Cercetătorii au descoperit cel mai vechi virus
Nou descoperitul lentivirus ar putea fi un precursor al virusului HIV.
Lentivirusurile fac parte din familia retrovirusurilor și beneficiază de replicare nucleară și asamblare citoplasmatică, care sunt responsabile de afecțiuni cu evoluție lentă, precum SIDA. Conform Wikipedia, o categorie specială de retrovirusuri o constituie cele endogene care sunt integrate în genomul gazdei și pot fi moștenite și transmise de la o generație la alta. În prezent, se estimează că aproximativ 8% din genomul uman e reprezentat de cod genetic provenit de la retrovirusuri.
În ciuda tuturor acestor lucruri, omenirea știe mult prea puține în legătură cu originile virusurilor respective și modul în care au evoluat pe parcursul timpului. Virusul HIV și SIDA, afecțiunea provocată de acesta, au fost descoperite abia în ultimele decenii, iar pentru a le înțelege mai bine, cercetătorii se pare că au analizat urmele lăsate în alte animale de către virusuri înrudite.
După cum scrie și site-ul EurekAlert, până de curând, cele mai vechi lentivirusuri au fost descoperite în rândurile lemurienilor, iepurilor și dihorilor și aveau vechimi de până la 12 milioane de ani. Acum, însă, o echipă de cercetători din Cehia a analizat datele din genomul lemurienilor zburători din Sunda și au găsit ceea ce ar putea reprezenta cel mai vechi lentivirus din istorie.
Acesta ar avea o vechime de aproximativ 60 de milioane de ani, iar pentru a-l descoperi, oamenii de știință au adunat trei mostre de ADN, care includea rămășițe ale unor lentivirusuri. Ulterior, genomul viral a fost reconstruit și analizat. ”Sperăm că această descoperire le va permite virologilor din toată lumea să înțeleagă mai bine modul în care au evoluat lentivirusurilor și cum au dezvoltat gazdele măsuri de apărare împotriva lor”, a declarat unul dintre cercetătorii din Cehia.
Iar în următoarea perioadă, cercetătorii ar putea descoperi lucruri din ce în ce mai interesante. Din 2003, s-au tot găsit virusuri mari în permafrost, un strat al solului din Arctic, care de obicei este înghețat în permanență. Într-un nou studiu publicat de PNAS, oamenii de știință anunțu în 2015 că studiau un virus vechi de 30.000 de ani, găsit în același mediu ostil.