04 mai 2011 | 10:56

Sony VAIO Y – Versiunea mobila a lui Zacate [REVIEW]

REVIEW
Sony VAIO Y - Versiunea mobila a lui Zacate [REVIEW]

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD Vision

Am stat si m-am gandit o vreme care ar fi solutia optima intre portabilitate si performanta, ce configuratie m-ar avantaja, atat pentru a o transporta cu mine zi de zi, cat si pentru a beneficia de performante mai bune, de o autonomie mai ridicata, sau de o calitatea buna a produsului. Concluzia este ca, nu am gasit acea configuratie pana acum. Am gasit insa un model de la Sony Vaio, intr-unul din magazinele Sony Center si mi-a placut, atat cum arata, cat si configuratia si, desigur, pretul. Este vorba despre „Sony Vaio Y, al mic cu AMD Zacate„, asa l-a strigat in magazin unul dintre angajati cand l-am cerut sa ma uit putin la el. In primul rand m-a atras pretul, unul rezonabil de mic pentru un laptop VAIO si, de asemenea, rezolutia display-ului care prezenta 1366 x 768 pixeli pe un ecran de doar 11,6 inci. Am mai vorbit despre aceste display-uri insa produsele la care le-am regasit au fost chiar foate putine si, de asemenea, foarte scumpe (era mai mult vorba de produse de business si cate o varianta mai rasarita de netbook).

Vorbim in acest articol despre doua elemente: primul este platforma Zacate de la AMD si al doilea implementarea acesteia pe partea mobila. Exista, desigur, si o implementare pentru desktop, insa aceasta o vom detalia in urmatorul articol. De ce am inceput cu cea pentru notebook-uri? Pentru ca astfel va pot exemplifica mai bine avantajele pe care le aduce acestor tipuri de sisteme.

Zacate este ultimul membru a familiei de platforme AMD. Reprezinta rezultatul unui concept creat pentru a avea o putere de calcul mai redusa si este destinat in principal utiliatorilor mobili cu o nevoie destul de mare de comunicare acces la internet, dar si cu capabilitati de multimedia. Cand spunem multimedia ne referim in aceasta situatie la filme, chiar si in varianta HD, la muzica si la vizionarea de imagini. Logo-ul VISION de la AMD, prezent pe carcasa notebook-ului, certifica acest lucru. Configuratia acestui model este una destul de standard. Vaio Y are un display de 11,6 inci cu o rezolutie HD, mai exact 1366 x 768 pixeli, rezolutia obisnuita pentru un laptop cu dimensiunea de 15,6 inci. Acest lucru inseamna ca ecranul are o definitie mult mai mare decat a unui laptop obisnuit, concentratia de pixeli fiind mult mai ridicata pe aceeasi suprafata.

APU-ul AMD

APU inseamna Accelerated Processing Unit si denota faptul ca, in cadrul aceluiasi cip, se afla un northbridge performant, un procesor (un dual core in acest caz) si o placa grafica performanta, compatibila chiar si cu DirectX 11. Toate acestea sunt inglobate intr-un singur cip si ofera atat performanta, cat si mobilitate, toate cu un consum redus de energie, o temperatura mica de functionare si, dupa cum se aplica si legile obisnuite de constructie, un pret mai mic de productie.

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD Vision

Procesorul este un AMD E350, un procesor dual core cu o frecventa de 1.6 GHz, iar placa grafica in cazul de fata este un Radeon HD 6130 cu 256 MB memorie video. In esenta avem puterea procesorului putin mai sus decat cea a unui Atom dual core din ultima generatie, iar pe partea de video stam ceva si mai bine decat in cazul placilor integrate de la Intel, avand in vedere ca varianta inclusa pentru acest APU beneficiaza si de instructiunile DirectX 11, precum si de o varietate de specificatii ale placilor grafice dedicate. Restul configuratiei este formata din 2 GB memorie RAM DDR3 si un HDD de 320 GB, cu o viteza de rotatie standard de 5400 rpm. Cei 2 GB RAM nu sunt in dual channel, deoarece controllerul APU-ului este unul de tip single channel.

[table id=71 /]

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Sony Vaio YB/|width=480]

Voi face o mica paranteza aici, poate ati observat ca nu i-am spus niciodata un netbook si am preferat sa il denumesc un laptop sau notebook. As prefera sa il situez undeva intre cele doua categorii personal vorbind, insa acesta este gandit de catre AMD ca un laptop cu performante mai reduse si destinat utilizatorilor mai putin cunoscatori. Ca si putere de calcul se apropie destul de mult, ba chiar depaseste performantele platformei ION de la NVIDIA. Dimensiunea ecranului este identica cu versiunile ION cele mai populare, adica netbook-urile, insa aproape ca intra in segmentul de 12 inci, care a fost “vandalizat” si el de catre unii producatori de sisteme care aveau la vanzare configuratii portabile sub 2.500 lei pe acest segment, care era considerat a fi unul de business iar preturile de achizitie plecau de la 4.000 lei cel putin.  Probabil este considerat un laptop si din cauza faptului ca AMD a fost destul de absent de pe piata netbook-urilor care era aproape integrala a lui Intel. Oricare ar fi situatia, Vaio YB, sau micutul Zacate (asa cum este denumit APU-ul), face parte din familia laptop-urilor.

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD VisionTastatura si touchpad-ul – Cele doua elemente atat de importante pentru un laptop par a fi create pentru dimensiunea de 11,6 inci a laptopului. Ambele au un design imprumutat, (nu!, nu am sa spun de la Apple) de la seria Z, sau mai nou S a laptopurilor de business de la Sony. Chiar prima data cand l-am vazut in magazin am crezut ca este un Vaio S pe alta culoare. Tastatura este atragatoare, cu butoane bine separate si, de asemenea, foarte bine inscriptionate. Nu mi-a placut insa profilul tastelor, care este complet plat, sau mai exact nu este. Utilizarea este suficient de comoda, observati ca am ingrosat termenul de mai devreme. Am facut nenumarate greseli pana am inceput sa ma obisnuiesc cat de cat cu aceasta. In final, totul este in regula si am reusit sa scriu intr-un timp relativ destul de scurt review-ul acestui produs. M-a incomodat, in schimb, destul de agresiv, dimensiunea tastei shift din partea dreapta si poate asezarea butoanelor de directionare dupa care bajbai si acum, chiar daca afara este lumina.

Touchpad-ul este… mic si el, cu doua butoane galagioase, in schimb este foarte raspunzator la comenzi si cu o suprafata foarte fina poate fi folosit ca atare. Nu am simtit nevoia foarte des sa conectez mouse-ul. Atentie, observatiile facute sunt destul de subiective, daca stau sa ma gandesc ca am folosit mai bine de jumatate de an un MacBook Pro cu un touchpad cat “o insula” in comparatie cu acesta. Poate mi se pare mie trecerea prea incomoda.

Palmrest-ul este mare si, spre suprinderea mea, destul de rece. De asemenea, textura acestuia ofera un plus de comoditate la scris.

Design-ul laptopului este foarte asemanator cu restul seriei VAIO. Acelasi display cu doua balamale simetrice si rezistente, acelasi design cu butonul de pornire pe partea dreapta si conectorul de alimentare pe partea stanga si aceeasi locatie pentru cititorul de carduri si butonul de wireless hardware. Este placut la vedere si foarte apreciat de oricine doreste un laptop mai deosebit. Pot spune ca a ridicat ceva sprancene.

Conectorii sunt situati in mod simetric pe o parte si pe cealalta a laptopului si ofera un grad ridicat de ergonomie.

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD Vision

Pe partea stanga avem primul conectorul de alimentare, integrat foarte frumos in designul laptopului. Apoi vin cei doi conectori video, D-SUB si HDMI, zona de evacuare a aerului fierbinte si un conector USB 2.0.

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD Vision

In partea din fata avem un cititor de carduri SDHC si MemoryStick Pro Duo. In dreapta exista butonul hardware pentru WiFi si Bluetooth, LED-urile de stare pentru HDD si sistem. Sub toate acestea se afla difuzoarele. Aceste au o pozitionare buna, pentru a oferi o calitate ridicata a sunetului, calitate insa care lipseste. Poate o sa credeti ca sunt rautacios insa si unele telefoane mobile au un nivel mai ridicat si mai dinamic al sunetului decat acest laptop. Este singurul motiv pentru care car dupa mine boxele externe pe USB.

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD Vision

In partea dreapta a laptopului avem de la stanga la dreapta conectorii de audio (casti si microfon), doi conectori USB 2.0 suficient de distantati pentru a nu impune folosirea de cabluri adaptoare. Urmatorul este conectorul Kensington Lock pentru asigurarea laptopului in cazul in care il lasati pe birou multa vreme intr-un mediu mai putin sigur. Urmeaza conectorul de retea LAN 10/100/1000 si butonul de power al laptopului.

laptopuri, AMD Zacate, Sony VAIO Y, laptop mic, AMD, Sony, Radeon HD, AMD E350, Microsoft Windows 7, AMD Vision

Webcam-ul este de o calitate decenta, cu o rezolutie efectiva de doar 0,3 megapixeli compensata insa prin focalizarea automata pe subiect in functie de pozitia acestuia,  iar microfonul, de asemenea, permite o convorbire la un nivel rezonabil, cel putin daca este destul de liniste in camera.

Alte elemente deosebite ale acestui model nu as mai avea de mentionat din punct de vedere al constructiei sau al design-ului.

Performanta – un aspect de care m-am lovit de cateva ori cat timp l-am folosit avand in vedere ca ma obisnuisem destul de mult cu desktop-ul, dar care, spre surprinderea mea, nu m-a deranjat atat de mult. Chiar daca procesorul este ceva mai lent, am reusit sa realizez toate task-urile posibile pe acesta, mai putin pe cele de codare video la care nu am avut, sincer, rabdare. Pot spune ca am rulat clipuri FullHD, chiar si in format mov si cu un bitrate de 35 Mbps, fara absolut nici un fel de probleme. De asemenea si continutul Flash de pe site-urile de video, in mod specific cel in rezolutie 720p ruleaza fluent si fara pierderi de cadre. Experienta este una deosebita cand te gandesti ca laptopul are, totusi, un pret modic iar dimensiunea fizica a cipului nu este mai mare decat unghia degetului mare. Cu jocurile, ei bine, sta ceva mai slabut, insa il intelegem pe buna dreptate. Majoritatea titlurilor incercate s-au miscat fluent la o rezolutie de 1024×768, cu setari medii de detaliu. Sunt unele care au avut un framerate de chiar 30 de cadre pe secunda, chiar si la rezolutia nativa a display-ului de 1366 x 768 pixeli.

Concluzie: Nu am sa va plictisesc cu cifre, pentru ca nu este un laptop care este gandit pentru gaming sau pentru a edita imagini sau filme, cel putin nu acesta este scopul lui principal. Tin, totusi, sa cred ca este concurent direct pentru Atomul lui Intel, este un dispozitiv gandit pentru mobilitate, acces la internet, si pe deasupra se mandreste ca poate rula continut HD. Am reusit sa ma descurc cu el in aproape orice situatie si apreciez efortul lui AMD de a intra pe acest segment de piata cu o noua platforma, care sunt sigur ca va avea destul de mult succes in continuare, de indata ce utilizatorul final va intelege de ce este capabila.

Din punct de vedere al temperaturii, este suficient de rece in toate punctele esentiale, singura zona in care se incalzeste ceva mai mult este zona din partea stanga, pe unde este evacuat aerul fierbinte. Greutatea de doar 1,46 Kg este, de asemenea, un avantaj, nici nu am simtit cat l-am carat cu mine in rucsac.

Au fost cateva elemente de care nu am fost multumit, in ciuda faptului ca pare destul de bine construit, cel putin la prima vedere au fost omise cateva elemente esentiale, si anume montarea unui tampon de cauciuc, al treilea mai bine zis, pe partea inferioara a display-ului, acesta atingandu-se destul de mult de restul carcasei atunci cand este inchis sau deschis. Un alt element important este culoarea carcasei unde, fiind vorba de o vopsea argintie destul de pretentioasa, pot spune doar atat: trebuie avuta mare grija in timpul manipularii acestuia pentru ca aceasta sa ramana intacta, o husa moale si catifelata este solutia ideala pentru a pastra cat mai mult aspectul elegant al acestuia. In esenta, mi-a placut si il pot recomanda aproape oricui doreste un laptop pe care sa il utilizeze zi de zi pentru task-uri mai putin solicitante.

Pretul acestuia se invarte in jurul sumei de 2.199 lei si il puteti gasi la magazinele autorizate din tara. Vom vedea insa, in curand, si variantele bazate pe aceeasi platforma de la concurenta, pentru a va putea face o idee cat mai buna despre aceste tipuri de produse.