Ce a cumpărat FBI-ul pentru a intra în iPhone-ul din San Benadino
În urmă cu câteva săptămâni, aflam că cei de la FBI au reușit să intre fără ajutorul Apple în iPhone-ul unui terorist. Acum aflăm mai multe detalii despre sistemul folosit.
După mai multe procese la diferite curți ale sistemului judiciar din SUA, Departamentul de Justiție a renunțat la procesul împotriva Apple prin care spera să obțină de la compania condusă de Tim Cook un sistem de operare modificat. Respectiva versiune de iOS era menită să permită autorităților să acceseze toate informațiile dintr-un iPhone folosit de un terorist. Fără ca publicul larg să cunoască foarte multe detalii despre ce s-a întâmplat, FBI a renunțat la procesul împotriva Apple pentru că, într-un mod miraculos, nu a mai avut nevoie de ajutorul companiei americane.
Printr-un nou set de declarații ale directorului FBI, James Comey, au fost făcute publice mai multe informații despre sistemul folosit în cazul smartphone-ului lui Syed Rizwan Farook. O unealtă de la o companie terță, al cărui nume nu-l vom afla probabil niciodată, se pare că a fost suficientă pentru a accesa datelel de pe un iPhone 5C cu cod de securitate și iOS 9. ,,Procesul dintre guvern și Apple, în privința telefonului din San Bernadino, a încetat, deoarece guvernul a achizițional de la o companie privată o unealtă prin care să intre în 5C cu iOS 9.”
Comey a mai afirmat că există limitări semnificative ale uneltei achiziționate. Aceasta din urmă funcționează pe un set foarte limitat de terminale, nu este infailibilă și nici nu va funcționa în permanență. Conform celor de la CNN, în cazul unui iPhone 5S sau mai nou, nu mai putea fi utilizată cu succes. Din fericire pentru autorități a fost vorba de un iPhone 5C. ,,Oamenii de la care am cumprat asta, știu destul de multe despre ei și am un grad ridicat de încredere că sunt foarte buni la a o proteja. Motivele lor se aliniază cu ale noastre.” Cu toate că s-ar putea să nu aflăm niciodată, în mod oficial, cu cine a colaborat FBI-ul în acel set de circumstanțe, puteți fi siguri că algoritmii și trucurile folosite nu vor fi făcute niciodată publice, iar cei de la Apple trebui să-și dea seama singuri despre ce a fost vorba. ,,Dacă le spunem celor de la Apple, atunci ei o să acopere vulnerabilitatea și ne întoarcem de unde am pornit.”