06 mart. 2011 | 04:59

Asus ML248H – rafinament la un pret decent [REVIEW]

TEHNOLOGIE
Asus ML248H - rafinament la un pret decent [REVIEW]

Evolutia monitoarelor a urmat acelasi trend stabilit de catre tehnologie. Principalele elemente pe care se va pune accent in 2011 ca si anul trecut sunt cele doua tehnologii atat de mult laudate, tehnologia de iluminare LED si cea 3D. Despre tehnologia 3D am tot vorbit in ultima vreme prin prisma laptopurilor sau a monitoarelor care ne-au trecut prin mana la teste. As vrea sa clarific pentru multi dintre utilizatorii mai neexperimentati in domeniu ce inseamna tehnologia LED si o voi face destul de succint. Marketingul ne-a innebunit pe toti, cu asta sunt de acord, intotdeauna ce e prea mult strica. LED monitor, LED display, LED TV se refera toate la acelasi lucru: tehnologia de iluminare a panoului. Monitoarele mai vechi dispuneau de 2 sau mai multe neoane foarte subtiri care iluminau panoul cu cristale lichide.

Probabil ati observat la monitoarele mai slabe o intensitate mai mare pe orizonatala in partea de jos si in partea de sus, ei bine acelea erau neoanele despre care va vorbeam. Tehnologia LED reprezinta un panou cu LED-uri de dimensiuni foarte mici asezate uniform pe toata suprafata acestuia care ilumineaza acum acelasi panou LCD. Avantajul acestora este in primul rand consumul mai mic de energie si uniformitatea mai buna a imaginii. Astfel nu mai exista zone de intensitate mai mare si de asemenea creste in mod semnificativ atat contrastul cat si luminozitatea. Vreau astfel sa intelegeti corect ca panoul monitorului nu este construit din LED-uri.

Acum pot sa vorbesc ceva mai linistit si despre „cobai-ul” nostru de astazi, ASUS Designo ML248H. Dupa cum ii spune si numele acest monitor este unul asupra caruia inginerii ASUS au insistat sa arate cat mai bine. Tin sa precizez ca nu sunt fan al suprafetelor „glossy” (lucioase) ci mai degraba ma atrag monitoarele solide realizate din materiale de culoare neagra si cu o suprafata mata, insa din momentul in care l-am scos din cutie mi-a placut deosebit de mult. In primul rand este foarte subtire, sursa este externa si este de dimensiunea celei ale unui netbook iar suprafata din spate este de culoare alba (tot glossy evident).

Prima impresie pe care am avut-o dupa ce l-am vazut a fost ca este foarte instabil, insa dupa ce am montat piciorul format din cele doua elemente metalice am realizat ca ma inselasem, si chiar ma inselasem amarnic, monitorul pe langa faptul ca este chiar foarte stabil datorita redesignului acestui picior se poate chiar roti cu foarte mare usurinta si chiar se poate inclina pe spate sau in fata la un unghi destul de larg pentru a fi comod oricarui utilizator.

Intre specificatiile tehnice pot mentiona un nivel al luminozitatii de 250 cd/m patrati, un contrast dinamic de pana la 1.000.000:1 si un timp de raspuns de 2 ms, o serie de valori demne de luat in seama. Din punct de vedere al conecticii nu exista de cat un port VGA (D-SUB) si un conector HDMI 1.3. Eu sunt mai mult un fan al conectorului DVI si nu prea am inteles de ce producatorul a renuntat la acest conector pentru monitorul in cauza. Presupun ca are de a face cu portul D-SUB care la momentul actual este cel mai compatibil atat cu sistemele vechi cat si cu cele noi iar conectorul HDMI trebuia inclus avand in vedere aplicabilitatea foarte larga pe domeniul digital de audio-video. Totusi si in ciuda acestui fapt exista un cablu video cu un capat VGA si celalalt DVI pentru a nu pierde compatibilitatea completa cu orice fel de dispozitiv.

Din punct de vedere al designului acest model pot sa spun ca exceleaza. Carcasa monitorului este lucrata foarte atent, ML248H putand fi asezat atat pe un birou la servici cat si acasa, oferind eleganta si rafinament. Fiind un model foarte subtire primul gand a fost sa il asez undeva pe perete, putin deasupra biroului insa din pacate lipseste sistemul de prindere VESA, cel in 4 suruburi de pe spatele acestuia asa ca ma voi multumi cu pozitia lui stabila de pe birou. In partea din stanga jos este afisat logo-ul producatorului iar in partea din dreapta butoanul de pornire precum si cele de control. Acestea sunt toate de tip touch si ofera monitorului si la o trecere usoara cu degetul se ilumineaza afisand elementele de control. Meniul este destul de bine gandit si ofera o multime de posibilitati de configurare si reglare a imaginii. Pentru cei care nu sunt atat de perfectionisti cu imaginea exista meniul Splendid ce ofera cateva preset-uri de culoare si luminozitate pentru diferitele scenarii de utilizare. Mie insa imi place sa imi reglez monitorul destul de exact pentru a o feri o imagine cat mai apropiata de realitate.

Performantele nu sunt exceptionale chiar daca avem de a face cu un panou LED si cu un contrast dinamic de 1.000.000:1 , acestea sunt in mare cifre de marketing si nu reprezinta performantele actuale ale acestuia care pot fi putin mai scazute. Unghiul de vizibilitate de 170 cu 160 de grade pentru orizontala si respectiv verticala sunt destul de exacte, panoul fiind foarte bine calculat pentru a oferi o imagine foarte buna si clara si celr care nu il privesc direct din fata. Reproducerea culorilor este de asemenea un capitol la care ASUS ML248H exceleaza. Acestea sunt vii, naturale, fara distorsiuni iar nivelul de negru este impresionant fata de multe alte modele testate pana acum. La capitolul gaming nu exista de asemenea nici un fel de probleme timpul de raspuns specificat de 2 ms se pare ca este destul de real. Nu exista distorsiuni de luminozitate in nici unul dintre cele 4 colturi, ei bine nu sunt vizibile si deloc deranjante. Consumul de curent… asta este un capitol la care nu am absolut nimic sa ii reprosez. Consumul maxim in idle se rezuma la 1.5 W iar cel in functionare, sau mai bine zis cel testat de catre noi in timpul benchmark-ului de jocuri unde se apropie daca nu chiar atinge nivelul maxim, nu a vrut sa treaca de pragul de 29 W.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus ml248h/|width=480]

Concluzii – In primul rand ASUS a facut o treaba minunata in ceea ce priveste designul, cred ca Apple ar fi mai mult decat multumit sa spuna ca a fost implicat in creatia acestui model. Apreciem foarte mul consumul foarte redus de energie. Mai putin de 30 W pentru un ecran de 24 inci este destul de putin insa acesta este avantajul tehnologiei LED. Testele au demonstrat ca Asus ML248H poate face chiar mai multe decat spune, si se preteaza atat pentru gaming cat si pentru filme sau lucrul la birou fiind astfel o alegere buna pentru orice tip de utilizator. Pretul este posibil sa fie un mic impediment, acesta poate ajunge in jurul sumei de 1300 de Lei in functie de magazinul care il comercializeaza.