Nexus S: Androidul a crescut mare! [REVIEW]
Timpul este unul dintre cele mai crunt inamic cand vine vorba de review-uri. Telefonul nu este o componenta care sa o pui pe bancul de proba sa rulezi testele sintetice si pe cele de gaming si apoi sa tragi o concluzie pe care sa o prezinti intr-un articol rapid. Telefonul este ceva mai personal, are nevoie de timp ca sa se acomodeze, are nevoie de spatiu si de rabdare pentru a fi configurat, si in primul rand, este mai subiectiv decat alt dispozitiv. Telefonul mobil trebuie sa il iei cu tine peste tot, zi de zi, acesta ajungand sa fie companionul perfect pentru lucru sau pentru distractie. Acesta trebuie sa beneficieze de o multime de calitati pentru a fi cat mai indragit de utilizator.
Nexus S, pe care il gasiti la EvoMag, cu 2.600 lei (TVA inclus), este un etalon al acestora, este un produs realizat in colaborare Google-Samsung pentru a defini cat mai bine experienta de utilizare a sistemului de operare Android. In saptamana pe care am petrecut-o jucandu-ma cu el, am aflat o multime de lucruri pe care vreau sa vi le impartasesc acum. A reusit Google, impreuna cu Samsung, sa realizeze ceea ce si-au propus producatorii de telefonie mobila si ceea ce utilizatorii de smartphone-uri au cerut? Vom vedea…
Nexus S este mai mult decat un smartphone, este mai mult o stare de spririt, asa cum il descrie Google. Producatorii de telefoane mobile sunt mai mult orientati catre vanzarile de terminale, in vreme ce Google este mai mult interesat de experienta finala a utilizatorului si incearca, pe aceasta cale, sa redefineasca experienta Android. Acesta este o cale de a se distanta de toate problemele pe care le-au intalnit utilizatorii in ceea ce priveste update-urile de software intarziate de operatorii de telefonie mobila. Daca nu stiati, faptul ca terminalul dumneavoastra nu prrimeste inca update-ul la Android 2.2 sau 2.3 nu se datoreaza lui Google, ci producatorului aparatului si in primul rand retelelor de telefonie mobila. Motivul? Daca nu dispui de un terminal cu o varianta de software foarte noua si ai nevoie de facilitatile pe care aceasta ti le ofera vei fi nevoit sa achizitionezi un alt dispozitiv, ceea ce inseamna, desigur, un venit in plus pentru operator.
Primele Impresii si Design
Prima data cand am pus mana pe acest telefon am realizat un lucru important: chiar daca este rezultatul colaborarii intre doua companii de renume, am avut senzatia ca tin in mana un Samsung Galaxy S. Se pot observa destul de bine similaritatile dintre acesta si Galaxy S. Dimensiunile si designul sunt destul de apropiate. Poate putin mai greu, Nexus S ne priveaza de senzatia unui dispozitiv Premium, cum este iPhone 4 sau HTC Desire HD, ambele avand insertii metalice. Forba curbata a acestuia si partea din spate a capacului, putin bombata in partea de jos, il fac sa fie mai bine tinut in mana. Chiar daca vorbim doar de masca superioara, iar curbura respectiva este mai mult un artificiu de design, telefonul reuseste sa iti imprime acea senzatie de comoditate pe care toti o dorim cand tinem un telefon mobil in mana. Partea inferioara a acestuia detine mufa pentru casti, o mufa de 3.5 inci, cum este si normal, pentru a putea folosi castile preferate si conectorul de alimentare/transfer de date sub forma unui micro USB. Si Nexus S se aliniaza standardelor europene in ceea ce priveste conectorul de incarcare, cablul acestuia fiind compatibil cu cel al restului terminalelor mobile de pe piata, incluzand pe cele de la Nokia. Pozitia conectorului de casti mi-a placut in mod deosebit pentru ca modalitatea de introducere a telefonului in buzunar este una normala, eu cel putin il bag cu capul in jos, iar cand il scot din buzunar prefer aceasta pozitie a conectorului pentru ca nu va ajunge cablul peste touchscreen si nu voi fi nevoit sa il tin cu degetele in spatele telefonului in timp ce il folosesc.
Butoanele din partea de jos, in numar de 4 sunt de tip senzitiv si sunt iluminate, respectand standardul si designul impus de catre HTC, cu primele variante Android lansate pe piata. In partea din dreapta se afla pozitionat butonul pentru pornit/oprit sau activare/dezactivare standby. Pozitia acestuia mi s-a parut ciudata in prima zi, insa am ajuns sa o apreciez apoi mai mult decat daca era in partea superioara. Avand in vedere dimensiunea putin mai mare a acestui telefon, pozitia acestuia este chiar perfecta, fiind usor de ajuns la el cu degetul mare. Daca era pozitionat in partea de sus probabil ca l-as fi scapat de cateva ori pe jos incarcand sa il inchid sau sa il deschid cu o singura mana.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/nexus s design/|width=480]
Specificatii
Acestea le puteti observa in tabelul de mai jo,s dupa care le vom discuta in detaliu pe cele mai importante.
[table id=67 /]
Lista e destul de lunga, insa sunt mai putine cele pe care ne intereseaza pe noi. In primul rand configuratia. Procesorul de 1 Ghz single-core (da am ajuns sa mentionez ca procesorul unui telefon mobil are un singur nucleu) si Chipsetul SGX540 fac o echipa foarte buna. SGX540 este unul dintre cele mai puternice cipuri grafice pentru dispozitivele mobile la ora actuala, asta bineinteles daca scoatem din calcul Nvidia cu al sau Tegra, care inca se lasa astaptat la noi pe piata. Nu are suport pentru Java nativ insa exista o multime de aplicatii care pot aduce aceasta functie pe Nexus S. Are in schimb suport pentru Flash 10.1, lucru care nu pot sa il spun despre toate dispozitivele concurentei (nu fac aluzie directa la iPhone 4, insa daca tot l-am mentionat… :)). Suportul este chiar din browser-ul acestuia, pe care, sincer, l-am preferat noii versiuni de Firefox pentru dispozitive mobile, care mi-a facut nervii praf prin instabilitatea de care a dat dovada. Nici Opera Mobile nu a fost departe, browser-ul decidea cateodata sa se inchida si sa nu mai porneasca pana la restartul telefonului.
Memoria interna este de aceasta data demna de laudat. O cantitate de nu mai putin de 1GB pentru instalarea de aplicatii, mai ales ca multe dintre ele prefera sa se instaleze in memoria telefonului, pentru a nu depinde de existenta sau nu a cardului de memorie, si pentru a rula implicit mai repede. Spuneam ceva de card? Ah da, acesta nu exista… Dispunem in schimb de o memorie de 16 GB pentru salvarea de date, imagini, muzica, etc. Faptul ca nu are slot de card ma duce cu gandul la o posibilitate de crestere a pretului acestuia in cazul in care va aparea vreo varianta cu 32 sau 64 GB. Hmm, nu imi place politica asta de piata, insa sa speram ca nu veti fi nevoit sa va apucati sa stergeti din poze si filmulete dupa o scurta perioada de folosire. Agenda si numarul de apeluri afisate sunt nelimitate. Astfel, puteti tine minte si pe cine ati sunat si cand, chiar si anul trecut.
Display-ul acestuia m-a dezamagit putin. Chiar daca rezolutia este aceeasi cu a primului netbook aparut si nu este prea departe de acesta, ma asteptam la un display AMOLED pentru o experienta cat mai placuta. S-LCD-ul cu care este dotat nu este slab insa nu poate oferi calitatea si nivelul de luminozitate al unul AMOLED, cum e in cazul lui HTC Desire, care este ceva mai jos ca pret fata de produsul testat de noi astazi. Este dotat, de asemenea, cu un senzor de luminozitate, care regleaza in mod automat aceasta caracteristica, in functie de lumina ambientala. Nivelul minim al acestuia este suficient pentru a mai economisi 5-10% din baterie, iar cel maxim m-a servit cu succes chiar si in lumina directa a soarelui. Sper ca motivul pentru care nu a fost inclus un display AMOLED este pentru a nu ceste si mai mult pretul acestui terminal.
Android 2.3 – Interfata
Sa fiu sincer, este prima versiune de Android 2.3 cu care am intrat in contact. La prima vedere, pare putin mai ordonata si ceva mai customizabila. Este ceva mai fluenta, insa pana la urma urmei este tot Androidul asa cum il stim. O alta caracteristica a versiunii 2.3 este o imbunatatire in ceea ce priveste power management-ul, cel putin asta se intampla pe hartie, neavand posibilitatea sa pun o versiune mai putin recenta a sistemului de operare nu am avut cum sa compar ambele variante pe acelasi dispozitiv, deci nu va pot spune momentan daca aceasta afirmatie este sau nu adevarata.
Chiar daca sistemul de operare este mai atent la aplicatiile ce ruleaza in fundal tot nu le va opri pe toate si au existat momente in care acestea incetineau navigarea prin meniul sau browser-ului telefonului. Advanced Task Killer si-a facut update in timp util la noua versiune si este acum si mai agresiv. Acesta poate inchide aproape complet aplicatiile atunci cand telefonul are ecranul stins pentru a mai economisi ceva baterie. Destul de interesant cum un sistem de operare devine din ce in ce mai popular prin aplicatiile si functiile pe care le ofera, aceleasi aplicatii si functii pe care te chinui din ce in ce mai des sa le suprimi pentru a mai ramane cu un strop de baterie pana ajungi acasa.
Poate am gresit daca ne asteptam la un iPhone unde totul functioneaza aproape perfect insa poate cu urmatorul update… cine stie lucrurile vor fi mai bune. Nu au existat probleme in ceea ce priveste stabilitatea sistemului de operare doar cele mentionate mai devreme cu Firefox, care reusea sa il blocheze in mod complet si era nevoie de un restart al interfetei grafice. Probabil pentru ca produsul nostru nu a fost un sample, ci o varianta finala a acestuia. In rest, nu pot sa mentionez alte imbunatatiri notabile pentru ca nu prea exista.
Puteti vedea mai jos o serie de screenshot-uri ale versiunii 2.3 Gingerbread cu care a venit preinstalat Nexus S.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Android 2.3 nexus s/|width=480]
Un aspect foarte interesant este modul cum se inchide ecranul. Acel efect al televizoarelor mai vechi de tip CRT. Nu este util in vreun fel, insa reuseste sa incante privirile si din acest motiv ne si place.
Sincronizarea contactelor est destul de facila, asemenea celorlalte versiuni de Android, insa am observat o intarziere de minim cateva ore de la configurarea telefonului pana cand a inceput efectiv sa isi aduca contactele din conturile de social media. Am intalnit chiar si problema duplicarii acestora, cand am selectat optiunea sincronizarii celor cu numere de telefon.
Un alt element interesant al lui Gingerbread este suportul pentru VoIP in mod nativ. Aplicatiile de tip messenger sau skype pot folosi acest serviciu direct de pe telefon, fara a mai fi nevoie de instalarea de plug-in-uri sau programe diverse. Probabil va mai dura ceva vreme pana cand utilizatorii vor realiza costurile mai reduse ale acestui serviciu si il vor folosi din ce in ce mai des fata de apelarea prin GSM.
Meniul de apeluri este foarte intuitiv, daca esti sunat de cateva ori de acelasi contact acesta va fi afisat o singura data si va avea in dreptul lui un buton pentru afisarea tuturor apelurilor. In ceea ce priveste apelarea video, aceasta nu va avea prea mare succes, avand in vedere cat timp a trecut de cand a fost introdusa si aproape nimeni nu o foloseste (trebuie sa recunosc ca si eu tin destul de mult la intimitatea mea) nu inteleg de ce se mai produc telefoane cu camera video frontala, ridicand astfel pretul acestora, nu cu mult, insa daca adunam toate aceste fuctii vom realiza ca platim destul de mult pentru niste specificatii pe care nu le folosim. Sincer mi-ar placea si sper sa se ajunga in punctul in care telefoanele mobile vor fi aproape la fel de customizabile ca si computerele.
Calitatea audio este neasteptat de buna. Avand in vedere exeperientele pe care le-am avut cu terminale de ultima generatie pe care ma straduiam sa le infig cat mai adanc in ureche sau trebuia sa tip la ele pe strada ca sa ma auda interlocutorul, Nexus S detine un difuzor si un microfon mai mult decat decente. De asemenea, si corectia de voce si atenuarea de zgomot functioneaza foarte bine.
Mesageria este destul de bine gandita, si daca nu ar fi asa, Handcent SMS, programelul pe care il folosesc pentru a primi si trimite mesaje ofera o interfata foarte placuta si intuitiva pentru acest lucru. Tastatura trece automat in mod portrait sau landscape, in functie de pozitia telefonului si avand in vedere display-ul de 4 inci al acestuia am reusit sa scriu aproape la fel de bine ca si pe o tastatura nativa. Recunosc insa ca nu ma voi obisnui complet cu touchscreen-ul si raman la ideea ca tastatura qwerty este cea mai comoda. Dupa ce am petrecut cateva ore in meniul de configurare si am mai instalat cateva programe, am realizat ca Gingerbread este totusi un sistem de operare destul de complex si poate fi configurat sa functioneze la fel de rapid ca si interfata unui HTC Desire.
Navigarea pe internet ofera o experienta foarte placuta, neasteptat de buna as putea spune. Nu as face o greseala daca as spune ca este la fel de fluenta si la fel de placuta ca si pe un iPhone. Ba mai mult, browser-ul integrat suporta continut Flash 10.1 si chiar si HTML5, ceea ce vine ca o mica surpriza, cu toate ca a fost anuntata cand s-au mai dezvaluit ceva detalii despre Gingerbread. Exista totusi cateva elemente care nu mi-au placut si care este posibil sa fi fost cauzate de faptul ca in fundal mai rulau o serie de aplicatii de mesagerie si social media. Exista o mica intarziere in accesul ecranului, datorata in mare parte incarcarii paginilor web si a rezolutiei destul de mare a ecranului. In cazul in care semnalul 3G si implicit viteza de internet este mai scazuta, browser-ul redimensioneaza imaginile si scade calitatea clipului video rulat. Meniul este bine dezvoltat incat daca doresti sa trimiti un link catre o pagina web, o imagine sau orice alt obiect fi el HTML, Java sau Flash acest lucru se poate realiza pe cea mai simpla cale prin intermediul conturilor de e-mail sau social media configurate pe acesta.
Camera foto este una de 5 Megapixeli, cu capabilitati de inregistrare video, insa la o rezolutie mica si in format 3gp. Nu este o camera video sau foto cu capabilitati deosebite, insa reuseste sa se achite de aceasta sarcina cu succes. Motivul pentru care Samsung si Google nu au insistat pe acest aspect este probabil faptul ca exista o serie de telefoane ce promoveaza acest aspect si nu avem nevoie de inca un model care pretinde ca stie sa faca de toate. In acest caz nu avem ce sa ii reprosam lui Nexus, pentru ca scopurile vizate au fost atinse in cel mai placut mod.
Un alt aspect pe care nu l-am agreat in mod deosebit a fost dimensiunea acumulatorului. Spre deosebire de alte smartphone-uri cu aceeasi dimensiune a ecranului, acumulatorul acestuia este destul de mic. Folosit in principal pe reteaua 3G si navigand pe internet, doar dupa ce a fost setat cu o luminozitate medie spre minim iar Advanced Task Killer era programat sa inchida aplicatiile din fundal, toate in afara de telefonie si email, am reusit sa obtin o autonomie de o zi. In cazul in care se foloseste optiunea de tethering sau WiFi hotspot pentru a imparti conexiunea de internet cu alte dispozitive avem aceeasi situatie ca la multe alte terminale mobile cand bateria este epuizata in doar cateva ore. Acestea sunt insa o serie de riscuri la care ne supunem cand achizitionam un astfel de smartphone si ne asteptam intr-un fel la acest lucru. As fi sperat insa la un acumulator mai mare, avand in vedere spatiul destul de mare care ar fi disponibil in carcasa acestuia dupa un redimensionare drastica a capacelor de plastic.
Un lucru pe care incerc sa il promovez in continuare este opinia majoritatii utilizatorilor de smartphone. Nu ne-ar deranja sa avem un telefon cu 1-2 mm mai gros daca asta ar insemna o autonomie de macar 2 zile a telefonului. Voi, producatorii de telefoane mobile, ascultati-ne, asa cum am umblat ani buni cu caramizi in buzunar, care sincer uitam sa le mai punem la incarcat, nu ne entuziasmeaza atat de mult ca telefonul este la fel de subtire ca un plic, avand in vedere ca la urma urmei avem nevoie de el si de facilitatile pe care le ofera.
In concluzie, Nexus S este pana acum cel mai bun model de telefon mobil ce ruleaza sistemul de operare Android pe care l-am testat.