29 iun. 2016 | 18:46

Statul român ține cu hoții: cum a intervenit la Google pentru a ascunde informații de interes

ACTUALITATE
Statul român ține cu hoții: cum a intervenit la Google pentru a ascunde informații de interes

Acum doi ani, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a ratificat legea supranumită ”dreptul de fi uitat” (“right to be forgotten”) care permite cetățenilor europeni să ceară motoarelor de căutare active în Europa, în special Google, să scoată din lista de rezultate anumite linkuri sau adrese URL care îi privesc și sunt considerate drept ”inadecvate, irelevante, excesive și în afara interesului public”. Statul român pare să abuzeze de această funcție. 

Potrivit profit.ro, Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale ar fi intervenit la Google pentru a eliminia adresele URL ale unor informații care vizau persoane ce au considerat că astfel le sunt divulgate date personale. Statul ar fi intervenit, la cererea persoanelor implicate, abia după ce după ce compania a refuzat să le șteargă pe motiv că informațiile sunt de interes public.

„În cele mai multe cazuri, Google Inc. nu a dat curs solicitării petenților de ștergere a adreselor URL la care se găseau datele lor personale, pe motiv că respectivele informații sunt de interes public. La solicitarea Autorității, cazurile au fost soluționate în favoarea petenților, în majoritatea lor”, se arată într-un document citat de profit.ro.

Una dintre persoane ar fi sesizat faptul că datele sale personale au fost publicate pe două site-uri administrate de entități private, ca urmare a calității sale de parte în mai multe dosare soluționate de instanță. Autoritatea a intervenit arătând, printre altele, că adresa URL nu aparține unei organizații guvernamentale, iar site-ul care a prezentat datele nu conține date de identificare a deținătorului. În urma demersului, Google Inc.a blocat adresa URL.

În același timp, o altă persoană a sesizat că imaginea sa era asociată cu o serie de informații considerate false și defăimătoare, legate de traficul de droguri (de care aceasta fusese acuzată în urmă cu 4 ani), și prezentată astfel pe un blog de către o persoană necunoscută, cerând în consecință Google Inc.să îi șteargă datele din motorul de căutare. După o așteptare de 15 zile, Autoritatea a intervenit la cererea acesteia, iar adresa URL a fost eliminată de Google Inc. din lista de căutări.

Intervențiile au fost inițiate în contextul în care statul s-a și judecat, tot prin intermediul Autorității, cu Google, într-un proces care a ajuns până la Curtea de Apel. Google a pierdut procesul respectiv.