09 nov. 2016 | 07:17

Facebook oprește preluarea datelor din WhatsApp

ACTUALITATE
Facebook oprește preluarea datelor din WhatsApp

WhatsApp este o companie Facebook, dar nu foarte au fost încântați când cea mai populară rețea de socializare a început să vă preia agenda telefonică fără acordul vostru explicit.

În urmă cu câteva luni, s-a iscat un scandal de proporții vizavi de practicile Facebook. La momentul respectiv, indiferent dacă aveați sau nu un cont pe rețeaua socială, atâta timp cât foloseați WhatsApp, o parte semnificativă din informațiile stocate în aplicația de chat ajungeau la Facebook. Această decizie a venit la câțiva ani după ce Facebook a promis după achiziția WhatsApp că nu se va întâmpla niciodată. Mai mult decât atât, informațiile obținute urmau a fi folosite pentru personalizarea reclamelor pe care le primiți oricum în cantități semnificative în NewsFeed.

Deși a existat o metodă prin care puteați dezactiva partajarea datelor din WhatsApp către Facebook, pe care am și detaliat-o într-un articol, aceea avea un termen de expirare. După o anumită dată, dacă nu ați făcut efortul să o dezactivați, datele voastre ajungeau la Facebook și bifa în cauză și-ar fi pierdut valoarea.

Cum era de așteptat, gestul celor de la Facebook nu a fost privit cu ochi buni de către autorități, mai ales în Europa. Mai multe state au pus presiune foarte mare pe Facebook, iar dacă rețeaua socială ar fi ignorat sesizările, ar fi riscat amenzi imense. Momentan, Facebook a încetat partajarea datelor din WhatsApp în Anglia, cel puțin până la finalizarea unor investigații. Merită reținut că este vorba doar de datele ce sunt folosite pentru reclame. Facebook în continuare va lua informații din WhatsApp chiar și în respectivul teritoriu pentru a facilita lupta anti-spam și nu numai.

,,Nu cred că le-au fost oferite suficiente informații utilizatorilor în legătură cu planurile Facebook pentru informațiile lor și nu cred că WhatsApp a beneficiat de un acord explicit din partea utilizatorilor pentru partajarea informațiilor.” Elizabeth Denham – comisarul de informații din Regatul Unit a mai afirmat că utilizatorii ar fi trebuit să aibă mai mult de 30 de zile pentru a opta pentru dezactivarea partajării informațiilor dintre Facebook și WhatsApp.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele