29 mart. 2016 | 08:25

Oracle vrea o sumă enormă de la Google pentru folosirea Java în Android

ACTUALITATE
Oracle vrea o sumă enormă de la Google pentru folosirea Java în Android

Oracle se războiește cu Google de aproape șase ani, iar proprietarul Java tocmai a anunțat câți bani ar vrea ca despăgubire pentru folosirea unor API-uri ale platformei în sistemul de operare Android.

Lumea tehnologiei este una lucioasă și învelită în marketing frumos colorat, dar la baza ei stau afaceri de miliarde de dolari și e ușor de înțeles de ce, sub toate campaniile publicitare și interfețele care îți iau ochii, companiile își suflecă mânecile și aruncă cu noroi una în cealaltă.

Oracle nu este creatorul Java. Platforma aparținea companiei Sun Microsystems, iar imediat după achiziția ei, Oracle a decis să dea Google în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor.

Cu toate că Android nu este construit în jurul Java, în codul din spate sistemului de operare al Google există unele API-uri (Application Programming Interface) pe care inginerii le-au implementat, aparent fără permisiunea Sun Microsistems.

Din 2010 și până acum, nu a fost declarat un câștigător în acest proces. Un juriu a decis, la un moment dat, că Google a încălcat drepturile de autor pentru 37 de API-uri Java, însă un judecător a întors decizia, spunând că API-urile nu sunt protejate de această lege. În urma unui recurs, cazul a ajuns iar în instanță.

Avocații celor doi giganți se vor întâlni din nou în luna mai, iar Google susține că API-urile au fost folosite corect. Totuși, dacă nu va reuși să convingă judecătorii, compania va trebui să plătească o sumă enormă: 9,3 miliarde de dolari.

Cei de la Oracle au făcut următorul calcul: au zis că daunele produse companiei sunt de 475 de milioane de dolari, sumă la care se adaugă și 8,83 miliarde de dolari, adică profiturile făcute de Google pe seama Android. Google a contestat această sumă, spunând că pentru cele 37 de API-uri, ar trebui să plătească doar 100 de milioane de dolari, în cazul în care Oracle câștigă procesul.