03 iul. 2016 | 09:36

Această baterie funcționează precum o clepsidră

ACTUALITATE
Această baterie funcționează precum o clepsidră

Oamenii de știință de la MIT au creat un concept ingenios pentru o baterie care operează în funcție de aceleași principii fundamentale precum o clepsidră. Mai exact, se bazează pe gravitație pentru a genera energie.

Conceptul fundamental al unei baterii e destul de simplu. Există un terminal pozitiv și unul negativ, iar electronii sunt produși de reacțiile chimice din interiorul bateriei, pentru ca apoi să fie colectați de terminalul negativ, pentru că au sarcină negativă. Dacă, totuși, conectezi o sârmă între cele două terminale, electronii vor merge către cel pozitiv.

Bateriile lichide au fost prima oară dezvoltate în anii ’70, iar motivul pentru care se numesc așa e pentru că materialele folosite pentru electrozii pozitivi și negativi sunt în formă lichidă și separate de o membrană. Totuși, în mod normal, acest tip de baterie necesită sisteme complicate, rezervoare de stocare, pompe și valve, ceea ce implică și costuri mari de întreținere.

Yet-Ming Chang, om de știință al MIT, împreună cu o echipă de cercetători, a creat un design-concept alternativ pentru bateriile lichide. Aparent, acesta se bazează pe gravitație în calitate de mecanism de pompare, ceea ce reduce complexitatea și costurile sistemului.

Dispozitivul arată mai degrabă ca o fereastră decât ca o clepsidră obișnuită, dar conceptul e cel care contează. Particulele circulă de la un capăt la altul printr-un canal în gust, iar rata cu care energia este produsă poate fi schimbată prin modificarea unghiului dispozitivului, exact precum în cazul unei clepsidre. Momentan, este doar un concept, dar Chang crede că poate construi un prototip viabil. Odată ajuns pe piață, ar putea fi foarte util pentru sistemele de energie solară și eoliană.

Aceasta nu e singura idee ingenioasă de baterie prezentată în ultimii ani. De exemplu, în 2006, tot oamenii de știință de la MIT au creat o baterie care se bazează pe virusul M13, modificat genetic, astfel încât să poată furniza energie pentru senzori mici, capabili să detecteze boli atunci când e implantat în corpul uman. Cei de la Sony au creat un prototip de baterie care folosește glucoză pentru a genera energie, iar oamenii de știință japonezi și cei canadieni au prezentat idei de celule care funcționează pe bază de sânge.