Jocurile retro pentru iPhone ale anului 2009

Jocurile retro pentru iPhone ale anului 2009
14:38 30.12.2009

Oricine are experiență în gaming în ultimii… zece ani sigur va găsi ceva interesant în aceste jocuri. Au fost, într-adevăr, și ceva dezamăgiri la capitolul ”retro”, dar lista de mai jos adună câteva jocuri chiar bune lansate în 2009.

Oregon TrailThe Oregon Trail – Dezvoltat de Don Rawitsch, Bill Heinemann şi Paul Dillenberger în și produs de MECC în 1974, acest joc educativ a fost inspirat din viaţa reală de pe Oregon Trail, o rută importantă de migrare din America de Nord, dinspre râul Missouri către ținutul Oregon. Jocul a fost conceput pentru a îi învăța pe copiii de școală despre acest episod din secolul al 19-lea. Varianta pentru iPhone și iPod Touch a fost realizată de Gameloft și lansată la 11 martie 2009.

Dragon's LairDragon’s Lair – Produs în 1983, jocul contrasta puternic cu alte titluri arcade ale timpului, producând o mare senzație. A fost jucat atât de mult, încât  încât multe aparate au cedat din cauza suprasolicitării. A fost un joc de mare succes și este în continuare căutat de colecționari, fapt pentru care a fost lansat și pentru alte formate, inclusiv pentru iPhone.

Space AceSpace Ace – A fost anunțat în octombrie 1983, la doar câteva luni după Dragon’s Lair, iar lansarea a avut loc în primăvara anului 1984. Varianta actuală este o adaptare excelentă a jocului original pe disc laser. În joc veți fi Space Ace și veți încerca să o eliberați pe Kimberly și să salvați Pământul. Apariția titlului pe platforma mobilă Apple iPhone a avut loc în mai 2009.

Cobra CommandCobra Command – Un alt titlu clasic pe disc laser al anilor ’80, însă de data aceasta pilotați un elicopter LX-3 Super Cobra și vă aflați printre teroriști, care amenință lumea și au devenit o forță diabolică. Jocul a fost îmbunătățit cu noi elemente grafice, efecte sonore și diverse surprize p ecare le puteți accesa pe parcurs. Varianta pentru iPhone/iPod Touch a fost lansată în luna noiembrie.

ArchonArchon Classic – Inițial, jocul a fost dezvoltat pentru computerele Atari, în 1983, iar ulterior a fost transferat şi pe alte sisteme ale vremii: Apple II, Commodore 64, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Amiga, IBM PC, Apple Macintosh, PC-88 și NES. Titlul clasic Archon: The Light and Dark, al Electronic Arts, a fost un adevărat hit al anilor ’80. Jocul, un shooter de acțiune care seamănă cu șahul, a fost adaptat bine pentru iPhone, deși este puțin mai ușor decât originalul.

Ghosts'n GoblinsGhosts’n Goblins Gold Knights – Aici nu vorbim despre o adaptare a unei anumite versiuni de joc, ci de o varianta specială pentru iPhone. Se joacă puțin mai ușor, dar este captivant dacă vă obișnuiți cu butoanele d-pad ale ecranului. Jucătorul va controla un cavaler, pe nume Arthur, care trebuie să învingă tot felul de creaturi, zombies și demoni, pentru a o elibera pe prințesa Prin Prin. Pe parcursul jocului, puteți alege arme noi, aveți bonus-uri diverse și acces la armuri de tot soiul.

Pinball FantasiesPinball Fantasies – Este un joc clasic Amiga de pinball, de care fanaticii acestui gen s-au îndrăgostit iremediabil. Pinball Fantasies a fost dezvoltat de Digital Illusions la sfârșitul anului 1992, ca o continuare a Pinball Dreams. Un alt sequel a fost lansat în 1995, numit Pinball Illusions, iar versiunea pentru iPhone a apărut în iulie 2009, realizată de Cowboy Rodeo sub denumirea Pinball Dreaming: Pinball Fantasies.

MystMyst – Este un joc de aventură, conceput şi regizat de frații Robyn și Rand Miller și dezvoltat de Cyan Worlds. Frații Miller au început să lucreze la Myst în 1991 și l-au lansat pentru computerele Macintosh în 1993. Se spune că acest joc a accelerat adoptarea CD-Rom-urilor. În aprilie 2009 a fost lansat și în varianta iPhone, interfață la care a fost adaptat foarte bine. Totuși, dimensiunea originală de download în iTunes App Store era de 727 MB, foarte mare după standardele iPhone.

Wolfenstein 3DWolfenstein 3D Classic – Acest joc video este privit drept cel care a popularizat genul first person shooter pe PC. Creat de id Software şi lansat în 1992 pentru MS-DOS, jocul a fost inspirat din titlurile Muse Software ale anilor ’80, Castle Wolfenstein și Beyond Castle Wolfenstein. Putem spune că acesta este bunicul shooter-elor first-person. În varianta iPhone are un sistem de control foarte bun.

DoomDoom Classic – Acesta este shooter-ul first person clasic al id Software. Este cel de la care au pornit toate. De la apariția lui, în 1993, seria s-a îmbogățit cu trei continuări, numeroase extensiuni și un film. Pe iPhone a fost adus în iunie 2009, iar în curând poate vom avea un Doom II.

Secret of Monkey Island Special EditionSecret of Monkey Island: Special Edition – Este un joc de aventură dezvoltat de Lucasfilm Games în 1990 şi care a avut multe continuări, cunoscute ca seria Monkey Island. Varianta actuală a fost îmbunătățită cu elemente grafice, voce şi muzică, iar posibilitatea de a schimba între vechea şi noua grafică este un bonus. The Secret of Monkey Island: Special Edition este un remake avansat după The Secret of Monkey Island, special făcut pentru PC, Xbox Live Arcade și iPhone/iPod touch. Această variantă are personajele create într-un stil diferit și cadre de atmosferă desenate manual, împachetate într-o rezoluție widescreen de 1920 x 1080.


Sursa: Toucharcade