Povestea din spatele preluarii Palm
Dupa cum se stie, Palm a fost achizitionata in luna aprilie de catre HP, pentru un pret de 5,7 dolari per actiune, ceea ce inseamna o suma finala de aproximativ 1,2 miliarde dolari. Ce nu se stie insa, este faptul ca a existat o competitie destul de dura pentru preluarea companiei.
In total, 16 companii au dat tarcoale afacerii, dintre care 5 erau mai mult decat serioase in intentie, printre care Apple, Google si RIM (Research in Motion) – parintele telefoanelor mobile BlackBerry, potrivit surselor.
Apple si-ar fi dorit sa cumpere Palm in principal pentru a putea pune mana pe drepturile de proprietate intelectuala si pe numeroasele patente pe care le detinea. Si spre deosebire de celelalte companii care au licitat, ar fi fost chiar dispusa sa continue activitatea de baza a Palm, devenind astfel un concurent direct al RIM pe segmentul telefoanelor QWERTY de ultima generatie. Dar compania reprezentata de Steve Jobs a pierdut cursa din cauza sumei insuficiente licitate, in fata ofertei de nerefuzat facuta de HP.
RIM, pe de alta parte, aproape a avut afacerea in mainile sale, oferind initial mai mult decat HP. Google nu a fost neparat interesat de potentialul pe care il avea Palm sau de drepturile sale de proprietate intelectuala, ci a vrut sa o cumpere pentru ca si Apple isi dorea asta.
In mai s-au facut publice detaliile licitatiei: initial, o companie pe care o vom nota A (si care se presupune ca ar fi fost Apple) a oferit 600 milioane de dolari – cash. Licitatorul B a propus apoi o tranzactie stock-for-stock, ce ar fi durat destul de mut, fiind refuzata (mai mult ca sigur a fost facuta de Lenovo), dupa care C, companie care a intentionat sa cumpere doar patentele la inceput, s-a reorientat apoi pentru intreaga afacere Palm. Noi credem ca a fost vorba de RIM, care a oferit initial 6-7 dolari pe actiune, dupa care a coborat oferta la 5,5$.
Compania D a contactat Palm pentru a discuta despre preluarea drepturilor de proprietate intelectuala, fara a face insa o oferta concreta. A fost Google, dupa cate se pare.
In final HP a castigat, iar acum intentioneaza sa implementeze platforma Palm WebOs in propriul sistem de operare, care va fi instalat pe tabletele, telefoanele mobile si imprimantele produse.