Perseide 2016: cum poți vedea ploaia de meteori
După cum știm deja de ceva timp, luna august este luna Perseidelor, un fenomen astronomic care se desfășoară până pe 24 august.
Ploaia de meteori va atinge în acest an maximul între orele 15.00 si 18.30, ora României. Pentru că în România e lumină afară în respectivul orar, nu se va putea vedea punctul culminant, dar vom putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11-12 şi 12-13 august.
Fenomenele astronomice de acest tip se observă cel mai bine în zone izolate, lipsite de poluarea luminilor orașului. Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument special, pentru că poate fi observată cu ochiul liber. Pentru cei care nu pot scăpa de poluarea luminoasă, NASA oferă un streaming al evenimentului. Pentru a le vedea, se recomandă în primul rând răbdare, pentru că ochii au nevoie de 45 de minute pentru a se obișnui cu întunericul.
Perseidele se formează din resturile cometei Swift-Tuttle, cel mai mare obiect cosmic de acest tip, cu un diametru de aproximativ 26 de kilometri, detectat în mod constant în apropierea Terrei. În acest an, Perseidele vor avea o activitate extrem de intensă, întrucât Terra intră în contact cu o fâşie foarte densă de praf cosmic. „În acest an, nu vom vedea doar 80 de Perseide într-o oră, ci 150 sau chiar 200, în acelaşi interval de timp”, a explicat astronomul american Bill Cooke, citat de Agerpres.
Perseidele au fost denumite în acest fel pentru că provin din constelaţia Perseu, zonă care, la rândul ei, poartă numele eroului omonim din mitologia greacă. Meteorii de acest tip au fost detectaţi în emisfera nordică, în timpul fiecărei veri, încă din primul secol al erei noastre. Astronomii îi sfătuiesc pe cei cu adevărat pasionaţi de astfel de evenimente să nu rateze nici alinierea planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn, preconizată pentru data de 21 august.