Revista presei: cine a sărăcit și cine s-a îmbogățit după Brexit; zboruri internaționale anulate pe Otopeni
Decizia Marii Britanii de a părăsi UE e, fără îndoială, subiectul principal al acestor zile. Deja au început să se simtă consecințele financiare.
Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe despre consecințele deciziei Marii Britanii de a ieși din UE, precum și despre zborurile internaționale anulate pe Otopeni, găsiți mai jos informațiile.
Brexit a cauzat pierderi financiare imense pentru 400 dintre cei mai bogați oameni din lume, echivalentul unei sume de 127 de miliarde de dolari într-o singură zi. Britanicii au pierdut aproximativ 5,5 miliarde de dolari. Printre cele mai păgubiți se află Amancio Ortega, cel mai bogat om din Europa, dar și Bill Gates și Jeff Bezos, care au pierdut mai mult de un miliard de dolari fiecare.
Gerald Cavendish Grosvenor, cel mai bogat britanic, a pierdut mai mult de un miliard de dolari. Oricum, pentru majoritatea bogaților Marii Britanii, Brexit a fost mai puțin devastator decât pentru cei din restul Europei. Peter Hargreaves a piedut 2,9 miliarde de dolari, fiind, așadar, cel mai păgubit miliardar britanic. Partea ironică e că a fost cel mai darnic donator pentru campania Leave, pentru care a oferit 3,2 milioane de lire. A spus că nu are niciun regret și că e pregătit să colaboreze cu guvernul britanic pentru a asigura economia țării, odată ce încetează să fie un membru al UE.
De asemenea, lira a înregistrat cea mai mare scădere înregistrată din ultimii 30 de ani, fiind tranzacționată cu 1,34 de dolari. Angajaţii de la Banca Angliei au fost chemaţi deja la birouri după ce planurile de urgenţă au fost activate. Indicele principal al Bursei de la Londra, care include multe din cele mai mari companii din Marea Britanie, a pierdut aproape 9% din valoare. Asta înseamnă pierdere de 150 de miliarde de lire. În schimb, Bitcoin este pe creştere.
Asia resimte şi ea efectele votului din Marea Britanie. Principalele burse au deschis în scădere. La Tokyo, tranzacţiile au fost oprite automat timp de 10 minute pentru a preveni o scădere bruscă. Indexul principal Nikkei a pierdut peste 7 la sută în primele ore de tranzacţionare. Ministrul japonez de Finanţe a spus că este foarte îngrijorat de soarta economiei mondiale, după ce şi yenul s-a prăbuşit în raport cu dolarul şi cu lira sterlină.
Crispin Odey, un susținător al taberei Leave, este poate singurul om care s-a îmbogățit după Brexit. Conform Bloomberg, Crispin Odey, șeful Odey Asset Management, a câștigat vineri peste 200 de milioane de lire sterline, pentru el și investitorii săi, după ce a pariat pe Brexit și pe faptul că acțiunile la bursă se vor prăbuși în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Managerul de fonduri de investiții, în vârstă de 57 de ani, a făcut investii masive în aur și a pariat pe prăbușirea lirei sterline în față dolariului, în ziua referendumului. Odey s-a dovedit inspirat în alegerea sa, întrucât vineri aurul a ajuns la cel mai ridicat preț din ultimii doi ani. Totuși, acesta recunoaște că și-a asumat niște riscuri uriașe, pentru că dacă votul nu ar fi ieșit așa cum își imagina el, ar fi primit o lovitură puternică din punct de vedere financiar, mai ales fondul lui are cea mai proastă evoluție din Marea Britanie.
Între timp, în România, într-o notă nu atât de tragică, trei curse TAROM spre Praga, Paris şi Geneva au fost anulate astăzi din cauza unei situaţii tehnice neprevăzute, au transmis reprezentanţii TAROM.