27 nov. 2016 | 10:07

Cum am putea crea un al doilea Pământ [VIDEO]

ACTUALITATE
Cum am putea crea un al doilea Pământ [VIDEO]

Găsirea unui nou Pământ pe care să trăim ar putea deveni o sarcină obligatorie, dacă nu protejăm cât mai bine planeta pe care locuim deja.

Cel mai evident candidat pentru crearea unui nou Pământ este Marte, iar procesul de terraformare ar putea fi efectuat aici, în viitor. Planeta Roșie oferă o serie de provocări, cum ar fi lipsa atmosferei, lipsa apei, temperaturile extrem de joase și lipsa unui câmp magnetic.

Atmosfera de pe Marte are o densitate de doar 1% din cea a Pământului și este compusă în mare parte din dioxid de carbon, letal pentru oameni. Atmosfera planetei s-a rarefiat pe măsură ce aceasta a fost expusă la vântul solar, dar și din cauza lipsei câmpului magnetic. Magnetosfera a dispărut acum aproximativ 4,2 miliarde de ani, iar de atunci, planeta a avut de-a face cu vântul solar, ce a degradat continuu atmosfera.

Metanul, dioxidul de carbon (în cantități foarte mari), sau chiar amoniacul, ce ar putea fi minat de pe comete. Având în vedere că acesta este compus în mare parte din azot, ar putea contribui la crearea unei atmosfere similare Pământului. Următorul pas ar fi aducerea de plante, ce prin fotosinteză ar elibera în atmosferă oxigenul necesar pentru o atmosferă respirabilă. De asemenea, temperaturile de pe planetă ar crește, pe măsură ce atmosfera devine mai densă și se declanșează și efectul de seră.

Apa de pe Marte ar putea fi obținută prin topirea ghețurilor de la poli, iar găzduirea vieții ar fi din ce în ce mai posibilă, la fel ca pe Pământ.

Problema cu magnetosfera, însă, este dificil de rezolvat, deoarece nucleul planetei Marte este solid, nu lichid, așa cum este cel al planetei noastre. Rezolvarea acestei probleme ar simplifica procesul de terraformare, și există câteva teorii foarte exotice: direcționarea de asteroizi masivi către Marte, detonarea de încărcături nucleare amplasate în adâncurile planetei sau chiar prin crearea unei magnetosfere artificiale, având în vedere că există astfel de capabilități tehnologice, deja.

Rămâne de văzut, însă, care vor fi planurile pentru eventuala terraformare a planetei Marte, sau dacă se vor alege alți candidați, precum Venus, Mercur, sau sateliții Europa sau Titan.