16 nov. 2016 | 17:24

Google PhotoScan îți salvează vechile fotografii în format digital

VIDEO ACTUALITATE

Portofoliul de aplicații mobile al Google este imens și cu siguranță nu aveți nevoie de toate, dar noua Google PhotoScan nu ar trebui să vă lipsească de pe mobil.

Deși a trecut aproape un deceniu de când mulți dintre noi au început să facă poze cu telefonul, colecția noastră de fotografii este mult mai veche decât atât. Indiferent dacă vorbim de poze din copilărie, sau de la nunta părinților, acelea continuă să rămână pe hărtie, uitate printr-un sertar. Partea cea mai frustrantă este că aceleași fotografii ajung să arate din ce în ce mai rău odată cu trecerea anilor. Este adevărat că imaginile tipărite au farmecul lor, dar asta nu înseamnă că puteți ignora pentru totdeauna flexibilitatea și siguranța derivată din utilizarea unui format digital.

Pornind de la această premisă și încercând să vă facă viața semnificativ mai ușoară, cei de la Google tocmai au lansat o nouă aplicație intitulată Google PhotoScan. Acest mic progrămel face același lucru pe care l-ați putea realiza cu un scanner de mari dimensiuni, dar într-un timp semnificativ mai scurt, cu o eficiență surprinzătoare.

Google PhotoScan este o aplicație surprinzătoare din multe puncte de vedere, dar mai ales din prisma volumului semnificativ de tehnologie din spate ce poate fi ușor trecut cu vederea. Pentru a digitiza o fotografie tipărită, este nevoie să faceți cinci fotografii cu aplicația, una care cuprinde întreaga imagine și alte patru la fiecare colț în parte. Deși la prima vedere sistemul ar putea părea ciudat, în practică este soluția perfectă pentru a evita deformările și diferențele de perspectivă ce sunt aproape inevitabile atunci când faceți o fotografie la fotografie.

În mod evident, imediat după ,,scanare”, aveți câteva opțiuni de editare a rezultatului final. Oficialii Google sunt însă convinși că algoritmii de inteligență artificială din spate vor genera de fiecare dată imaginea perfectă, cu luminozitatea, contrastul și gama similare cu cele din fotografia originală. Noua aplicație este disponibilă acum pentru descărcare din Google Play și Apple iTunes.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele