26 sept. 2016 | 13:40

Viitorul transporturilor: trenul pe bază de hidrogen ar putea fi soluția împotriva poluării aerului

ACTUALITATE
Viitorul transporturilor: trenul pe bază de hidrogen ar putea fi soluția împotriva poluării aerului

Primul tren cu pasageri alimentat cu hidrogen a fost prezentat luna aceasta de compania de transporturi Alstom și se pare că va intra în uz anul viitor. 

Se numește „Coradia iLint” și va opera prima oară în Germania, începând cu anul viitor. E „tăcut”, reduce poluarea considerabil, în timp ce oferă viteze cel puțin la fel de mari precum locomotivele diesel tradiționale. A fost prezentat publicului recent, în Berlin, și se pare că va călători pe linia Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven, adică în nordul Germaniei.

Germania a comandat 14 iLinturi de la Alstom și, evident, dacă se dovedesc a fi un succes, probabil vor fi implementate în mai multe regiuni ale țării. Interesul față de acest tren a fost exprimat și de Olanda, Danemarca și Norvegia, potrivit Science Alert.

Trenul iLint este alimentat de baterii cu litiu-ion masive, care își iau energia de la un rezervor de hidrogen instalat pe acoperiș. Un rezervor plin ar asigura o călătorie de 800 de kilometri, la o viteză de 140 km/h. Tehnologiile bazate pe hidrogen sunt folosite de mai bine de zece ani, dar momentan nu au fost implementate și pentru serviciile de transportare a pasagerilor.

Trenul iLint ar putea transporta 300 de pasageri deodată, iar singurele emisii ar fi reprezentate de vaporii de apă. Faptul că Germania e prima țară care se grăbește să adopte trenul nu ne surprinde: de ceva timp, manifestă extrem de mult interes față de energiile regenerabile.

Producţia de energie din surse regenerabile a Germaniei a atins în mai 2016 nivel record zilnic, acoperind 95% din consumul ţării, ceea ce a dus la scăderea preţurilor la niveluri negative pentru câteva ore, consumatorii fiind practic plătiţi să utilizeze electricitatea produsă. Nu e tocmai o statistică rea, având în vedere că e una dintre cele mai dezvoltate țări din lume. Nemții și-au propus ca până în 2050 să se bazeze numai pe energii regenerabile, iar iLint ar putea fi un important pas înainte.