11 mai 2016 | 21:50

”În 40 de ani, nimeni nu va mai conduce mașini”: Inteligența artificială, dezbătută de cele mai luminate minți

ȘTIINȚĂ
”În 40 de ani, nimeni nu va mai conduce mașini”: Inteligența artificială, dezbătută de cele mai luminate minți

În cadrul Intel International Science and Engineering Fair 2016 (ISEF 2016), competiție desfășurată în Phoenix, Arizona, participanții au avut ocazia să adreseze unor personalități din lumea științei. Una dintre cele mai interesante întrebări a făcut referire la viitorul omenirii în contextul dezvoltării accelerate a inteligențelor artificiale.

Intel ISEF adună, în fiecare an, peste 1750 de elevi din peste 75 de țări din întreaga lume. Acești elevi se remarcă prin proiecte științifice care ar putea schimba omenirea, iar anul acesta, România participă cu cinci proiecte pe care le vom detalia zilele următoare. Unul dintre cele mai așteptate momente este sesiunea de discuții Excellence in Science and Technology.

În fiecare an, cercetători de top din diverse domenii răspund curiozităților elevilor. Anul acesta, la ISEF 2016, Intel i-a avut invitați pe J. Michael Bishop (University of California, câștigător al premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină din 1989), Martin Chalfie (Columbia University, câștigător al premiului Nobel pentru Chimie din 2008), Elissa Hallem (UCLA, câștigătoare a bursei McArthur din 2012, neurobiolog) și Cato Laurencin (University of Connecticut, câștigător al Medaliei Naționale pentru Tehnologie și Inovație în 2016).

sdr

”Poate inteligența artificială să ajungă la nivelul inteligenței umane sau să-l depășească în următorii 10-20 de ani?”, a întrebat un finalist din China.

”Încă nu e clar încotro se îndreaptă inteligența artificială. Este clar că progresează. Dacă stăm și ne gândim, progresul științific și tehnologic din sfera inteligenței artificiale a crescut într-un ritm astronomic. Eu o văd (n.red. – inteligența artificială) integrată în lucrurile pe care le facem în fiecare zi. Nu aș ști să zic dacă va depăși inteligența umană în 10-20 de ani, dar știm că va avea o importanță mare”, a declarat Cato Laurencin.

”Nu am văzut nicio dovadă până acum că un computer poate reacționa la un tablou de Jackson Pollock așa cum reacționează un om” – J. Michael Bishop

”Din câte am citit pe această temă, am observat că entuziasmul care există nu este îndreptat către faptul că inteligența artificială ar putea înlocui o serie de tehnologii deja existente, ci către faptul că ar putea funcționa în combinație cu acestea. Cred că, în următorii 20 de ani, nu se va schimba modul de interfacțiune între oameni și inteligența artificială, ci modul în care interacționăm cu computere și programe. Am văzut asta și în ultimii 20 de ani”, a opinat Chalfie.

sdr

Cu toate că rămân sceptici la eventualitatea unui scenariu demn de ”Rise of the machines”, oamenii de știință recunosc faptul că viețile noastre se vor schimba pe măsură ce computerele vor deveni mai avansate. Mai exact, mașinile autonome vor avea un rol foarte important în viitor.

”Voi face o predicție. În 40 de ani, nimeni nu va mai conduce o mașină. Totul va fi făcut de mașinării. Asta cred eu, vorbim peste 40 de ani să văd dacă am avut dreptate”, a mai spus Cato Laurencin.

Și, în ciuda evoluției rapide a inteligențelor artificiale, omul încă are un atuu enorm: creativitatea. Domnul Bishop eplică cel mai bine acest aspect.

”Este un lucru să poți face anumite lucruri la fel de bine ca un om, lucru care s-a întâmplat deja, și e cu totul altul lucru să fii Jackson Pollock și să creezi un nou mod cutremurător de a picta. Și e altceva să poți reacționa la astfel de tablouri în modul în care reacționează oamenii la ele. Nu am văzut nicio dovadă până acum că un computer poate reacționa la un tablou de Jackson Pollock așa cum reacționează un om, așa că rămân sceptic”, a explicat Michael Bishop.

[readmore]

sdr