iPhone 4: un VIP (Very Important Phone)? [Review]
Dupa ce o buna perioada am citit, auzit sau vazut diverse articole, stiri, review-uri, zvonuri si alte exercitii de marketing mai mult sau mai putin reusite, a venit timpul pentru o confruntare face to face. Asadar, in partea dreapta a ringului redactia Playtech.ro, iar in coltul opus: inegalabilul, faimosul si mult asteptatul iPhone 4, venit direct de la Diverta. Daca a fost intr-adevar o intalnire de gradul patru si de ce parte s-a lasat cu vanatai, ramane sa descoperiti pe parcursul acestui review.
Inainte de a incepe efectiv confruntarea, va spun ca preturile Diverta pentru iPhone 4 sunt de 3799,9 lei pentru versiunea de 16GB si de 4199,9 lei pentru iPhone 4 de 32GB. Bineinteles, preturile sunt pentru telefoane „la liber”, fara nici un fel de abonament.
Design si calitatea materialelor si a asamblarii:
Un capitol la care cei de la Apple nu au dezamagit niciodata. Oricine a interactionat macar vizual cu vreun produs al companiei a putut observa calitatea ireprosabila a materialelor folosite si atentia pentru detalii, ambele contopite intr-un design specific. Atat ambalajul, cat si device-ul in sine se remarca prin simplitate, o simplitate extrem de rafinata, care inspira un aer futurist si total opus banalului. Noul iPhone emana calitate si rafinament prin toti porii. Telefonul este extrem de bine inchegat si nu scartaie, indiferent de pozitia sau metoda de utilizare. Asta pentru ca totul este fixat cu suruburi aproape invizibile care nu permit nici cea mai mica miscare nici macar a capacului bateriei. Carcasa este formata, in mare parte, din sticla, ceea ce ii confera un aer de eleganta si sobrietate. Sticla pare sa fie ceva mai rezistenta la zgarieturi si mult mai usor de curatat fata de plasticul folosit la generatiile anterioare, dar ma indoiesc ca este la fel de rezistenta la un eventual impact cu podeaua. Nu de putine ori am fost pe cale sa probez si acest aspect si asta datorita formei neobisnuite a carcasei. Daca in trecut orice iPhone statea cumintel si confortabil in mana oricui, iPhone 4 are un caracter ceva mai zvapaiat. Este adevarat ca formele sale il fac sa treaca neobservat si in cel mai mic si stramt buzunar, dar pe de alta parte il ajuta sa si alunece foarte usor, cu alte cuvinte: „sticla+forme de invidiat=love on the floor…”
Butoanele sunt foarte putine, spre deloc, pe sistemul „in caz de nevoie atingeti geamul”, pentru ca, in afara de controlul sunetului si functiei de blocare, orice altceva se face prin „gadilarea” display-ului.
Poate cel mai enervant si cam singurul dezavantaj din punct de vedere al fabricatiei ar fi suportul pentru microsim, a carui implementare nu prea am inteles-o niciodata…
Masurand 115,2 x 58,6 x 9,3 mm si avand o greutate de 137 de grame, noua jucarie a celor de la Apple este extrem de compacta, dar destul de grea spre deosebire de concurenta.
Telefonie si mesaje:
Daca vrei sa folosesti noul telefon de cum l-ai cumparat iti va fi extrem de greu, daca nu imposibil. Ai nevoie de rabdare si ceva indemanare, specifica orelor de lucru manual din scoala generala. Pe langa faptul ca nu poti scoate suportul decat cu ceva foarte ascutit si rezistent (acest accesoriu vine in pachet), nu prea ai cum sa utilizezi cartela actuala.
Se da urmatoarea problema: un iPhone 4 cumparat la liber de catre un utilizator de prepay Orange sau Cosmote => singura varianta posibila este decuparea cartelei in forma microsimului. Cei de la Vodafone sunt singurii care comercializeaza cartele cu numar sau iti transfera numarul actual pe un microsim, daca indeplinesti anuminte conditii, ca de exemplu reincarcari de minim 40 de euro… Cu alte cuvinte, de cand scoti telefonul din cutie si pana ajungi sa vorbesti la el trece ceva timp… Un alt aspect destul de enervant este ca, pentru a putea fi folosit, chiar si cu microsim-ul introdus, iPhone-ul trebuie activat prin conectarea la un computer cu iTunes instalat… adica inca vreo cativa timpi morti…
Daca ai parcurs toate etapele si ai reusit sa activezi device-ul intr-o oarecare retea, esti fericitul posesor al unui telefon 3G capabil sa funcţioneze atat in reţele GSM/EDGE 850/900/1800/1900, cat si HSDPA 900/1900/2100. Foarte capabil, de altfel, dar doar cand reuseste sa gaseasca si sa mentina semnalul. Daca inca mai aveti dubii cu privire la zvonurile despre receptia execrabila, tin sa vi le confirm pe toate… In Bucuresti, intr-un apartament in care un Nokia N95 8Gb are semnal full pe Vodafone, noul iPhone de abia daca mentine o convorbire chinuindu-se cu o liniuta in dreptul retelei. Nu mi-a venit sa cred. Ce faci cu un telefon la care nu poti sa vorbesti? La metrou, semnalul fluctueaza mai mult decat in limitele normale si asta nu poate fi decat un mare dezavantaj. Chiar daca are probleme cu reteaua calitatea sunetului in convorbiri este cat se poate de buna (atunci cand ai semnal), chiar si in conditii de zgomot de fond poti fi sigur ca intelegi si te faci inteles fara probleme.
Difuzoarele plasate in partea inferioara a telefonului, precum si motorasul pentru vibratii isi fac treaba constiincios si te vor ajuta sa nu ratezi nici un mesaj sau apel. Pe de alta parte, daca vrei sa asculti vreo melodie, trebuie sa te avertizez ca nu vei fi impresionat nici de calitatea si cu atat mai putin de puterea speaker-ului.
La capitolul mesaje, senzitivitatea si acuratetea touchscreen-ului capacitiv fac ca de obicei diferenta. Indiferent daca ai mai scris sau nu mesaje prin atingerea ecranului, fie ele mail-uri sau banale SMS-uri, toate vor fi introduse si expediate cu usurinta.
Display si camera:
Fara indoiala, exista un capitol la care noul iPhone exceleaza fara nici cel mai mic compromis si anume display-ul. Pot spune fara sa gresesc ca, la ora actuala, este cel mai avansat si spectaculos display montat vreodata pe vreun telefon mobil. Ce poate fi atat de spectaculos la un display de 3,5 inchi? In primul rand acest „retina display”, dupa cum a fost botezat de cei de la Apple, are o rezolutie de 640 x 960 de pixeli, din care rezulta un raport de 326 de pixeli pe inchi si un dot pich de 0,0771 mm, un panel IPS, iluminare pe baza de LED-uri si, nu in ultimul rand, un contrast real de 800:1. Daca luam in calcul faptul ca la ora actuala nici un monitor de calculator/laptop/mac nu se apropie de aceste caracteristici, putem spune ca avem in fata o adevarata premiera. Majoritatea monitoarelor de pe piata folosesc panel-uri TN si, indiferent de diagonala, rezolutie sau pret, nu au nici o sansa in fata mititelului de 3,5 inchi prezent pe iPhone 4. Daca esti curios sa afli cam ce monitor ai acasa gasesti metoda de calcul aici.
Asa cum ne-am obisnuit, touchscreen-ul capacitiv este exemplar, iar multi-touch-ul functioneaza ca uns. Acestea, impreuna cu viteza de reactie a telefonului, prezenta accelerometrului si a giroscopului fac din acest device, o unealta optima pentru navigarea pe internet si nu numai…
Senzorul de lumina isi face excelent treaba, display-ul fiind lizibil atat la interior cat si la exterior in lumina directa a soarelui. Indiferent cat de multe amprente au fost pe suprafata telefonului acestea nu au afectat sub nici o forma calitatea imaginilor afisate, probabil aici avand un rol definitoriu si sticla speciala din care este fabricata carcasa device-ului.
Camera foto/video nu iese prea mult in evidenta, incadrandu-se oarecum in trendul actual, fiind capabila sa capteze fotografii la o rezolutie de 5 megapixeli (2592 x 1944) si filme in format MOV la o rezolutie de 720p si 30 fps. De apreciat pozitia camerei (coltul din dreapta sus, indiferent cum tii telefonul ai putine sanse sa o acoperi cu mana) si prezenta LED-ului pe post de blit sau lumina de asistare la filmare. Interfata camerei este una cat se poate de simpla, poate prea simpla, care nu prea dispune de nici o optiune avansata, poti doar sa controlezi zoom-ul, blitul si autofocusul prin atingerea display-ului. Camera de pe fata telefonului are rezolutie VGA si este destinata apelurilor video FaceTime, dar care pot fi realizate doar prin Wi-Fi…
Mai jos am pus cateva poze si un clip care sa va ajute sa va formati o parere cu privire la calitatea camerei.
Multimedia:
La acest capitol, iPhone 4 are un potential incredibil care, din pacate, nu este utilizat pe deplin si asta datorita unor lipsuri la nivel de software, care necesita instalarea de aplicatii cele mai multe contra cost…
Player-ul audio regasit in meniul iPod, din punct de vedere al calitatii sunetului este peste tot ce am ascultat eu pana acum, dar merita si o pereche de casti pe masura. Handsfree-ul este de calitate si isi face bine treaba, mai ales cu ajutorul mini-telecomenzii de pe fir, dar nu reda foarte bine basii si are prostul obicei de a cadea din ureche.
Daca la modelele anterioare de iPhone utilizatorii se plangeau de un volum prea mic in casti, iPhone 4 rezolva aceasta problema. Marturisesc ca, pe parcursul testului, nici in metrou nu a fost nevoie sa ascult muzica la maxim…
Modelul primit la test dispunea de o memorie de 16 Gb arhisuficienta pentru orice impatimit de muzica. Un lucru ce merita precizat este posibilitatea de a crea si modifica playlist-uri cu muzica din telefon. Singurul aspect pe care l-as fi apreciat ar fi fost daca nu prezenta unor butoane dedicate pentru player, macar posibilitatea de utilizare a telecomenzii de pe handsfree si cu alte casti, cum ne-au obisnuit cei de la Nokia sau Sony Ericsson cu adaptoarele audio… Este adevarat ca poti schimba melodia daca „zgaltai” telefonul dar asta tot presupune sa il scoti din buzunar, plus ca sincer sa fiu arati cel putin ridicol sa faci ca „apucatul” doar pentru a ajunge la urmatoarea melodie…
Player-ul video, regasit tot in meniul iPod, este cat se poate de simplu si util, dar ii lipseste un lucru esential si anume suportul nativ pentru Xvid sau DivX. La ce bun am un display incredibil daca trebuie sa pierd timp convertind videoclipurile sau filmele preferate? Și de aceasta data va trebui sa ne orientam catre instalarea de aplicatii third-party si asta in cazul in care ele exista…
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie:
Apple iPhone 4 dispune de un procesor A4 de 1GHz si 512 MB RAM, cu ajutorul carora ruleaza fara nici cea mai mica problema sistemul de operare iOS4. Cat timp a fost testat, nu am intalnit nici cel mai mic lag, iar telefonul a raspuns cat se poate de bine la comenzi, indiferent ca abia l-am scos din cutie sau ca l-am zapacit o saptamana intreaga.
In mare parte, sistemul de operare seamana cu cele anterioare, cei de la Apple au operat usoare modificari pe ici colo, prin puncte mai mult sau mai putin esentiale, dar fara sa reinventeze ceva… Totusi, merita mentionate cateva dintre aceste modificari, cum ar fi implementarea unui fel de multitasking. Doar „un fel” pentru ca, din cate am observat, nu toate aplicatiile pot fi „suspendate” pentru a te intoarce mai tarziu asupra lor. E adevarat ca poti sa asculti muzica si sa scrii un SMS in acelasi timp, dar unele jocuri spre exemplu odata „lasate in bara” nu fac altceva decat sa se inchida. Accesul la aplicatiile mai mult sau mai putin deschise se face prin dubla apasare a butonului Home.
De apreciat ca, oricat de multe aplicatii am „uitat” deschise aici, nu am simtit nici o ingreunare in utilizarea telefonului. O alta noutate este ca aplicatiile pot fi organizate in foldere, dar de retinut ca un folder poate „inghiti” maxim 12 iconite, dupa care e satul si nu mai vrea. Asadar daca iti plac jocurile, vei fi nevoit sa ai mai multe foldere pentru ele (games1, games2 etc).
Per total, meniurile sunt destul de intuitive si usor de folosit, fie ca esti utilizator de iPhone sau este prima data cand pui mana pe unul. Bineinteles ca, din punct de vedere al ergonomiei si al usurintei in utilizare, ar fi fost ideale unele mici retusuri ca, spre exemplu: de ce ca sa setez egalizatorul trebuie sa intru in setari cand ar fi fost mult mai simplu sa am un tab sau submeniu in cadrul meniului iPod? Sau cum poate fi explicat faptul ca exista un buton de trecere pe silentios si butonul dedicat camerei sau player-ului audio-video lipseste cu desavarsire?
Din punct de vedere al conectivitatii, iPhone 4 dispune de: conexiune pe USB 2.0 prin mufa proprietara, Bluetooth 2.1 cu suport A2DP si Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n). Daca internetul merge mai bine si mai repede pe standardul n, Bluetooth-ul dezamageste din nou si asta pentru ca iPhone 4 stie sa se conecteze prin acest standard doar la casti si cel mult o tastatura… nici vorba de transfer de fisiere. Noul iPhone poate fi folosit conectat la PC sau laptop si pe post de modem, desi nu vad cine ar prefera asta in detrimentul navigarii propriu-zise.
Conectat la PC, telefonul este detectat ca un stick sau hard extern dar aceasta functie nu ajuta decat la transferul pozelor sau al filmelor facute cu ajutorul camerei. Din calculator pe telefon informatia ajunge doar cu ajutorul iTunes-ului. Pentru utilizatorii de iPhone, sincronizarea nu mai reprezinta nici o noutate, dar ar fi fost extrem de util ca cei 16 GB sa poata fi umpluti mult mai usor prin drag and drop.
Chiar daca bateria nu poate fi vazuta prin simpla deschidere a capacului (trebuie desfacute 2 suruburi), aceasta este destul de mare, mai exact un accumulator Li-Polymer de 3,7 V si 1420 mAh. Cifrele de autonomie publicate de Apple arata cam asa:
– convorbiri GSM/3G: 14 ore/7 ore
– in regim de asteptare: 300 de ore
– navigare Internet 3G/Wi-Fi: 6 ore/10 ore
– redare audio: 40 de ore
– redare video: 10 ore
In teste, iPhone 4 nu s-a descarcat complet niciodata si asta pentru ca, indiferent ce faceam, odata conectat la PC bateria incepea sa se incarce. Cea mai lunga perioada de utilizare fara PC a fost cam de o zi, timp in care am ascultat muzica vreo 2 ore, internet pe Wi-Fi o ora, telefoane, mesaje, mailuri plus cateva jocuri si aplicatii, iar seara bateria era plina mai bine de jumatate, de unde trag concluzia ca autonomia este unul din punctele forte ale acestui telefon.
Navigare WEB si Navigatia GPS:
Totul pana la navigarea pe internet. Odata conectat fie la un router wireless, fie prin 3G am ramas masca. Tind sa cred ca la acest capitol noul iPhone nu are adversari si asta pentru ca paginile sunt incarcate extrem de repede si afisate intr-un mod extraordinar datorita display-ului. Nu mai vorbesc de acuratetea touchscreen-ului sau de multi-touch, care transforma totul intr-o joaca de copii. Daca ai net wireless sigur vei uita sa mai pornesti PC-ul zile intregi…
La capitolul navigatie, Apple a decis sa nu se complice prea tare, a trantit prea bine cunoscutul Google Maps care suporta si busola digitala si a lasat la alegerea utilizatorilor sa isi descarce din AppStore, contra cost bineinteles, ce soft de navigatie doresc…
Aplicatii:
Gama de aplicaţii preinstalate este cat se poate de basic, mai basic decat atat ar fi insemnat downloadarea unei aplicatii pentru pornirea telefonului… stati asa ca de fapt asta se intampla deja… cu iTunes si activarea… Cert este ca scos din cutie iPhone ofera strictul necesar si nimic mai mult: calendar, calculator, notite, vremea, bursa, reportofon si ceasul (alarma, cronometru, timer). Orice alta aplicatie poate fi gasita in AppStore, multe dintre acestea fiind disponibile gratuit, dar majoritatea celor utile, contra cost.
Asa cum ne-am obisnuit jocurile se remarca prin absenta totala, la fel si radioul.
Concluzii:
Cred ca aici ar trebui scrisa cate o concluzie in functie de calitatea in care citesti acest review. Asadar, daca esti sau ai fost posesor de iPhone fie el simplu, 3G sau 3GS trebuie sa stii ca iPhone 4 este peste oricare dintre ele. Aduce destul de multe lucruri in plus, atat tehnic, cat si la nivelul sistemului de operare. Daca pana acum nu te-au deranjat o buna parte din minusurile acestui tip de telefon, inseamna ca nu te vor deranja nici de acum incolo, pentru ca Apple trateaza unele functii ca si cum ar exista pe lumea asta doar ca sa fie ignorate de ei. Aici intra flash-ul, transferul prin Bluetooth, mass storage-ul, radioul, setarile ceva mai complexe ale camerelor foto/video, mega ultra extra dependenta de iTunes si altele. Cu alte cuvinte, daca esti utilizator si fan inrait al „marului american” te sfatuiesc sa faci un upgrade pentru ca sigur nu vei fi dezamagit, dimpotriva, vei descoperi si aprecia fiecare mica sau mare schimbare adusa de noul model.
Daca esti inebunit dupa gadgeturi si ai vrea sa-ti schimbi telefonul dar inca nu esti foarte hotarat, sfatul meu este sa te informezi si sa intri in contact cu noul iPhone inainte de a-l cumpara, adica sa cauti sa vezi cam cu ce se mananca. O alegere de genul asta atunci cand nu esti initiat in ale iPhone-ului mai mult ca sigur se va sfarsi printr-o dezamagire totala.
Ce bine ar fi daca totul s-ar reduce la cele doua tabere, dar nu este deloc asa, pentru ca orice alegere ar trebui sa faci mai intervin doua variabile extrem de importante: PRETUL si CONCURENTA. Nu intamplator le-am scris cu majuscule pentru ca ambele sunt mari. La ora actuala, mai ales la noi pe piata, iPhone 4 este cel mai scump smarthphone care se poate cumpara, iar concurenta in acest domeniu este acerba (adica a telefoanelor destepte care costa o caruta de bani).
Daca privim prin prisma raportului functionalitate/pret, mai mult ca sigur noul model Apple nu este cap de afis si asta datorita concurentilor de la Samsung sau HTC. Trebuie luat in calcul si faptul ca in Romania pretul acestui device este umflat cu pompa pentru ca in America poti sa-l cumperi pentru 700-900 de dolari, iar la noi te costa intre 800-peste 1000 de euro.
Personal, consider ca iPhone 4 este un telefon cu potential, care se incadreaza perfect in linia specifica Apple, care aduce cateva noutati, completeaza cateva lipsuri si face loc pentru altele (semnalul) dar care nu isi justifica sub nici o forma pretul, nici macar pe cel din State.
Din punct de vedere al vanzarilor sunt mai mult ca sigur ca este doar o problema de timp pana cand o sa-l vedem pe toate gardurile si asta pentru ca la noi cam tot ce este scump prinde destul de bine si deja baietii de pe net au ajuns sa le vanda si la mana a doua.
Pentru cei interesati, aici pot fi gasite caracteristicile tehnice.