Wireless
–    Conexiune la internet
–    Cabluri UTP și mufe RJ45
–    Prelungitoare
–    Antiviruși și firewall instalate
–    Siguranțe automate
–    Iar acolo unde se impune… scutire medicală sau concediu de studii