Cu ce laptop te dai mai mult?

Cu ce laptop te dai mai mult?

Producatorii de laptop-uri - rata de defectareNotebook-urile produse de branduri mai mici sunt de regulă mai fiabile decât cele ale concurenților de renume, arată un nou studiu publicat luni de Square Trade.

Astfel, ASUS are cea mai scăzută rată de defectare dintre cele nouă mărci ajunse în topul studiului, pentru care au fost luate în considerare numai defecțiunile tehnice, nu și accidentele. Pe parcursul a doi ani de funcționare, mai puţin de 10% din laptop-urile ASUS s-au defectat, iar marca este urmată îndeaproape de Toshiba la capitolul fiabilitate. Sony și Apple au, de asemenea, scoruri bune, peste medie, cu puțin peste 10% dintre laptop-uri avariate în decursul a doi ani.

Surpriza vine de la Lenovo, Acer și sub-marca Gateway, în cazul cărora rata de defectare se apropie de 15%. Iar primul loc din coadă este ocupat, nu o să vă vină să credeți, de Hewlett-Packard, cu aproximativ 16% din notebook-uri defectate înainte de a împlini doi ani. Dell se află la un nivel mediu, cu aproximativ 12% din laptop-uri avariate în doi ani.

Predicțiile nu arată bine deloc, fiindcă celor 15% din laptop-urile ASUS care nu vor atinge trei ani de utilizare le corespund peste 25% de laptop-uri HP cu aceeași soartă.

În ceea ce privește tipurile de aparate, se pare că mai recentele netbook-uri se împacă mai greu cu fiabilitatea decât suratele lor mai în vârstă, laptop-urile. Pe parcursul unui an, aproape 6% dintre netbook-uri s-au defectat, comparativ cu puţin peste 4% dintre laptop-uri. O cauză ar fi calitatea sistemului în sine, spun analiștii. Netbook-urile, care de obicei sunt fabricate din materiale mai ieftine pentru a menține prețul mai scăzut, nu au doar o rată de defectare mai mare după 12 luni, dar nici nu par să reziste prea mult într-o perioadă de trei ani. Estimările arată că peste 25% din netbook-uri vor ieși din uz în mai puțin de trei ani, în timp ce dintre laptopurile premium, mai scumpe, 18% vor fi avariate.

Analiștii Sqare Trade au selectat la întâmplare peste 30.000 de laptop-uri și netbook-uri nou-nouțe pentru acest studiu și promit să îl repete în 2010.

Cât de bine se potrivesc rezultatele lor cu ceea ce ați experimentat? Chiar este HP cea mai puțin fiabilă marcă de laptop, iar ASUS cea mai tare?


Sursa: Square Trade