22 apr. 2016 | 16:14

Limbajul complex al delfinilor ne-ar putea ajuta să descifrăm mesajele extraterestre

ACTUALITATE
Limbajul complex al delfinilor ne-ar putea ajuta să descifrăm mesajele extraterestre

Dacă extratereștii încearcă să ne vorbească, probabil încearcă degeaba, pentru că momentan nu avem tehnologii capabile să separe mesajele lor de restul zgomotelor provenite din cosmos.

Totuși, se pare că ajutorul ar putea veni dintr-un loc surprinzător: de la simpaticii delfini. Studiul a fost publicat în Animal Cognition, iar cercetătorii au descoperit că delfinii cu bot gros „vorbesc” între ei. Desigur, acest lucru e comun la speciile inteligente, dar se pare că delfinii nu își transmit unul altuia doar saluturi sau sunete de împerechere, ci pot „discuta” cu scopul de a rezolva anumite probleme.

În studiu au fost implicați doi delfini cu bot gros, cărora li s-a dat o canistră pentru deschiderea căreia ar fi trebuit să coopereze. Aparent, delfinii au emis considerabil mai multe sunete în timp ce se străduiau să deschidă recipientul împreună, comparativ cu atunci când au făcut-o individual. De aici deducem că succesul lor a fost generat și de această colaborare vocală.

Cei de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) cred că descifrarea limbajului delfinilor ar putea fi o unealtă importantă în căutarea și descifrarea mesajelor extraterestre. Comunicarea delfinilor aderă la o regulă lingvistică numită „legea lui Zipf”, iar „limba” lor ar putea fi primul contact cu un limbaj complex, care nu e uman, potrivit Tech Insider.

Legea Zipf se bazează pe faptul că frecvența cuvintelor comune dintr-o limbă urmează un trend logaritmic: cel mai banal cuvânt dintr-o limbă e folosit de două ori mai des decât al doilea cel mai banal cuvânt, iar logica aceasta se aplică pentru tot restul vocabularului, după cum putem vedea în graficul de mai jos.

Legea lui Zipf

 

 

Aparent, limbajul delfinilor se încadrează în grafic. Un studiu din 2011 a arătat experților SETI că frecvența folosirii sunetelor în cazul delfinilor are o pantă de -0,95. Prin comparație, maimuțele Saimiri au o pantă de -0.06, iar semnalele chimice emise de plantele de bumbac au una de -1.6. Desigur, legea lui Zipf nu e un test perfect al complexității limbajului, dar arată că limba delfinilor ar putea semăna, la bază, mai mult decât am fi crezut cu cea pe care o vorbim noi, cel puțin în privința complexității. Observarea unei modalități de comunicare complexe și non-umane ar putea fi un ajutor imens în descifrarea mesajelor pe care alte forme de viață din Univers ar încerca să le transmită.